Tükör
A határról irány a covid-kórház
Betűméret:             

Azok a szerbiai polgárok, akik pénteken 18 óra után térnek haza valamely európai országból, egyfajta kötelező felügyelet alá kerülnek. Ez igazából azt jelenti, hogy a hazatérést követő 24 órán belül jelentkezniük kell a covid-kórházban vagy -rendelőben. Ezt a döntést tegnapi ülése után hozta meg a válságstáb, hogy csökkentse a koronavírus terjedésének kockázatát.

Dr. Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja a Politikának elmondta: amennyiben valaki nem tartja be ezt az intézkedést és nem jelentkezik a covid-kórházban, az szabálysértésnek számít, amit szankcionálnak. Ezt az egészségügyi felügyelők ellenőrzik majd, nekik lesz betekintésük az adatokba, hogy a polgárok közül ki jelentkezett és ki nem. Minden covid-kórházban kialakítanak egy olyan helyiséget, ahol ezek a személyek jelentkezhetnek. Erre azért van szükség, hogy ne kerüljenek kapcsolatba azokkal, akik a koronavírus tünetei miatt keresték fel a kórházat. Ezeknek a személyeknek közölniük kell az egészségügyi dolgozókkal, hogy hova utaztak, mennyi ideig voltak úton, hogy érzik magukat és volt-e valamilyen egészségügyi panaszuk.

„A felügyeletnek megelőző jellege van és 10 napig tart. Ezzel hatunk az emberek tudatosságára és felelősségére. De tudni kell, hogy ez kötelező. A felügyeletről szóló intézkedésről és a szabályokról minden személyt tájékoztatnak, aki átlép a határon‟, közölte az epidemiológus.

Úgy gondoltuk, hogy ilyen módon szigorítunk kicsit az intézkedéseken és arra kötelezzük az embereket, hogy jelentkezzenek az egészségügyi szolgálatoknál. Aki ennek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el.

A covid-kórházban az orvosok felmérik az adott személy egészségügyi állapotát. Ha van valamilyen panasza, akkor további kivizsgálásokra küldik, de ha jól érzi magát, hazaengedik. Az új intézkedés sokkal enyhébb azoknál, amelyek bevezetésén gondolkodtunk. Ez különösen fontos a Montenegróból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Albániából hazatérők esetében, ahol sok szerbiai polgár nyaral.

Egyes becslések szerint jelenleg mintegy 75 ezer szerbiai polgár nyaral az ország határain túl. Tiodorović kiemelte, nem tudja a pontos számot, de sokan nem utazási irodán keresztül, hanem saját szervezésben mentek nyaralni.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A holland Trump - illusztráció
2023. NOVEMBER 29.
[ 18:58 ]
Szuperlatívuszokban Szoboszlairól - illusztráció
2023. NOVEMBER 23.
[ 12:19 ]
November 15: A magyar szórvány napja - illusztráció
2023. NOVEMBER 15.
[ 8:57 ]
Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította november 13-át a magyar nyelv napjává, lehetővé téve, hogy évente egyszer a közfigyelem a magyar nyelvre, kulturális örökségünk és nemzeti identitásunk alapjára irányuljon. Az Országgyűlés 2011. szeptember 26-án fogadta el 66/2011. számú határozatát, amely szerint „az...
2023. NOVEMBER 13.
[ 15:11 ]
Mivel Scholz nem képes bátor lépéseket tenni, egyetlen lehetősége maradt, hogy megpróbálja fenntartani a látszatot – így fogalmaz a politikai lépéskényszert okozó menekültáradat merész elhatározás híján kezelni képtelen német kancelláról a Politico. A brüsszeli lap szerint az afrikai országok szó szerint hallani...
2023. NOVEMBER 10.
[ 14:27 ]
A posta megbízott igazgatója szerint a sztrájkolók minden követelése teljesült, a postások szerint semmi. Második hete tart a szerbiai postai dolgozók sztrájkja, amely során a postások megfogalmazták követeléseiket, egyebek között a bérek emelését és a postások számának növelését kérik, ám mire a vezetőség...
2023. NOVEMBER 7.
[ 20:47 ]
Beolvasás folyamatban