Tükör
A határról irány a covid-kórház

Azok a szerbiai polgárok, akik pénteken 18 óra után térnek haza valamely európai országból, egyfajta kötelező felügyelet alá kerülnek. Ez igazából azt jelenti, hogy a hazatérést követő 24 órán belül jelentkezniük kell a covid-kórházban vagy -rendelőben. Ezt a döntést tegnapi ülése után hozta meg a válságstáb, hogy csökkentse a koronavírus terjedésének kockázatát.

Dr. Branislav Tiodorović epidemiológus, a válságstáb tagja a Politikának elmondta: amennyiben valaki nem tartja be ezt az intézkedést és nem jelentkezik a covid-kórházban, az szabálysértésnek számít, amit szankcionálnak. Ezt az egészségügyi felügyelők ellenőrzik majd, nekik lesz betekintésük az adatokba, hogy a polgárok közül ki jelentkezett és ki nem. Minden covid-kórházban kialakítanak egy olyan helyiséget, ahol ezek a személyek jelentkezhetnek. Erre azért van szükség, hogy ne kerüljenek kapcsolatba azokkal, akik a koronavírus tünetei miatt keresték fel a kórházat. Ezeknek a személyeknek közölniük kell az egészségügyi dolgozókkal, hogy hova utaztak, mennyi ideig voltak úton, hogy érzik magukat és volt-e valamilyen egészségügyi panaszuk.

„A felügyeletnek megelőző jellege van és 10 napig tart. Ezzel hatunk az emberek tudatosságára és felelősségére. De tudni kell, hogy ez kötelező. A felügyeletről szóló intézkedésről és a szabályokról minden személyt tájékoztatnak, aki átlép a határon‟, közölte az epidemiológus.

Úgy gondoltuk, hogy ilyen módon szigorítunk kicsit az intézkedéseken és arra kötelezzük az embereket, hogy jelentkezzenek az egészségügyi szolgálatoknál. Aki ennek nem tesz eleget, az szabálysértést követ el.

A covid-kórházban az orvosok felmérik az adott személy egészségügyi állapotát. Ha van valamilyen panasza, akkor további kivizsgálásokra küldik, de ha jól érzi magát, hazaengedik. Az új intézkedés sokkal enyhébb azoknál, amelyek bevezetésén gondolkodtunk. Ez különösen fontos a Montenegróból, Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából és Albániából hazatérők esetében, ahol sok szerbiai polgár nyaral.

Egyes becslések szerint jelenleg mintegy 75 ezer szerbiai polgár nyaral az ország határain túl. Tiodorović kiemelte, nem tudja a pontos számot, de sokan nem utazási irodán keresztül, hanem saját szervezésben mentek nyaralni.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Beköszönt a zsidó újév - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 17.
[ 9:23 ]
Második hullám: fej vagy gyomor? - illusztráció
2020. SZEPTEMBER 14.
[ 11:44 ]
A nyelvvédelem kérdése a mai felgyorsuló globalizáció korában minden eddiginél jelentősebb aktualitást nyer a sokszínű Európa közösségén belül, de hosszú távon a kontinens egészséges integrációs fejlődése szempontjából is. Ami az alapkérdést illeti: minden olyan, két nyelvet használó kisebbségi kulturális...
2020. SZEPTEMBER 12.
[ 9:03 ]
Szerbiában jelenleg jelentősen kevesebb a koronavírussal fertőzött polgár, mint az európai országok többségében, így Görögországban is. Ez, és a kiváló szerb-görög kapcsolatok hatással lehetnek a görög kormány pozitív döntésére a határátlépéssel kapcsolatban, attól függetlenül, hogy Európa még nem adott...
2020. SZEPTEMBER 10.
[ 10:33 ]
A mai kor legfurcsább politikai formátuma a Momentum, amelynek politikai credója jószerivel azt tartalmazza, hogy nem szabad semmit megreformálni, s az egyszerű ember legzsigeribb érzelmeire hatva igyekszik népszerűséget szerezni. Ennek tipikus példája volt az olimpiai pályázat megtorpedózása, azzal a felütéssel, hogy ne...
2020. SZEPTEMBER 8.
[ 16:41 ]
Beolvasás folyamatban