Tükör
A Pfizer-BionTech-féle vakcinát engedélyezhetik elsőként a nyugati világban
Az amerikai-német oltás hatékonysága 90 százaléknál is magasabb

Megállapodott az Európai Bizottság egy amerikai és német együttműködéssel kifejlesztett vakcina beszerzéséről a gyártókkal. A fejlesztők szerint az oltás hatékonysága 90 százaléknál is magasabb, ez lehet az első vakcina, amit engedélyeznek a nyugati világban.

Ha minden jól halad az engedélyekkel, akkor idén 50 millió adagot tudnak belőle gyártani – ami a Föld 7 milliárdos lakosságához képest elenyésző mennyiség, jövőre 1,3 milliárd adagot ígérnek – hangzott el az M1 Híradójában.

Már gyártják az amerikai koronavírus-vakcinát. Ahogy bebizonyosodott a hatékonysága, azonnal nekiláttak nagyüzemben előállítani. Az első adag heteken belül forgalomba kerülhet. Az oltóanyagot világszerte több mint 43 ezer emberen tesztelték.

A klinikai vizsgálatok a vártnál jobb eredményeket hoztak. Azt mutatják, hogy a vakcina biztonságos és rendkívül hatékony. Míg az influenza elleni oltás a beoltottak 60 százalékát védi meg teljesen, addig az amerikai koronavírus-vakcinánánál ez az arány 90 százalék felett van. Vagyis szinte mindenkinél megakadályozza a fertőzés kialakulását.

A vakcinát az amerikai Pfizer és a német BionTech vállalat közösen fejlesztette ki. A kutatásokban több magyar is részt vett. Egyikük Karikó Katalin, a BionTech alelnöke, aki nemrég a Kossuth Rádióban arról beszélt, hogy a vakcina megbízható.

Nincs mellékhatása, mert nem a legyengített vírust tartalmazza, csupán egyetlen fehérjét. A teljes védettséghez két oltás kell beadni három hét különbséggel. A beadása után kialakulhat láz és rossz közérzet, de az egy napon belül elmúlik.

Az Egészségügyi Világszervezet üdvözölte a bejelentést és biztatónak nevezte az eredményeket. Az Európai Unió pedig közölte, 300 millió adagot vásárol az oltóanyagból.

A koronavírus elleni vakcinából Magyarországra is kerül. Ingyenes lesz, elsőként a krónikus betegségben szenvedők, valamint az egészségügyi dolgozók kaphatják meg. (MTI)

Az orosz vakcina is 92 százalékos hatékonyságú

Az első eredmények szerint a Szputnyik-V nevű orosz vakcina 92 százalékos hatékonysággal véd a koronavírus ellen. Oroszország elsőként a világon még augusztusban regisztrálta oltóanyagát, és csak ezzel párhuzamosan végeztek tömeges vizsgálatokat. A megfigyelést Oroszország-szerte negyvenezer jelentkezőn hajtották végre, akiknek egy része csak placebót kapott.

A most befutott, 16 ezer embert érintő adatok szerint mindössze húszan kapták el a betegséget. Azok között, akiket beoltottak, 92 százalékkal alacsonyabb volt a fertőzés esélye a csak placebót kapókhoz képest.

A tervek szerint az oltóanyagból ebben a hónapban még 800 ezret, decemberben további 1,5 milliót gyárthatnak, az igazi tömeggyártás csak jövő év elején indulhat be. Bár a szerért több ország sorban áll, először az orosz igényeket elégítenék ki, aztán fordulnának a nemzetközi piac felé. (MN)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Baráti tűz Brüsszelből - illusztráció
2020. DECEMBER 3.
[ 16:10 ]
Megérkezés: ezt jelenti a latin adventus, amit elsősorban a római katolikus liturgiából ismerünk, innen került át a magyar köznyelvbe. Gazdag jelentésrétegekből szőtt szeretetteljes várakozás, melyben méltó módon készíthetjük elő legbensőségesebb családi ünnepünket, a karácsonyt. Az idők során az adventi szokások is...
2020. NOVEMBER 29.
[ 8:59 ]
A Magyar Állandó Értekezlet száz évvel a trianoni békediktátum után, a nemzeti összetartozás évében, 2020. november 26-i, XIX. ülésén a következő zárónyilatkozatot fogadja el: Nincs a világnak egyetlen nemzete sem, amely kibírta volna azt a száz évet, amely mögöttünk, magyarok mögött áll. Bebizonyítottuk, hogy...
2020. NOVEMBER 26.
[ 12:54 ]
Ez pedig nem csak jót jelent, főleg akkor nem, ha az említett képviselő politikai céllal teljesen mást mond, mint amit a szíve mélyén érez. Mert a pártfegyelem fontos dolog, együtt kell dolgozni, ha sikert akarunk elérni, és a jó alaposan átgondolt stratégiát tartani kell, még ha egyes személyek másként is éreznek. Az...
2020. NOVEMBER 25.
[ 15:32 ]
Beolvasás folyamatban