Tükör
Kutatás: Melyik védőoltás után mekkora a megbetegedés esélye?

Közzétették egy szerbiai kutatás előzetes eredményeit, amely azt vizsgálta, hogy a különféle védőoltások felvétele után milyen eséllyel kerül valaki kórházba, kaphatunk-e tüdőgyulladást, és a védőoltást fel nem vevőkhöz képest hogyan alakulnak a megbetegedési statisztikák. A dokumentumba a Blic napilapnak volt betekintése.

A még folyamatban levő kutatás első eredményei szerint

az újraoltás utáni harmadik hétben ötvenszer kisebb a kórházba kerülés esélye, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást.

A tüdőgyulladás kialakulásának esélye tizenötször alacsonyabb a vakcinázottaknál, mint azoknál, akik megbetegedtek, ám egy oltást sem vettek fel.

A kórházakba egyetlen olyan pácienst sem vettek fel, aki Pfizer vagy AstraZeneca oltást kapott.

A kutatás nyomonköveti azt is, hogy a védőoltás ellenére megbetegedők száma mekkora a védőoltást nem felvevő megbetegedettekéhez képest.

A kutatást Kragujevacon végzik, az ottani egészségházon keresztül érkeznek az adatok a betegekről, és arról, felvették-e valamelyik védőoltást. A vizsgálatban résztvevők száma alapján az reprezentatívnak mondható a teljes szerb populációra.

A kutatás január elseje és március 31-e között zajlott, 28.630 vakcinázott és több, mint 100.000 nem vakcinázott pácienst foglalt magába.

A védőoltást fel nem vevők között 8,11 százalékos volt a a megbetegedés aránya, míg a védőoltást felvevők között 2,03 százalék. Az újraoltási hullámot követően az utóbbi szám 1,17-re csökkent, míg további három hét elteltével 0,57 százalékra. A védőoltások hatásossága az újraoltást követő harmadik hét után 92%. Ezek a csökkenő arányok a védőoltás mellett kórházba kerülők, tüdőgyulladásban megbetegedők esetében is érvényesek.

Míg a kutatásban szereplő védőoltást fel nem vevő 8272 megbetegedettnek az 1,57 százaléka kapott tüdőgyulladást és 1,23 százalékuk kényszerült kórházba menni, addig az újraoltás utáni harmadik hétben csupán 0,11 százalékos a tüdőgyulladást kapók aránya, tehát az újraoltást követően tizenötször kisebb a tüdőgyulladás kialakulásának az esélye, mintha nem vennénk fel a védőoltást.

A védőoltaást felvevő 28.630 személy közül csupán 6-an kerültek kórházba az újraoltást követő 3. hét után.

Dejan Baskić, a kutatás vezetője és az Orvostudományi Egyetem mikrobiológia professzora szerint az első eredmények alapján nem fér kétség ahhoz, hogy fel kell-e venni az oltást, avagy sem - írja a Blic.

“A védőoltás csökkenti a megbetegedettek számát, gátolja a súlyos klinikai kórképek kialakulását és a kórházba kerülők arányát is csökkenti. Van-e aki megbetegedett az oltás ellenére? Igen, viszont minden esetben könnyebb lefolyású a betegség náluk, tehát nem kell elkerülni a védőoltást, hanem fel kell venni” - ajánlja Baskić professzor.

A Pfizer után betegszenek meg legkevesebben

A kutatás kitér külön minden Szerbiában alkalmazott védőoltásra.

A különbség a beoltottak és a nem beoltottak között drámai. Ám a védőoltások fajtái között a klinikai kép kialakulásában nincs eltérés, vagyis, egyik védőoltás esetében sem tapasztaltak súlyos megbetegedést.

A legkevesebb immunizált megbetegedő a Pfizer védőoltását felvevők közül került ki. A megbetegedők aránya az AstraZeneca esetében 2,3%, a Sinopharmnál 2,2%, a Szputnyik V esetében 1,8%, míg a Pfizer védőoltásánál 1.1%.

Tüdőgyulladás a kínai védőoltás esetében az azt felvevők 0,7 százalékánál alakult ki, az AstraZeneca és az orosz vakcina esetében ez a szám egyaránt 0,3%, míg a Pfizer esetében 0,1%.

A kórházakba a kínai vakcinát felvevők 0,2%-a került, az orosz vakcina esetében ez 0,1% és az AsraZeneca illetve Pfizer esetében egy páciens sem került kórházba.

Baskić professzor szerint a kínai védőoltás lassabban fejti ki hatását, az orosz és az AstraZeneca egyforma gyorsasággal, míg a Pfizer a leggyorsabban.

“Ám ami a legfontosabb, hogy mindegyik oltás hatásos”- mondta Dejan Baskić, a kutatás vezetője. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Európa napja - illusztráció
2021. MÁJUS 9.
[ 9:07 ]
Európa következő nagyhatalma? - illusztráció
2021. MÁJUS 5.
[ 13:50 ]
"Porlik, mint a szikla" - illusztráció
2021. MÁJUS 3.
[ 12:33 ]
A 97 éves Henry Kissinger megosztotta gondolatait a legnagyobb globális kérdésekről, és szerinte a legfontosabb veszélyforrás jelenleg az Egyesült Államok és Kína között fokozódó feszültség. Úgy látja, hogy ha ez tovább eszkalálódik, az akár Armageddon-szerű összecsapáshoz vezethet. A Kínával való viszony...
2021. MÁJUS 1.
[ 18:04 ]
Joe Biden amerikai elnök csütörtökön "elérte" elnöksége 100. napját, amely az Egyesült Államokban politikai mérföldkőnek számít. Franklin Delano Roosevelt elnöksége óta ugyanis ilyenkor számvetést készítenek az elnök hivatalban töltött hónapjairól. Biden az elnöksége első 100 napja alatt 11 törvényt...
2021. ÁPRILIS 29.
[ 22:35 ]
Azt a kérdést, hogy a védőoltást felvett állampolgárok rendelkezzenek-e majd bizonyos kiváltságokkal, a válságtörzs az egyik soron következő ülésén fogja megvitatni. Ahogyan a Blic megtudta, a beoltott személyeket érintő első enyhítő intézkedés akár a zenei, illetve kulturális eseményeken, fesztiválokon való...
2021. ÁPRILIS 27.
[ 11:27 ]
Beolvasás folyamatban