Tükör
Kutatás: Melyik védőoltás után mekkora a megbetegedés esélye?
Betűméret:             

Közzétették egy szerbiai kutatás előzetes eredményeit, amely azt vizsgálta, hogy a különféle védőoltások felvétele után milyen eséllyel kerül valaki kórházba, kaphatunk-e tüdőgyulladást, és a védőoltást fel nem vevőkhöz képest hogyan alakulnak a megbetegedési statisztikák. A dokumentumba a Blic napilapnak volt betekintése.

A még folyamatban levő kutatás első eredményei szerint

az újraoltás utáni harmadik hétben ötvenszer kisebb a kórházba kerülés esélye, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást.

A tüdőgyulladás kialakulásának esélye tizenötször alacsonyabb a vakcinázottaknál, mint azoknál, akik megbetegedtek, ám egy oltást sem vettek fel.

A kórházakba egyetlen olyan pácienst sem vettek fel, aki Pfizer vagy AstraZeneca oltást kapott.

A kutatás nyomonköveti azt is, hogy a védőoltás ellenére megbetegedők száma mekkora a védőoltást nem felvevő megbetegedettekéhez képest.

A kutatást Kragujevacon végzik, az ottani egészségházon keresztül érkeznek az adatok a betegekről, és arról, felvették-e valamelyik védőoltást. A vizsgálatban résztvevők száma alapján az reprezentatívnak mondható a teljes szerb populációra.

A kutatás január elseje és március 31-e között zajlott, 28.630 vakcinázott és több, mint 100.000 nem vakcinázott pácienst foglalt magába.

A védőoltást fel nem vevők között 8,11 százalékos volt a a megbetegedés aránya, míg a védőoltást felvevők között 2,03 százalék. Az újraoltási hullámot követően az utóbbi szám 1,17-re csökkent, míg további három hét elteltével 0,57 százalékra. A védőoltások hatásossága az újraoltást követő harmadik hét után 92%. Ezek a csökkenő arányok a védőoltás mellett kórházba kerülők, tüdőgyulladásban megbetegedők esetében is érvényesek.

Míg a kutatásban szereplő védőoltást fel nem vevő 8272 megbetegedettnek az 1,57 százaléka kapott tüdőgyulladást és 1,23 százalékuk kényszerült kórházba menni, addig az újraoltás utáni harmadik hétben csupán 0,11 százalékos a tüdőgyulladást kapók aránya, tehát az újraoltást követően tizenötször kisebb a tüdőgyulladás kialakulásának az esélye, mintha nem vennénk fel a védőoltást.

A védőoltaást felvevő 28.630 személy közül csupán 6-an kerültek kórházba az újraoltást követő 3. hét után.

Dejan Baskić, a kutatás vezetője és az Orvostudományi Egyetem mikrobiológia professzora szerint az első eredmények alapján nem fér kétség ahhoz, hogy fel kell-e venni az oltást, avagy sem - írja a Blic.

“A védőoltás csökkenti a megbetegedettek számát, gátolja a súlyos klinikai kórképek kialakulását és a kórházba kerülők arányát is csökkenti. Van-e aki megbetegedett az oltás ellenére? Igen, viszont minden esetben könnyebb lefolyású a betegség náluk, tehát nem kell elkerülni a védőoltást, hanem fel kell venni” - ajánlja Baskić professzor.

A Pfizer után betegszenek meg legkevesebben

A kutatás kitér külön minden Szerbiában alkalmazott védőoltásra.

A különbség a beoltottak és a nem beoltottak között drámai. Ám a védőoltások fajtái között a klinikai kép kialakulásában nincs eltérés, vagyis, egyik védőoltás esetében sem tapasztaltak súlyos megbetegedést.

A legkevesebb immunizált megbetegedő a Pfizer védőoltását felvevők közül került ki. A megbetegedők aránya az AstraZeneca esetében 2,3%, a Sinopharmnál 2,2%, a Szputnyik V esetében 1,8%, míg a Pfizer védőoltásánál 1.1%.

Tüdőgyulladás a kínai védőoltás esetében az azt felvevők 0,7 százalékánál alakult ki, az AstraZeneca és az orosz vakcina esetében ez a szám egyaránt 0,3%, míg a Pfizer esetében 0,1%.

A kórházakba a kínai vakcinát felvevők 0,2%-a került, az orosz vakcina esetében ez 0,1% és az AsraZeneca illetve Pfizer esetében egy páciens sem került kórházba.

Baskić professzor szerint a kínai védőoltás lassabban fejti ki hatását, az orosz és az AstraZeneca egyforma gyorsasággal, míg a Pfizer a leggyorsabban.

“Ám ami a legfontosabb, hogy mindegyik oltás hatásos”- mondta Dejan Baskić, a kutatás vezetője. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Elvesztett irányítás - illusztráció
2022. DECEMBER 4.
[ 15:45 ]
Harminc éves az SMS - illusztráció
2022. DECEMBER 1.
[ 9:25 ]
Advent, a várakozás időszaka - illusztráció
2022. NOVEMBER 27.
[ 8:27 ]
Nyugati katonai szakértők szerint Kijev pontosan tudta, hogy ukrán rakéta csapódott be Lengyelországban. Kijevet a közelmúltban három diplomáciai csapás is érte: a lengyelországi rakétákkal kapcsolatos kommunikáció kudarca, az ENSZ vizsgálata a hadifoglyok kínzásáról, valamint a republikánusok győzelme az amerikai...
2022. NOVEMBER 20.
[ 16:43 ]
Joseph Blatter, a nemzetközi szövetséget (FIFA) a 2010-es odaítéléskor vezető svájci sportvezető alig tíz napja nyilatkozta azt, hogy hiba volt Katarnak adni a 2022-es labdarúgó-világbajnokság rendezését. A vasárnap rajtoló vb körül hosszú ideje, gyakorlatilag a 2010-es döntés óta komoly viták vannak. A legfrissebb hír...
2022. NOVEMBER 18.
[ 19:46 ]
A közösségi oldalakon jelent meg a minap az a felvétel, amelyen egy szerbiai középiskola tanulói példátlan módon zaklatják tanárnőjüket. A szakszervezetek azt mondják, ez az utolsó csepp a pohárban, haladéktalan intézkedéseket követelnek a tanügyi dolgozók védelmében. A Szerbiai Oktatási Dolgozók Szakszervezetének...
2022. NOVEMBER 17.
[ 13:33 ]
Beolvasás folyamatban