Tükör
Kutatás: Melyik védőoltás után mekkora a megbetegedés esélye?

Közzétették egy szerbiai kutatás előzetes eredményeit, amely azt vizsgálta, hogy a különféle védőoltások felvétele után milyen eséllyel kerül valaki kórházba, kaphatunk-e tüdőgyulladást, és a védőoltást fel nem vevőkhöz képest hogyan alakulnak a megbetegedési statisztikák. A dokumentumba a Blic napilapnak volt betekintése.

A még folyamatban levő kutatás első eredményei szerint

az újraoltás utáni harmadik hétben ötvenszer kisebb a kórházba kerülés esélye, mint azoknál, akik nem kaptak védőoltást.

A tüdőgyulladás kialakulásának esélye tizenötször alacsonyabb a vakcinázottaknál, mint azoknál, akik megbetegedtek, ám egy oltást sem vettek fel.

A kórházakba egyetlen olyan pácienst sem vettek fel, aki Pfizer vagy AstraZeneca oltást kapott.

A kutatás nyomonköveti azt is, hogy a védőoltás ellenére megbetegedők száma mekkora a védőoltást nem felvevő megbetegedettekéhez képest.

A kutatást Kragujevacon végzik, az ottani egészségházon keresztül érkeznek az adatok a betegekről, és arról, felvették-e valamelyik védőoltást. A vizsgálatban résztvevők száma alapján az reprezentatívnak mondható a teljes szerb populációra.

A kutatás január elseje és március 31-e között zajlott, 28.630 vakcinázott és több, mint 100.000 nem vakcinázott pácienst foglalt magába.

A védőoltást fel nem vevők között 8,11 százalékos volt a a megbetegedés aránya, míg a védőoltást felvevők között 2,03 százalék. Az újraoltási hullámot követően az utóbbi szám 1,17-re csökkent, míg további három hét elteltével 0,57 százalékra. A védőoltások hatásossága az újraoltást követő harmadik hét után 92%. Ezek a csökkenő arányok a védőoltás mellett kórházba kerülők, tüdőgyulladásban megbetegedők esetében is érvényesek.

Míg a kutatásban szereplő védőoltást fel nem vevő 8272 megbetegedettnek az 1,57 százaléka kapott tüdőgyulladást és 1,23 százalékuk kényszerült kórházba menni, addig az újraoltás utáni harmadik hétben csupán 0,11 százalékos a tüdőgyulladást kapók aránya, tehát az újraoltást követően tizenötször kisebb a tüdőgyulladás kialakulásának az esélye, mintha nem vennénk fel a védőoltást.

A védőoltaást felvevő 28.630 személy közül csupán 6-an kerültek kórházba az újraoltást követő 3. hét után.

Dejan Baskić, a kutatás vezetője és az Orvostudományi Egyetem mikrobiológia professzora szerint az első eredmények alapján nem fér kétség ahhoz, hogy fel kell-e venni az oltást, avagy sem - írja a Blic.

“A védőoltás csökkenti a megbetegedettek számát, gátolja a súlyos klinikai kórképek kialakulását és a kórházba kerülők arányát is csökkenti. Van-e aki megbetegedett az oltás ellenére? Igen, viszont minden esetben könnyebb lefolyású a betegség náluk, tehát nem kell elkerülni a védőoltást, hanem fel kell venni” - ajánlja Baskić professzor.

A Pfizer után betegszenek meg legkevesebben

A kutatás kitér külön minden Szerbiában alkalmazott védőoltásra.

A különbség a beoltottak és a nem beoltottak között drámai. Ám a védőoltások fajtái között a klinikai kép kialakulásában nincs eltérés, vagyis, egyik védőoltás esetében sem tapasztaltak súlyos megbetegedést.

A legkevesebb immunizált megbetegedő a Pfizer védőoltását felvevők közül került ki. A megbetegedők aránya az AstraZeneca esetében 2,3%, a Sinopharmnál 2,2%, a Szputnyik V esetében 1,8%, míg a Pfizer védőoltásánál 1.1%.

Tüdőgyulladás a kínai védőoltás esetében az azt felvevők 0,7 százalékánál alakult ki, az AstraZeneca és az orosz vakcina esetében ez a szám egyaránt 0,3%, míg a Pfizer esetében 0,1%.

A kórházakba a kínai vakcinát felvevők 0,2%-a került, az orosz vakcina esetében ez 0,1% és az AsraZeneca illetve Pfizer esetében egy páciens sem került kórházba.

Baskić professzor szerint a kínai védőoltás lassabban fejti ki hatását, az orosz és az AstraZeneca egyforma gyorsasággal, míg a Pfizer a leggyorsabban.

“Ám ami a legfontosabb, hogy mindegyik oltás hatásos”- mondta Dejan Baskić, a kutatás vezetője. (Blic)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Đoković és a vakcina - illusztráció
2022. JANUÁR 7.
[ 17:57 ]
Vízkereszt - illusztráció
2022. JANUÁR 6.
[ 10:00 ]
Tiltakozást váltott ki szerdán a francia parlamentben Emmanuel Macron államfő interjúja, amelyben azokat bírálta, akik nem vették fel a koronavírus elleni oltást. A képviselők fel is függesztették annak a törvénytervezetnek a vitáját, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettségi igazolás január 15-én oltási...
2022. JANUÁR 5.
[ 21:46 ]
2021. október 15-én az Európai Parlament képviselői 502 szavazattal, 153 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett olyan állásfoglalást fogadtak el, amely nyíltan kimondja: Lengyelország alkotmánybírósága nem bír jogi legitimitással, nem tekinthető függetlennek, és még a lengyel alkotmány értelmezésére sem jogosult. Az EP...
2022. JANUÁR 4.
[ 17:23 ]
Szilveszterrel és az újévvel kapcsolatban sok hiedelem és babona kering. Többségük, már ha betartjuk, bőséget, szerencsét és gazdagságot hozhat. Készítettünk egy listát, hogy rajtunk ne múljon az önök jövő évi szerencséje! A szilveszteri és újévi szokások közös célja eredendően az, hogy a következő évre...
2021. DECEMBER 31.
[ 9:07 ]
Beolvasás folyamatban