Vajdaság
Magyarkanizsa méltósággal ünnepelt
Betűméret:             

Kanizsán a hétvégén átadták a Pro Urbe-díjakat, a község legrangosabb elismeréseit. Az emlékplakettet Barkóci Magdolna, nyugalmazott horgosi pedagógus, a Pro Urbe-oklevelet Jovica Mojsilović magyarkanizsai pravoszláv pap, Kovács Erzsébet oromi és Varjú György nyugalmazott magyarkanizsai pedagógus vehette át.

Idén három napig tartott a község ünnepe. A rendezvénysorozat pénteken kezdődött, amikor is a hagyományokhoz híven ünnepi megemlékezést tartottak az I. Zentai-csata emlékművénél, az oromhegyesi Csákó-halmon, ahol ezúttal is egy újabb emléktáblát helyeztek el a következő felirattal: 1332 - Révkanizsa vásáros hely.

Ezt követően a magyarkanizsai József Attila utcában átadták rendeltetésének a Bárka lakóotthont, amelyben az Együtt Veled Értük, értelmi és testi fogyatékosok érdekeit védő és segítő egyesület négy nagykorú védence kerül elhelyezésre, akik így kísérlik meg elsajátítani – természetesen megfelelő szakmai felügyelet mellett – az önálló, szülőktől elkülönült, cseppet sem könnyű életet.

Az első ünnepnap befejezéseként a Művészetek Háza zsúfolásig telt színháztermében Losoncz Piroska karnagy vezetésével nagy sikerű koncertet adott a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Zenebarátok Egyesülete. Az előcsarnokban reprezentatív kiállítás nyílt az európai, sőt világhírű harmonika-zenekar történetét, sikereinek legfontosabb állomásait illusztráló korabeli fotókból, dokumentumokból, díjakból, oklevelekből.

Szombaton délelőtt kirakodóvásár és kézműves-bemutató volt a főtéren, a Városháza előcsarnokában pedig bemutatkoztak az V. Mézfesztivál résztvevői, a helybeli Nektár Méhészegyesület tagjai. A Mancs Állatvédő Egyesület aktivistái is a főtéren voltak, ahol a tavalyi sikeren felbuzdulva, idén is megszervezték az elkóborolt, majd befogott kutyusok örökbefogadási akcióját.

Az Ifjúsági Otthonban időközben egy műveltségi vetélkedőt tartottak, amelyben a község általános iskoláinak nyolcadikosaiból összeállított, háromtagú csapatok vettek részt.

Az ünnep részeként a Gyógyfürdő sportcsarnokában rendezték meg a IV. Csaba Ferenc Nemzetközi Birkózó Emlékverseny és id. Balassa Rudolf-Kupa, amelyen 7 ország 28 klubjának 246 gyermekkorosztályú birkózója vett részt.

Délután újabb látványosság várt az ünneplő polgárokra: a színházban ezúttal a Cifraszűr Népdalkórus ünnepelte meg 25. születésnapját, amelyre több vendégegyüttest is meghívott, közöttük a lendvai férfikórust is Szlovéniából.

A nap zárásaként a Művészkávézóban Bakos Árpád és együttese adott alkalmi koncertet a megjelenteknek.

Vasárnap folytatódott a kirakodóvásár, a Mézfesztivál és a Mancs akciója is, délután pedig az ünnepségsorozat legfőbb eseményei következtek. Fél 4-kor átadták rendeltetésének a vidékünkön egyedülálló idősek egyházi otthonát, a Batthyáneumot, amely Savelin Zoltán martonosi katolikus plébános ötlete és kezdeményezése alapján a Tartományi Nagyberuházási Alap 23 millió dináros valamint a község és más donátorok támogatásából épült fel. Jövő év tavaszán mintegy harminc idős, elsősorban egyházi személy költözhet majd be a minden kényelmet és a vallásgyakorlást is biztosító otthonba.

Egy órával később a Község vezetői és a megjelent vendégek, közöttük ismert politikai és közéleti személyiségek valamint a testvérvárosok, a helyi közösségek, a politikai pártok és Magyar Nemzeti Tanács képviselői megkoszorúzták a Magyarkanizsa eredetét jelző emlékhelyet a Halász téren, majd a Dobó Tihamér Galériában megnyitották Nógrádiné Kiss Magdolna, budapesti képzőművész önálló tárlatát.

Az ünnepi ülést fél 6-kor tartották a színházteremben, amelyen elsőként Nyilas Mihály, Magyarkanizsa polgármestere, majd Huzsvár Ervin, a községi képviselő testület elnöke mondott ünnepi köszöntőt. Ezt követően átadták a Pro Urbe-díjakat, a község legrangosabb elismeréseit. A pénzdíjjal járó emlékplakettet Barkóci Magdolna, nyugalmazott horgosi pedagógus kapta meg. A Pro Urbe-oklevelet a város polgármestere Jovica Mojsilović magyarkanizsai pravoszláv papnak, Kovács Erzsébet oromi és Varjú György nyugalmazott magyarkanizsai pedagógusoknak adta át.

Az ünnepi ülést Prunyi Ilona zongoraművész és Banda Ádám hegedűművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia művészeinek alkalmi koncertje tette még ünnepélyesebbé, akik többek között Harsányi Tibor, ismert magyarkanizsai születésű zeneszerző műveit is elhozták a község ünnepére.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Dr. Pásztor Bálint a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában az önkormányzati és a helyi közösségi választásokról, a szabadkai és palicsi fejlesztésekről, valamint a szerb-magyar határátkelők munkaidejének bővítési terveiről is beszélt, számolt be róla a pannonrtv.com. Az önkormányzati és helyi közösségi...
2024. MÁRCIUS 26.
[ 21:41 ]
Beolvasás folyamatban