Vajdaság
Vajdasági magyar politikusok reagálásai: „Az együttműködés folytatásának lehetőségei teremtődtek meg”
Pásztor István, Guszton András és Ágoston András a Fidesz-KDNP győzelmét üdvözölte

Folytatódhat az a közös építkezés, aminek a nemzet minden része, így a vajdasági magyar közösség is haszonélvezője lehet, mint ahogy volt is az elmúlt négy illetve nyolc évben – hangsúlyozta Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a magyarországi országgyűlési választások eredményeire reagálva.

Pásztor István elmondta, megteremtődtek a magyar kormány és a határon túli közösségek további együttműködésének lehetőségei. „Mindannyiunknak nagy kő esett le a szívéről. Egy részről azért, mert a magas részvételi arány azt bizonyította, hogy senki nem kérdőjelezheti meg a választás legitimitását és legalitását, másrészről pedig azért, mert a Fidesz-KDNP győzött, a Vajdasági Magyar Szövetség szövetségese. Ez a választási eredmény ezt fogja erőteljesen biztosítani és az is nagyon fontos, hogy mi ehhez a választási eredményhez a magunk szerény körülményeinek tükrében a maximumot teljesítve hozzájárultunk. Az elmúlt négy évben beindult a külhoni magyarság szülőföldön maradását segítő gazdaságfejlesztési program, amelyhez az anyagi támogatást a magyar nemzeti kormány nyújtotta. Soha ilyen jók nem voltak a magyar-szerb kapcsolatok, mint mostanság. Ezen együttműködések folytatásának a lehetőségei teremtődtek meg most”, hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Guszton András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt alelnöke elégedettségét fejezte ki. „Elégedett vagyok, hogy bejött az a munka, amit belefektettünk mi itt a Délvidéken is, hogy a nemzeti kormány folytathassa még egy mandátumban áldásos tevékenységét”, mondta a VMDP alelnöke. Elmondása szerint nem a Fidesz-KDNP elmúlt nyolc évéről kell beszélni, hanem a reményről, ami a következő négy évben vár. „Azt gondolom, hogy be lehet teljesíteni a határmódosítás nélküli nemzeti integrációt, és ehhez ez a közel kétharmados eredmény mindenképp garanciákat ad. Sokkal nagyobb sikerről van szó, mint sem egy párt győzelméről. A magyar nemzet sorsának és szabadságharcának hatalmas küzdelmeit valósítottuk meg. Ez a választás nem egy ciklusra szól”, hangsúlyozta Guszton András.

A kérdésre, hogy miben bővülhet az együttműködés a magyar kormány és a külhoni magyarok szervezetei között a következő négy évben, Guszton András elmondta, hogy a gazdaságfejlesztési program kiterjesztését kell folytatni és a közös egységes gazdasági térség kialakítására kell törekedni a magyar lakta határon túli területek és az anyaország között.

Ágoston András a történelmi VMDK elnöke, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt korábbi elnöke üdvözölte a Fidesz-KDNP győzelmét. „Az eredmények természetesen nem véglegesek ebben a pillanatban, de megállapíthatjuk, hogy a nemzet győzött. A feladat most az, hogy az elkövetkező nagy harcokban, amelyek európai szinten, sőt mondhatnám az ENSZ-ben is várhatók, ott is győzzön a nemzet. A Fidesz-KDNP pártszövetség alkalmas ennek a nagy küzdelemnek a megvívására és Orbán Viktor vezetésével győzelmet aratunk”, hangsúlyozta Ágoston András, aki 1990-ben elsőként fogalmazta meg a külhoni magyarok autonómia igényét és 1997-ben a kettős állampolgárság szükségességét.

Kérdésünkre, hogy a következő kormány időszakában mi az, amit meg kell valósítani elmondta: „a Fidesz-KDNP kormánytól minden mandátum elején kaptunk egy szép nagy nemzetnek tetsző dolgot. Remélem, hogy a most következő mandátumban is kapunk egy olyat, amit emlegetni fognak még az unokáink is”.

Ternovácz Fanni

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapra készül Kishomok - illusztráció
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:48 ]
Egy 19 éves fiatalember halt meg abban a balesetben, ami hétfő este negyed 9 tájban történt Szabadkán, a Csorda úton. S. D. (19) nagy sebességgel hajtotta a motort a Csorda úton, majd egy eléje kikanyarodó kisebb teherautónak ütközött. Rendőrségi információk szerint a gépkocsi vezetője nem adta meg az elsőbbséget a...
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:45 ]
Kishegyesen az iskola galériájában egy különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét az Anna-napok rendezvénysorozata. A Szent Anna templomban ezt követően ünnepi misét celebráltak. Dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek elnevezésű kiállításával kezdődött meg Kishegyesen az idei...
2021. JÚLIUS 26.
[ 21:56 ]
Az elmúlt három hét alatt 300 olyan polgár vette fel a koronavírus elleni védőoltást Szabadkán, akiket korábban az orvosok alapbetegségeik miatt elutasítottak az oltópontokon. Most fokozott orvosi ellenőrzés közepette adták be nekik a vakcinát, de senkinél sem léptek fel nemkívánatos mellékhatások, írja a subotica.com...
2021. JÚLIUS 26.
[ 14:02 ]
Beolvasás folyamatban