Vajdaság
Szabadka: Három év alatt 380 millió dinárt költöttek az oktatási intézményekre
Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi titkár a további együttműködésről tárgyalt Bogdan Laban polgármesterrel
Betűméret:             

Az oktatás területén szükséges további beruházásokról egyeztettet kedden Szabadkán Nyilas Mihály tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár. A látogatás során először Bogdan Laban polgármesterrel tárgyalt, majd az általános- és középiskolák igazgatóival találkozott ugyancsak a városházán.

Bogdan Laban polgármester a látogatás kapcsán megtartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy elégedett a megbeszélés eredményeivel.

– Az utóbbi három évben, köszönve a köztársasági és tartományi szervekkel való jó együttműködésnek, több nagyobb projekt megvalósítására került sor Szabadkán, az oktatás területén. A nagyberuházások is elmozdultak a holtpontról, de sikerült felújítani 12 általános-, illetve középiskola épületét is. A legnagyobb munkálatok a vegyészeti középiskola épületén történtek, történnek, s a mostani megbeszélések értelmében a munkálatok utolsó szakasza április elején már megkezdődhet. A beruházás értéke 1,5 millió euró lesz. Az oktatási szférában a városban és a településein az elmúlt 3 évben 380 millió dinárt ruháztunk be. Az önkormányzat fontosnak tartja az oktatás fejlesztését, mert csak így születhetnek jó eredmények, amire a közösség büszke lehet – mondta Laban. A polgármester emlékeztetett, hogy a vegyészeti szakközépiskola tavaly megkapta a Szent Száva díjat.

Nyilas Mihály elmondta, arról egyeztetett Szabadkán, hogy a tartomány az elkövetkező időszakban hogyan segíthetné a város oktatási rendszerének fejlesztését.

– Megállapítottuk, hogy az elmúlt 3 év sikeres volt ilyen értelemben. Az a 144 millió dinár, amit a tartományi oktatási titkárság biztosítani tudott az oktatás céljaira Szabadkán, egyrészt jó helyre került, másrészt azokat a szükségleteket próbáltuk lefedni, amelyek már évek óta nagy problémát jelentettek. Összesen 8 általános iskola, 4 középiskola és 2 diákotthon beruházásait tudtuk támogatni, mindenhol az épületek állagán kellett javítani.

Nyilas elmondta, hogy az iskolák is eredményesek voltak a pályázatok során, de a város is sikeresen oldotta meg a középiskolai diákutaztatás kérdését. A titkárság egyébként minden évben kiírja ezt a pályázatot. Nyilas Mihály hozzátette:

– Az elmúlt 3 évben köztársasági pénzek is folyamatosan érkeztek Szabadkára. A vegyészeti középiskola volt a legsikeresebb, hamarosan egy nagyszabású felújítási munkálat fejeződhet be egy nagyobb összegű támogatásnak köszönhetően. A Kosztolányi Gimnáziumban egy kamerarendszert újítottak fel. A Szent Száva Általános iskolában nyílászárókat cseréltek. A Žarko Zrenjanin Általános Iskola új padlót kapott, illetve új nyílászárókat. A Hunyadi János Általános Iskolában a tetőt kellett megjavítani, illetve ott is aktuális volt a nyílászárók cseréje.

Nyilas Mihály hozzátette, hogy a kisebbségi jogérvényesítés terén is jelentős sikereket ért el Szabadka, hiszen több mint 21,5 millió dinárt sikerült pályázni a kisebbségi nyelvhasználati pályázaton, illetve az etnikai pályázaton, amelyen egyesületek vehettek részt. Mivel minden pályázat most fejeződött be, arra számítanak, hogy az elkövetkezőkben is hasonlóan sikeres lehet az együttműködés, mint amelyen a mögöttünk álló időszakban volt.

Nyilas Mihály a nap folyamán ellátogatott a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba, a Žarko Zrenjanin Általános- és Középiskolába, a Szent Száva Általános Iskolába és a csantavéri Hunyadi János Általános Iskolába.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban