Vajdaság
Tartományi támogatás a kisebbségi hivatalos írás- és nyelvhasználatra
Betűméret:             

A tartományi nemzeti közösségi titkárság az idén tíz millió dinárral segíti a kisebbségi hivatalos írás- és nyelvhasználatot. A támogatási szerződéseket ma írták alá Újvidéken.

Huszonhárom vajdasági önkormányzat nyolcvanhárom közigazgatási szerve és intézménye részesült támogatásban. Az odaítélt összeget a többnyelvű táblák kidolgozására és felállítására, a két és többnyelvű formanyomtatványok, hivatalos közlönyök és egyéb nyilvános kiadványok nyomtatási költségeire, valamint az internetes honlapok létrehozására fordíthatják a nyertesek.

A Szabadka városhoz tartozó 19 helyi közösség több mint két millió dináros támogatásban részesült, amelyből háromnyelvű táblákat vásárolnak, mondja Horváth Tímea alpolgármester. - Utcanévtáblák vagy helységnévtáblák kihelyezésére fordítjuk ezt a pénzt, a szociális központ is sikeresen pályázott, a Pogrebno temetkezési vállalat egy háromnyelvű internetes oldal megjelentetésére kapott támogatást, hiszen mint tudjuk, a szabadkai önkormányzat területén a szerb mellett a magyar és a horvát is hivatalos használatban van – hangsúlyozta.

A magyarkanizsai egészségház kétnyelvű szórólapokra, plakátokra költheti a megnyert 180 ezer dinárt. Gyólay Karolina, a magyarkanizsai egészségház igazgatónője kiemelte, az egészségügyi törvény módosításával nagyobb hangsúlyt fektetnek a megelőző vizsgálatokra, azonban az erre vonatkozó információs űrlapokat, közlönyöket a közegészségügyi intézmény kizárólag szerb nyelven, cirill betűkkel jelenteti meg. Magyarkanizsa lakosságának nyolcvan százaléka magyar, így a plakátokat nem értik meg, mi ezeket szeretnénk lefordítani és tájékoztatni a lakosságot arról, hogy milyen jogaik, lehetőségeik vannak, javítva ezzel az egészségügyi ellátást Magyarkanizsán – tette hozzá.

A tartományi költségvetésből e célra elkülönített pénzeszközök jelentős mértékben segítik a nyelvi jogok megvalósítását, mondja Nyilas Mihály illetékes titkár. - Nagyon fontos az, hogy megvalósuljanak nyelvi jogaink az alkotmánnyal és a törvénnyel összhangban. Három célt szolgál az a támogatás: többnyelvű táblák, értesítések, feliratok költségeit fedezzük, itt elsősorban a helység- és utcanévtáblákra gondolok. Hasonlóképpen támogatjuk a különböző űrlapok, kiadványok megjelentetését, valamint a többnyelvű elektronikus ügyintézés korszerűsítését - emelte ki Nyilas.

A szaktitkár elmondta, hogy a tartomány a jövőben is támogatja a nyelvi jogok megvalósulására irányuló kezdeményezéseket.

Ádám Csilla
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Garai László
2019. MÁJUS 9. [ 14:16 ]

A tartományban élő kisebbségek anyanyelvhasználati joga nem szorul TÁMOGATÁSRA, ha törvényesítik a gyakorlatban. A szerb médiában a kommentelők ilyenkor azt sérelmezik, hogy már megint A KISEBBSÉGEKET SEGÍTIK. Nem kell semmilyen külön segítség, reklámcélra használt "pozitív megkülönböztetés", hanem csak az ami állampolgári jogon és a tartományban rég meghatározott nyelvasználati normák szerint jár.


Száz napja nevezték ki az önkormányzati tisztségviselőket, így az elmúlt 100 nap munkáját értékelte Szatmári Adrián, Topolya község polgármestere. Az önkormányzat épületében tegnap megtartott sajtótájékoztatón az elmúlt időszak történéseiről és a jövőbeli tervekről is szó esett. A polgármester...
2024. OKTÓBER 23.
[ 12:17 ]
Magyarkanizsán július 10-én alakult meg az új összetételű községi képviselő-testület. Az elmúlt 100 nap munkájáról Fejsztámer Róbert polgármester adott összefoglalót szerdai sajtótájékoztatóján a községi tanács tagjainak jelenlétében. A sikeres pályázatokról, fejlesztésekről szólt, illetve több rendezvényről...
2024. OKTÓBER 23.
[ 11:56 ]
A Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetsége (DSHV) szerdán közleményben tájékoztatott arról, miszerint a párt támogatja az EP új, horvát jelentéstevőjének kinevezését. "Tonino Picula, az új szerbiai jelentéstevő az Európai Parlamentben, felelősségteljesen fogja ellátni feladatát, és hozzájárul Szerbia európai...
2024. OKTÓBER 23.
[ 10:46 ]
Beolvasás folyamatban