Vajdaság
Pásztor István: Elfogadhatatlan és megalázó az, ami a szerb-magyar határátkelőkön tapasztalható

Az, ami már hosszú ideje tapasztalható a szerb-magyar határátkelőkön, érhetetlen, elfogadhatatlan, megszégyenítő és megalázó – mondta a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában Pásztor István. A Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy jelenleg több olyan határátkelő van, amely nem dolgozik, mint amennyi igen.

A politikus beszélt még az ország gazdasági helyzetéről is, kiemelve, hogy a nagyberuházások bizakodásra adnak okot. Arról is szólt, hogy a bácskossuthfalvi választások kapcsán egyeztetett a Szerb Haladó Párt felsőbb vezetőivel. Legfelsőbb szinten a két párt között nagyon jó az együttműködés, de ahogy haladunk lejjebb, egyre hullámzóbb - tette hozzá.

Pásztor István elmondta, annak ellenére sem elfogadható a helyzet a szerb-magyar határon, hogy sosem voltak még ilyen jók a politikai kapcsolatok a két ország között. Úgy véli, hogy az átlépő magyar oldalán méltatlan eljárásban részesülnek az oda érkezők. A helyzettel kapcsolatban a többórás várakozást is megemlítette. Kiemelte, hogy már az is nagy segítség lenne, ha megnyílnának azok a határátkelők, amelyek most zárva tartanak.

"Több az a határátkelő, amelyik nem dolgozik, mint amelyik dolgozik. Erre nincs magyarázat. Hallom én a különböző magyarázatokat, amelyek arról szólnak, hogy nincs ember. Azelőtt is volt ember. Meg az az igazság, hogy ez minket nem kell, hogy érdekeljen. A határátkelő azért van, hogy az emberek át tudjanak jutni" - mondta.

Pásztor István úgy véli, hogy Szerbia is legyőzte a vírust, hiszen biztatók az adatok. A már korábban bejelentett, június 21-ei nyitás lehetőségéről elmondta, hogy miként lehetséges a megvalósítása. Szerinte attól, hogy valaki ezt a dátumot tűzte ki, attól még a vírus itt lesz, de kimondhatjuk, hogy az élet visszatérhet a normális medrébe. A gazdasági fejlődésről is beszélt. Kiemelte, hogy országos és vajdasági szinten is számos olyan beruházás lesz, ami jelzi, hogy a hat százalékosra tervezett növekedés megvalósítható, reális.

"Én ezt reálisnak tartom. Különösen, ha figyelembe vesszük a mostani számokat. Vagy ha figyelembe vesszük azt, hogy itt hihetetlen méretű közműfejlesztések indultak vagy indulnak el. Itt a Fruška gora-i korridorra gondolok, vagy a Belgrád és Budapest szakasz építésének következő fázisára, a napokban induló Szeged-Szabadka vonal felújítására. Ezek több millió eurós tételek, amelyeknek a gazdaságélénkítő hatása le fog csapódni, látszani fog" - hangoztatta.

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választások kapcsán a politikus kiemelte, hogy a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség kapcsolataiban nincs változás. Ezek a viszonyok egyre jobbak, minél feljebb megyünk, és egyre hullámzóbbak, minél lejjebb megyünk a hatalmi szinteken. A választási kampány kapcsán felmerült problémákra és viselkedésre reagálva Pásztor István elmondta, hogy az ügy kapcsán beszélt a Szerb Haladó Párt felsőbb vezetőivel, és elmondta, hogy nem így képzelte el a partnerséget, nyilatkozta a pártvezető a Szabadkai Magyar Rádiónak.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A bácskossuthfalvi helyi közösségi választáson a 18 képviselői hely egyikére 35 személy pályázott. A faluban voltak olyan jelöltek, akik hangos kampányt folytattak, ami helyi közösségi választások esetében nem szokványos. Az első, egyelőre nem hivatalos eredmények szerint a tanács tagjai kivétel nélkül a VMSZ által is...
2021. JÚNIUS 14.
[ 8:41 ]
Vasárnap nagyon sokan keresték fel a szombati tragédia helyszínét, a Kishegyes–Kúla-csatorna azon partszakaszát, ahol két tizenéves lelte halálát szombat délután. Tavaly fiatalok egy csoportja a csatorna egy távolabbi részén gépkocsival landolt a csatornában. Akkor ott hárman vesztették életüket. Egy 16 és egy 14 éves...
2021. JÚNIUS 13.
[ 19:29 ]
Tomislav Momirović építésügyi miniszter, Nebojša Šurlan, a Szerbiai Vasutak infrastruktúráért felelős vezérigazgatója, illetve Krsto Dubroja, a beruházás kivitelezéséért felelős Karin Komerc MD és az RZD International konzorciumának képviselője aláírták a Szabadka - Horgos vasút felújításáról szóló szerződést,...
2021. JÚNIUS 13.
[ 15:41 ]
Beolvasás folyamatban