Vajdaság
A szenttamási környezetvédők feljelentést tettek a Krivaja növény- és állatvilágának veszélyeztetése miatt

Szenttamás Község környezetvédelmi mozgalma, az EPOS bűnvádi feljelentést tett a Vajdaság Vizei és a Severna Bačka DTD-VDP illetékesei ellen.

Mint közölték,

azért tettek feljelentést, mert júniustól július 3-áig tevékenységükkel, pontosabban semmittevésükkel veszélybe sodorták a környezetet a Krivaja Szenttamás és Bácsfeketehegy közötti szakaszán.

Az illetékesek ugyanis engedélyezték a bácsfeketehegyi 1-es számú zsilip teljes lezárását, hogy a PP Feketić magánvállalatnak legyen elegendő vize az öntözéshez. Ezzel a zsiliptől lefelé mintegy 30 kilométeres hosszúságban veszélybe sodorták a növény- és állatvilágot, mivel állóvízzé változtatták a folyót, ez a víz oxigénhiányához vezetett, amely halpusztulást idézett elő. Mintegy 340 kilogrammnyi hal pusztult el.

„A növény- és állatvilág tönkretétele és veszélyeztetése mellett, a zsilip lezárásával ellehetetlenítették azt, hogy a Kriavaja mellett élő polgárok konyhakerti növényeiket öntözzék. Ez már többéves probléma, ami állandóan megjelenik”, áll a feljelentésben.

Hozzáteszik azt is, hogy a felelőtlen vízgazdálkodás mellett ki kell emelni azt is, hogy a zsilipet nem törvényesen építették fel, nincs nyilvántartva a földhivatalban, nincs saját parcella száma, de építési- és működési engedélye sem. A környezetvédelmi egyesület ezért bejelentette, hogy külön eljárást indítanak a zsilip eltávolítása érdekében. (N1)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Falunapra készül Kishomok - illusztráció
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:48 ]
Egy 19 éves fiatalember halt meg abban a balesetben, ami hétfő este negyed 9 tájban történt Szabadkán, a Csorda úton. S. D. (19) nagy sebességgel hajtotta a motort a Csorda úton, majd egy eléje kikanyarodó kisebb teherautónak ütközött. Rendőrségi információk szerint a gépkocsi vezetője nem adta meg az elsőbbséget a...
2021. JÚLIUS 27.
[ 10:45 ]
Kishegyesen az iskola galériájában egy különleges tárlat megnyitójával vette kezdetét az Anna-napok rendezvénysorozata. A Szent Anna templomban ezt követően ünnepi misét celebráltak. Dr. Szőke Anna és a Kishegyesi Értéktár Egyesület Azok az 50-es évek elnevezésű kiállításával kezdődött meg Kishegyesen az idei...
2021. JÚLIUS 26.
[ 21:56 ]
Az elmúlt három hét alatt 300 olyan polgár vette fel a koronavírus elleni védőoltást Szabadkán, akiket korábban az orvosok alapbetegségeik miatt elutasítottak az oltópontokon. Most fokozott orvosi ellenőrzés közepette adták be nekik a vakcinát, de senkinél sem léptek fel nemkívánatos mellékhatások, írja a subotica.com...
2021. JÚLIUS 26.
[ 14:02 ]
Beolvasás folyamatban