Vajdaság
61,6 millió dinár a vajdasági nemzeti tanácsok tevékenységére
Betűméret:             

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke ma összesen 61,6 millió dinárról szóló szerződéseket adott át a 17 nemzeti tanács tevékenységének társfinanszírozására, a nemzeti kisebbségek jogainak előmozdítása érdekében a tartomány területén, hangsúlyozva, hogy Vajdaság számára kiemelten fontos az egység megőrzése.

„Ez azért fontos esemény, mert ezzel kifejezzük elkötelezettségünket az egység, a szolidaritás és a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett, és megmutatjuk, hogy a legkonkrétabb módon segítjük a nemzeti tanácsok projektjei és programtevékenységeinek megvalósítását”, fogalmazott Mirović.

Szerinte a többségi szerb népnek és nemzeti kisebbségeknek, amelyek mind együtt élnek ezen a területen, egyébként is, de különösen a nehéz időkben, meg kell őrizniük és fejleszteniük kell az egységet.

„Összefogás nélkül nehezen tudnánk elérni azokat a sikereket, amelyeket Vajdaság az elmúlt években, gazdasági téren és a helyi fejlesztésekben elért. A tartományi kormány egyik legfontosabb feladata, hogy támogassa a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak munkáját a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának, kulturális tartalmainak, tájékoztatásának és oktatásának megőrzése érdekében, ezt az előttünk álló időben is meg fogjuk tenni”, hangoztatta a tartományi kormány elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a tartományi kormány az elmúlt években rendkívül aktívan vett részt a kisebbségek kulturális intézményei által használt objektumok kiépítésében és felújításában, a kiadói tevékenységek finanszírozásában, valamint egyéb jelentős kérdések megoldásában.

A támogatói szerződéseket a magyar, a szlovák, a horvát, a román, a ruszin, a roma, a montenegrói, a bunyevác, a macedón, az ukrán, a német, a cseh, az egyiptomi, az askáli, a görög, az orosz és a lengyel nemzeti kisebbség nemzeti tanácsa vette át.

„A tartományi nemzeti kisebbségi titkárság sokéves gyakorlata, hogy a nemzeti tanácsok éves tevékenységének megvalósítására pénzeszközöket különít el, bizonyítja a tartományi kormány és a titkárság elkötelezettségét a nemzeti kisebbségek helyzetének megőrzése és fejlesztése iránt”, közölte Szakállas Zsolt, illetékes tartományi titkár.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség ma tartotta meg rendes évi közgyűlését, melynek keretében elsőként szentmisét szolgáltattak a muzslyai Emmausz Fiúkollégium kápolnájában, ahol a szentmisét Masa Tamás atya, a cserkészek lelki vezetője mutatta be. Ezt követően a Szűz Mária Szent Neve templomban megkoszorúzták a Turul...
2024. FEBRUÁR 17.
[ 22:11 ]
Az ünnep - a hosszú hétvége - miatt hatalmas sorok alakultak ki a Magyarországra vezető határátkelőknél. Horgosnál kilométeres sorokban állnak, és Szerbiából való kilépésre három órás várakozásra kell számítani. A RTS megerősítette, hogy hosszú sorok várakoznak a horgosi határátkelőkön. A szerbiai oldalon több...
2024. FEBRUÁR 15.
[ 19:16 ]
Nincs valós alapja annak, hogy a Vajdaság mosolya nevű projekt annyiba kerüljön, mint amennyit az illetékesek bejelentettek, ami egyelőre kétmilliárd euró. Ezt nyilatkozta a Danasnak Milan R. Kovačević közgazdász, aki szerint a Béreg--Zombor--Kúla --Verbász--Szenttamás--Óbecse--Nagyikinda--Nákófalva-útvonal ára...
2024. FEBRUÁR 14.
[ 11:39 ]
Beolvasás folyamatban