Vajdaság
61,6 millió dinár a vajdasági nemzeti tanácsok tevékenységére
Betűméret:             

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke ma összesen 61,6 millió dinárról szóló szerződéseket adott át a 17 nemzeti tanács tevékenységének társfinanszírozására, a nemzeti kisebbségek jogainak előmozdítása érdekében a tartomány területén, hangsúlyozva, hogy Vajdaság számára kiemelten fontos az egység megőrzése.

„Ez azért fontos esemény, mert ezzel kifejezzük elkötelezettségünket az egység, a szolidaritás és a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása mellett, és megmutatjuk, hogy a legkonkrétabb módon segítjük a nemzeti tanácsok projektjei és programtevékenységeinek megvalósítását”, fogalmazott Mirović.

Szerinte a többségi szerb népnek és nemzeti kisebbségeknek, amelyek mind együtt élnek ezen a területen, egyébként is, de különösen a nehéz időkben, meg kell őrizniük és fejleszteniük kell az egységet.

„Összefogás nélkül nehezen tudnánk elérni azokat a sikereket, amelyeket Vajdaság az elmúlt években, gazdasági téren és a helyi fejlesztésekben elért. A tartományi kormány egyik legfontosabb feladata, hogy támogassa a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsainak munkáját a nemzeti kisebbségek nyelvhasználatának, kulturális tartalmainak, tájékoztatásának és oktatásának megőrzése érdekében, ezt az előttünk álló időben is meg fogjuk tenni”, hangoztatta a tartományi kormány elnöke.

Emlékeztetett arra, hogy a tartományi kormány az elmúlt években rendkívül aktívan vett részt a kisebbségek kulturális intézményei által használt objektumok kiépítésében és felújításában, a kiadói tevékenységek finanszírozásában, valamint egyéb jelentős kérdések megoldásában.

A támogatói szerződéseket a magyar, a szlovák, a horvát, a román, a ruszin, a roma, a montenegrói, a bunyevác, a macedón, az ukrán, a német, a cseh, az egyiptomi, az askáli, a görög, az orosz és a lengyel nemzeti kisebbség nemzeti tanácsa vette át.

„A tartományi nemzeti kisebbségi titkárság sokéves gyakorlata, hogy a nemzeti tanácsok éves tevékenységének megvalósítására pénzeszközöket különít el, bizonyítja a tartományi kormány és a titkárság elkötelezettségét a nemzeti kisebbségek helyzetének megőrzése és fejlesztése iránt”, közölte Szakállas Zsolt, illetékes tartományi titkár.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jubileumot ünnepelt a Pax Romana - illusztráció
2023. SZEPTEMBER 29.
[ 20:30 ]
A költségvetés módosításáról, a községi nyilvános elismerések adományozásáról, valamint több községi intézmény éves programját és pénzügyi tervét is elfogadták a Magyarkanizsa községi Képviselő-testület csütörtöki ülésén. 23 napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A napirendi pontokról az ülést...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:52 ]
Nincs pontos adat, hogy hány szerbiai munkavállaló ingázik naponta a vajdasági településekről Magyarországra. A Tisza-mentén Zentától Horgosig szinte mindenhol vannak olyanok, akik a határ túloldalán keresik a kenyerüket, de Szabadka környékéről is sokan dolgoznak odaát. Több száz munkavállalóról lehet szó. Az ő...
2023. SZEPTEMBER 28.
[ 12:21 ]
Újvidéken és Karlócán a hétvégén Koszovón életüket vesztett szerbeknek szentelt plakátok jelentek meg. A fekete-fehér plakátokon, melyen a banjskai kolostor látható a következő felirat látható: „Örök dicsőség minden szerbnek, aki elesett a szabadságharcban ezen a szent helyen. Banjska kolostor, 2023.09.24." A...
2023. SZEPTEMBER 27.
[ 14:59 ]
Beolvasás folyamatban