Vajdaság
Közvitán a romák helyzetének javítását célzó akcióterv Magyarkanizsán  
Betűméret:             

Magyarkanizsai Önkormányzata nyilvános felhívást tett közzé a 2022-2026 közötti időszakra szóló, Magyarkanizsa község területén élő romák helyzetének javítását célzó, helyi cselekvési terv- tervezetének nyilvános vitájában való részvételre. A közvita kapcsán szerdán sajtótájékoztatót tartott Bicskei Ibolya, a Községi Tanács szociális és egészségvédelem szakterülettel megbízott tagja és Telek Krisztina, a helyi Szociális Központ igazgatója.

Bicskei Ibolya elmondta, hogy a közvita október 26-áig tart, s polgárok, egyesületek, szakmai és egyéb intézmények vehetnek részt rajta.

A 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó, Magyarkanizsa község területén élő romák helyzetének javítását célzó Helyi Cselekvési Terv-tervezetről a tájékoztatásért felelős szerv a Társadalmi Tevékenységek Osztálya, a kapcsolattartó személy Kasza Attila.

Az észrevételeket, javaslatokat, véleményeket 2022. október 26án reggel 7 óráig írásban kell benyújtani a következő címre: Magyarkanizsa Község Önkormányzata Társadalmi Tevékenységek Osztálya, Fő Tér 1., 24420 Magyarkanizsa, vagy e-mailben az akasa@kanjiza.rs e-mail címre.

Várják az érdeklődő polgárokat, a civil szervezetek képviselőit, a vállalatok és intézmények képviselőit a záró ülésre, amelyet 2022. október 26-án tartanak Magyarkanizsa község önkormányzati épületének kistermében, 8 órai kezdettel.

Telek Krisztina elmondta, hogy Magyarkanizsán a nyár folyamán készült el a roma cselekvési akcióterv, amit egy szakmai csapat dolgozott ki, viszont közvita nélkül semmiképpen sem kerülhet elfogadásra. A község területén három településen élnek nagyobb számban romák: Horgoson, Martonoson és Adorjánon, illetve vannak még Magyarkanizsán is kisebb létszámban.

A romákat gyakran csak szociális problémaként említik, ez a terv azonban nemcsak e szempontból foglalkozik e népcsoporttal. A Szerb Köztársaság idén februárban fogadta el a romákra vonatkozó stratégiai tervet, amely 2030-ig érvényes. Ezzel összhangban a község fejlesztési terve is tartalmazza azokat a feladatokat, amelyek javíthatnak e populáció életszínvonalán.

A romák között nagy a munkanélküliség, sokan közülük iskolázatlanok, kevesen dolgoznak különféle intézményekben, nincsenek roma asszisztensek, egészségügyi mediátorok, akik ezzel a populációval foglalkoznának, sorolta Telek Krisztina. Az akcióterv 6 területet ölel fel, ezek az oktatás, a foglalkoztatás, az egészségvédelem, a szociálisvédelem, a biztonság és a lakhatási körülmények.

Az oktatás területén fontos az esti iskolák megléte és a továbbképzések lehetősége. A foglalkoztatás kapcsán olyan szociális műhelyeknek a megnyitását szorgalmazzák, ahol a romák is kétkezi munkával versenyképessé tudnak válni. Az egészségvédelem terén fontos a gyógyszerek és az egészségügyi vizsgálatok biztosítása helyben, illetve a környező városok kórházaiban. Javítani kell a higiéniai feltételeken, biztosítani kell számukra ivóvizet, illetve csatornahálózatot a szennyvíz elvezetésére. Szociális téren fontos a családi viszonyok nyomon követése és rendezése.

Telek Krisztina a biztonság kapcsán kiemelte Horgost és Martonost, ahol a határ közelsége miatt nagyszámú migráns tartózkodik. Ez egy újfajta bűnözést tesz lehetővé a roma lakosság körében is, így a fiatalkorú bűnözési ráta igen magas. Előfordul prostitúció, kábítószerrel való kereskedelem. Hatalmas feladat a lakhatási körülményeken való javítás is, hiszen ezen emberek gyakran laknak olyan épületekben, amelyek törvényessége rendezetlen, s az épületek is szánalmas állapotban vannak.

A Szociális Központ igazgatója bízik abban, hogy érdemi hozzászólásaikkal a polgárok még jobbá teszik majd a dokumentumot.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Káplár Anikó
2023. SZEPTEMBER 24. [ 21:41 ]

Tisztelt illetékesek! Örömmel olvastam ezt a hírt a mielőbb.Nagyon örülök annak, hogy szemtanuja lehetek annak, hogy ez a program szembe mer szállni egy lehetetlennek tűnő súlyos helyzettel.Kapcsolódhatnak ehhez laikusok is?


Ma, március 28-án megkezdődött a tavaszi szünidő a vajdasági iskolák diákjai számára. A szünidő április 3-án, szerdán ér véget. A többi, szerbiai tanuló április 29-től, hétfőtől május 6-ig lesz tavaszi vakáción, és május 7-én térnek vissza az iskolapadokba. Ez egyben az utolsó szünidő is az idei tanév...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:42 ]
A topolyai Žibelben megkezdődött a másodlagos szennyvíztisztító próbaüzeme. Újabb lépésként tekinthetünk erre, ami a környezetszennyezés megszűnte irányában lett meglépve. Az Európai Unió, Valamint Svájc és Svédország kormánya támogatásának köszönhetően, a szerbiai környezetvédelmi minisztériummal...
2024. MÁRCIUS 28.
[ 11:41 ]
Egy férfi és egy nő holttestére bukkantak ma reggel egy sztapári házban, nem messze Zombortól. Az N1 nem hivatalos információi szerint ma reggel 6 óra körül egy nő (39) és egy férfi (46) holttestét találták meg. A nyomozás még folyamatban van. A sajtójelentések szerint gyilkosságról és öngyilkosságról van szó,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:38 ]
Beolvasás folyamatban