Vajdaság
Újabb problémával szembesültek a Magyarországra ingázó munkások 
Betűméret:             

Nincs pontos adat, hogy hány szerbiai munkavállaló ingázik naponta a vajdasági településekről Magyarországra. A Tisza-mentén Zentától Horgosig szinte mindenhol vannak olyanok, akik a határ túloldalán keresik a kenyerüket, de Szabadka környékéről is sokan dolgoznak odaát. Több száz munkavállalóról lehet szó. Az ő életüket a határátlépés viszontagságai nagyban megkeserítik.

Nyáron, valamint a téli és tavaszi ünnepek időszakában Horgosnál mindkét irányba több órás a veszteglés, így gépkocsival lehetetlen átkelni a túloldalra és időben megjelenni a munkahelyen. Évek óta változatlan a helyzet. A szükség így arra kényszerítette az embereket, hogy maguk találjanak megoldást problémáikra. A legtöbben azt a lehetőséget választották, hogy hajnalban gépkocsival elmennek a határig, a szerb oldalon az egyik dűlőút szélén leparkolnak. Ez az út egyébként pont a szerb határkapuhoz vezet, s az autópálya mellett húzódó biztonsági kerítésen is át lehet jutni egy kapun keresztül, amit a hatóság szándékosan nyitva tart, pont az ingázók érdekében. Átgyalogolnak tehát a munkába igyekvők az horgosi autópálya átkelőn a magyar oldalra, ahonnan egy ott parkoló másik autóval folytatják az útjukat a munkahelyükre. Délután ugyanígy jönnek vissza azzal, hogy akkor a közúti átkelőt használják. A délutáni váltásban dolgozók is ugyanezt az utat járják azzal, hogy ők éjszaka kényszerülnek az autópályára.

Igaz, ez a módszer nem teljesen szabályos, mert autópályán tilos lenne gyalogolni, de a magyar hatóságok is az autópályára irányítják a kerékpárosokat, gyalogosokat azokban az órákban, amíg az úgynevezett Kishatárátkelő zárva tart. Más megoldás ugyanis nincs, így szemet hunynak a hatóságok a kis szabálytalanság fölött.

A mostani problémát viszont az okozza, hogy ennek a határ-átgyalogolási módszernek a lehetősége is megszűnt azzal, hogy szerb oldalon munkálatok kezdődtek, bővítik a határátkelőt, új sávok és kamionos parkoló épül. A Horgos 1 és 2 átkelő közti földesút eltűnt, a kiskapu sincs már meg. Két és fél kilométeres kerülőt kell tenniük gyalog az autópálya szerb szakaszán, ami már tényleg baleset- és életveszélyes. Vagy kénytelenek gépkocsival átlépni a határt, de az út néha 2-3 órát is igénybe vesz a veszteglés miatt.

Az érintettek azt mondják, ha nem sikerül megoldást találni a problémára, akkor vagy a magyarországi munkahelyüket kell feladniuk, vagy szerbiai lakhelyüket és akkor végleg áttelepülnek az anyaországba.

Az ingázók levélben fordultak a VMSZ vezetőihez, s megoldási javaslatokat is felvázoltak.

Hatalmas segítség lenne a számukra, ha a kerékpárosok és a gyalogosok este, munka után a Kishatáron jöhetnének haza. Ezért javasolják, hogy 19 és reggel 7 óra között a gyalogosokat és a kerékpárosokat engedjék át a közúti átkelőn. Vagy legyen ez a határkapu napi 24 órában nyitva, vagy legalább 4-től 23 óráig dolgozzon.

A hatóságok a közelmúltban jelentették be, hogy október 24-én beindul a személyi forgalom a Szabadka és Szeged közötti vasúti szakaszon. Egyelőre azonban nem tudni, hogy milyen lesz a vonatok menetrendje, hogy megfelel-e azoknak, akik Magyarországon dolgoznak akár az első, akár a második váltásban.

Németh Ernő
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Gábor
2023. SZEPTEMBER 30. [ 17:19 ]

A VMSZ - hez fordultak????


Nagy Éva
2023. SZEPTEMBER 29. [ 22:57 ]

Eddig is nagyon nehézkesen volt megoldható az ingázás de így már balesetveszélyes is és napi 8 órás munka mellé minimum 3 óra párosul az utazásra oda-vissza és a költségek is nagyon megnőltek. A gyerekeink is az anyaországot választották az életükhöz és egyre ritkábban jönnek a zűrös hazaút miatt. Akár délutáni, akár délelőtti műszakban dolgoznak rémisztő hogy mit kell tenniük ahhoz hogy a határon átkeljenek!


A Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény magyarkanizsai központi épületében tartományi támogatásból megvalósult a csoportszobák padlójának felcsiszolása és festése. Ez alkalomból látogatott el oda pénteken Fejsztámer Róbert polgármester, akit Veselinov Ibolya, az óvoda igazgatója fogadott. A Gyöngyszemeink...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:36 ]
Tomislav Žigmanov emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős miniszter kijelentette, Szerbia kormányának alapvető elkötelezettsége a befogadás, az integráció, valamint a multikulturalizmus megőrzésének és fejlesztésének, továbbá a hagyományok és a kultúra megőrzésén és fejlesztésén...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 11:35 ]
Pénteken hajnali fél öt körül tűz ütött ki Újvidék Bangladesként ismert nyomornegyedében. Több tucat épület égett le. A tüzet megfékezték, de a terepen még mindig itt vannak az újvidéki tűzoltók, mentők, valamint a szociális központ munkatársai is. A tűz oltásában a NIS kőolajipari vállalat tűzoltói is...
2024. ÁPRILIS 12.
[ 9:46 ]
Beolvasás folyamatban