Covid 19
Covid 19: Tanácsok, tudnivalók, hasznos információk
Alapvető óvintézkedések a koronavírus ellen

A járvány okozta kockázatot nem érdemes alábecsülni, hiszen a vírus képes emberről emberre átadódni, valamint a lakosság még nem alakított ki rá immunitást. Mint csaknem az összes koronavírus, a mostani változat is fertőző az emberekre nézve. Az eddigi bizonyítékok azt támasztják alá, hogy a mostani járvány elsődlegesen emberről emberre terjed, ezért biztatunk mindenkit, hogy tartsa be az alábbiakban ajánlott óvintézkedéseket:


Mosson kezet rendszeresen, folyóvízzel és szappannal:

 • köhögés, tüsszentés után,

 • beteggondozás előtt és után,

 • WC használat előtt és után,

 • ételkészítés előtt, közben (nyers és főtt élelmiszerek kezelése között) és után,

 • étkezés előtt,

 • ha szennyezett a keze,

 • ha érzésre nem szennyezett a keze, de sok tárgyat, felületet érintett a legutóbbi kézmosás óta,

 • miután állatokkal érintkezik.

Használjon rendszeresen alkoholos kézfertőtlenítőt.

Kerülje a szem, száj és orr érintését.

Köhögés vagy tüsszentés közben takarja el az orrát és a száját.

Egyszerhasználatos zsebkendőt használjon, majd dobja lezárható szemétgyűjtőbe.

Kerülje az érintkezést bárkivel, aki influenzagyanús tüneteket mutat vagy ha ön is gyakran tüsszent, köhög.

Kerülje a közvetlen érintkezést a házi- és vadon élő állatokkal.

Ha köhög és láza, légzési nehézségei vannak, minél előbb kérjen orvosi segítséget, az orvossal pedig közölje, ha a közelmúltban vírusfertőzött területen járt.

Utazás során:

 • tartózkodjon az utazástól, ha köhög vagy lázas,

 • ha utazás közben betegedik meg, értesítse a személyzetet és mielőbb kérjen orvosi segítséget,

 • ha maszkot visel, ügyeljen, hogy fedje az orrát és a száját,

 • a maszk felvétele után ne érjen hozzá kívülről se.

Étkezéskor:

 • még a járvány sújtotta területeken is fogyasztható hús, ha megfelelően elő van készítve és hőkezelve,

 • alaposan süsse át a húst és a tojást,

 • használjon különböző kést és vágódeszkát a nyers húsok és főtt ételek aprításakor,

 • beteg vagy betegségben elhullott állatokat TILOS elfogyasztani!


Otthonunkban, irodában, közös helyiségekben alkalmazandó jó tanácsok:
 

 • Fontos, hogy a mosdóhelyiségekben biztosított legyen a melegvizes, fertőtlenítőszappanos kézmosás, valamint az egyszer használatos papírtörlők használata.

 • A közös helyiségekben biztosítani kell a rendszeres szellőztetés lehetőségét.

 • A rendszeres takarítási feladatokat meg kell szervezni és ellenőrizni kell azok teljesítését.

 • A közös, rendszeresen használt tárgyakat fertőtleníteni szükséges.

 • Lehetőség szerint kézfertőtlenítő adagolókat kell elhelyezni a közös helyiségekben, valamint a bejáratoknál a munkatársak és ügyfelek részére.

Érdemes az önnel egy háztartásban élő (otthon), huzamosan egy légtérben tartózkodó és közös helyiségeket használó (pl.: munkahelyen) emberekkel a fenti tanácsokat átbeszélni, esetleg az alábbi tájékoztató anyagokat jól látható helyre kihelyezni, továbbadni a hozzátartozók, kollégák részére.

Fontos telefonszámok

Azok a személyek, akik légzési nehézségekkel küzdenek, s a közelmúltban a Covid-19 vírus által érintett területeken jártak, okvetlenül jelentkezzenek az alábbi telefonszámok valamelyikén, bármelyik napon 8 és 22 óra között.

 • Az egészségügyi minisztérium különszáma: 064/8945-235

 • Szerbiai Közegészségügyi Intézet: 011/2684-566

 • Vajdasági Közegészségügyi Intézet: 064/8028-894, 064/8028-895, 064/802-88-96

Városi egészségügyi intézmények:

 • 064/8605 – Szabadkai Közegészségügyi Intézet: 064/1009-276, 064/80-52-963

 • Nagybecskereki Közegészségügyi Intézet: 069/2101102, 069/310-11-02

 • Pancsovai Közegészségügyi Intézet: 062/8869-721, 066/86-66-836

 • Zombori Közegészségügyi Intézet:  062/1956-866, 064/421-58-50, 063/468-034

 • Mitrovicai Közegészségügyi Intézet: 064/8092-911, 064/8092-938, 064/80-92-930

 • Nagykikindai Közegészségügyi Intézet: 062/8833841, 062/8833877, 063/584-420

Az ügyeletes orvosok Újvidéken ajánlásokkal szolgálnak a pácienseknek azzal kapcsolatban, hogyan viselkedjenek vírusveszély esetén, s ezt folytatják a következő időszakban is.

A hívható telefonszámok: 021/480 7721 és 021/480 7722, az illetékes egészségügyi dolgozók a hívásokat munkanapokon 8 és 22 óra között, szombaton 8 és 15 óra között fogadják.

A 60 éven felüliek, illetve a krónikus betegséggel küzdők különösen vigyázzanak magukra, és családjuk külön viseljen gondot rájuk.

A Covid-19 vírussal szemben egyelőre nincs sem gyógyszer, sem védőoltás. Legyenek óvatosak és viszonyuljanak felelősségteljesen önmaguk, de mások iránt is.

Gyakori kérdések:

Mik a járvány tünetei?

A betegség enyhébb tünetei hasonlítanak a közönséges megfázáséra (hőemelkedés, gyengeség, izomfájdalom). Súlyosabb esetekben lázzal kísért tüdőgyulladás, köhögés, légzési nehézségek jelentkeznek. A legsúlyosabb esetekben akár halállal végződő akut légzési elégtelenség is előfordulhat.

Mennyi a betegség lappangási ideje?

A betegség inkubációs időszaka (a vírusnak a szervezetbe jutásától a betegség tüneteinek megjelenéséig) legfeljebb 14 nap, de általában inkább 5nap telik el.

Hogyan terjed a koronavírus?

A vírus emberről emberrel cseppfertőzés útján terjed, vagyis a köhögő, tüsszögő beteg révén a levegőbe kerülő kórokozót a másik ember belélegzi (az influenzához hasonlóan). Közvetlen kontaktus útján is átvihető a kórokozó. Jelenleg is vizsgálják, hogy milyen úton-módon terjeszthető ez az újfajta koronavírus. Az orvosok jelenleg úgy vélik, a fertőzött ember akkor jelenti a legnagyobb veszélyt a környezetére, míg a betegség kezdeti tüneteit (köhögés, tüsszögés) produkálja.

Ki tartozik a kockázati csoportba?

A COVID-19 vírus valamennyi korosztályt megbetegítheti. A betegség súlyosabb formáit, kétoldali tüdőgyulladást, akut légzési elégtelenséget, eddig többnyire idősebb (65 éven felüli) pácienseknél, illetve azoknál a személyeknél tapasztaltak, akik ellenállóképessége valamilyen okból legyengült vagy krónikus betegségekben szenvednek. A betegeket ellátó egészségügyi dolgozók, illetve a beteg családtagjukat ápolók fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek.

 Az új koronavírus (Covid-19) csak az idősekre veszélyes, vagy a fiatalabbak ugyanúgy megbetegedhetnek?

A koronavírust bármely nemű és életkorú ember elkaphatja. Idősebb emberek és azok, akik egyébként is valamilyen egészségügyi kockázattal (pl. asztma, cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegségek) élnek fokozottan veszélyeztetettek, hiszen fennáll a veszélye, hogy sokkal súlyosabban megbetegednek a vírustól.  A WHO azt javasolja, hogy az idős emberek tegyék meg a megfelelő lépéseket saját biztonságuk érdekében, betartva az egészségügyi előírásokat.

Háziállatok terjeszthetik az új koronavírust (Covid-19)?

Jelen állás szerint nincs arra utaló bizonyíték, hogy a hobbiból tartott háziállatok, mint a kutya vagy macska megfertőződhetnének az új koronavírussal. Ugyanakkor mindig érdemes kezet mosni, miután állatokkal foglalkoztunk, hiszen ez megóvhat minket olyan általános, állatok által terjesztett baktériumoktól, mint az E.coli vagy a szalmonella.

Kerülnünk kell-e a Kínából érkező embereket?

Ugyanazokat az óvintézkedéseket kell alkalmaznunk mindenkinél (nemzetiségtől, származástól stb. függetlenül), akik betegek lehetnek és a megfázáshoz hasonló tüneteik vannak (orrfolyás, láz, torokfájás, köhögés és nehézlégzés). Ide tartozik a gyakori kézmosás vízzel és szappannal vagy alkoholos kézmosó géllel, hogy letisztítsunk a kórokozókat a kézről; maradjunk távol azoktól, akik köhögnek, tüsszögnek, vagy betegek (tartsunk legalább 1 méter távolságot), és bíztassuk őket, hogy menjenek el a közeli orvosi rendelőbe.

Kerülnünk kell-e a kínai ételeket?

Az új koronavírus (Covid-19) nem terjed, ha kínai ételt eszünk. Higiénikus és tiszta környezetben biztonsággal ehetünk bármilyen, alaposan megfőzött ételt.

Létezik bármilyen kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztettet gyógyszer, mely segít megelőzni vagy kezelni az új koronavírust (Covid-19)?

Jelenleg nem létezik olyan gyógyszerkészítmény, mely kifejezetten az új koronavírus kezelésére (COVID -19) szolgálna, ugyanakkor azok, akik a koronavírusos megbetegedéssel küzdenek, mindenképpen kiemelt kezelésben kell, hogy részesüljenek. Bizonyos kezelési módszerek jelenleg is megfigyelés és/vagy klinikai tesztelés alatt állnak. A WHO azon dolgozik több kiemelt partnerével, hogy meggyorsítsa a kutatásokat és a gyógyszerfejlesztéseket.

Az antibiotikumok hatásosak az új koronavírus (Covid-19) megelőzésében vagy kezelésében? 

Nem, az antibiotikumok nem hatásosak vírusok ellen, csak baktériumokra hatnak. Az új koronavírus (COVID-19) egy vírus, tehát semmilyen antibiotikum nem használható megelőzés vagy kezelés céljából. Ám ha valaki koronavírus fertőzés miatt kezelés alatt áll, előfordulhat, hogy antibiotikummal is kezelik, mivel fennáll a lehetősége egy bakteriális keresztfertőzésnek.

A tüdőgyulladás elleni védőoltás megvéd az új koronavírus (Covid-19) ellen?

Nem véd meg. Az olyan védőoltások, mint a tüdőgyulladás, vagy B típusú influenza elleni oltás nem okoz védettséget az új koronavírussal szemben.  A vírus az eddigiektől eltérő, megfékezése új kezelési módot és saját védőoltást igényel. A kutatók dolgoznak a védőoltás kidolgozásán, mely folyamatot támogatja a WHO. Annak ellenére, hogy a fent említett oltások nem hatásosak a koronavírus ellen, igénybe vételük erősen ajánlott az egészségünk megőrzése érdekében.

Hogyan tudhatom biztonságban a gyermekemet?

Fontos, hogy megtanítsa gyermekét, hogy rendszeresen mosson kezet szappannal és vízzel, vagy alkoholos kéztisztítóval. Azt is meg kell tanítani, hogy a könyökhajlatába vagy zsebkendőjébe köhögjön/tüsszögjön, és dobja a zsebkendőt közvetlenül a szemétbe, és azonnal mosson kezet. Nyissa ki az ablakokat otthon és a tömegközlekedési járműveken, hogy a levegő keringjen és kiszellőztesse a kórokozókat!

           Fontosabb linkek: