GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekKéptárSportOlvasók rovataImpresszumMarketing

Izbor iz sadrzaja na srpskom

Kihelyezett konzuli fogadónapok

Az egyszerűsített honosítási eljárás logója

Lélekemelő logó


Életmód/egészségGaiaMegvalósult a Magyar Kormány támogatásával Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával Bethlen Gábor Alap

Forum

Nemzeti Regiszter

MTI
Observer
A médiafigyelő
Imedia

2017. augusztus 7. [18:49]

A régió miniszterei a megemelt vámilleték visszavonására szólították fel Horvátországot

A régió miniszterei a megemelt vámilleték visszavonására szólították fel Horvátországot
Fotó: Reuters

Szerbia, Montenegró, Macedónia és Bosznia-Hercegovina kereskedelmi miniszterei hétfőn Szarajevóban megállapodtak, közösen szólítják fel Horvátországot, hogy egy héten belül vonja vissza a huszonkétszeresére növelt behozatali vámról szóló döntését, ellenkező esetben válaszlépéseket fognak foganatosítani.

A régió államainak kereskedelmi és mezőgazdasági miniszterei közösen kérték Horvátországtól, hogy vonja vissza a felügyelőségi ellenőrzés illetékének növeléséről szóló határozatát, ellenkező esetben ellenintézkedéseket helyeztek kilátásba.

Rasim Ljajić szerb kereskedelmi miniszter hangsúlyozta, az országnak kész ellenintézkedés-csomagja van arra az esetre, ha Horvátország döntése hatályban marad.

Megerősítette, hogy Szerbia hétnapos sikertelen kísérlet után, hogy választ kapjon Horvátországtól, eldöntötte, hogy szigorítja a szomszédos országból érkező áru ellenőrzését, s nemcsak a gyümölcs és a zöldség esetében, hanem minden növényi és állati eredetű termék esetében.

A többi ország még nem vezetett be elleniztézkedéseket, de intenzíven fontolgatják azt. Ljajić rámutatott, amennyiben Horvátország hamarosan nem reagál, mindegyik országot kár éri.

A miniszterek hétfői szarajevói találkozójukon arról is döntöttek, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak, s felszólítotják, hogy kapcsolódjon be a probléma megoldásába, Macedónia és Montenegró pedig a Kereskedelmi Világszervezet tagjaiként védelmi eljárást is indítanak ezen szervezet keretében.

Horvátország július közepén a felügyelőségi felügyelet és ellenőrzés költségeit 12 euróról 270 euróra növelte.

Tomislav Tolušić horvát mezőgazdasági miniszter időközben tárgyalt a térség minisztereivel, s jövő hétre találkozóra hívta őket Horvátországba.


2017. augusztus 18. [13:38]

Tovább késik Romániában a legfontosabb autópálya-projekt, az A1-es sztráda Kárpátokat átszelő Pitesti-Nagyszeben szakaszának megvalósítása, mivel a közúti... >>

2017. augusztus 17. [13:14]

Egyre több jelzálog alá vett lakást, házat, üzlethelyiséget és földterületet vettek és árvereztek el a bankok, mert a tulajdonosok nem törlesztették a hitelrészleteket,... >>

2017. augusztus 17. [11:04]

A Szerb Nemzeti Bank (NBS) illetékesei azt állítják, hogy a dinár erősödésére kihatással volt a jelentősen jobb makrogazdasági helyzet, és az idényjellegű külföldi... >>Álláshirdetések gomb
1 euró 119.29 dinár
1 dollár 101.63 dinár
100 forint 39.22 dinár
100 dinár 254.97 forint
Orosháza-Gyopárosfürdő és a Vajdaság Ma közös nyereményjátéka
Vackor program óvodásoknak és iskolásoknak
Heti kérdés
Ön szerint kedvező fogadtatásra találnak-e a belgrádi vezetők Koszovó-kezdeményezései?
Igen.
Nem.

Tekintse meg az eddigi eredményt!

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg
Vajdaság Ma forditói szolgáltatása
Prosperitati Alapítvány
A 2017 a külhoni magyar családi vállalkozások éve