Kultúra
Oromhegyes: A népmese bűvöletében
Kiszállási és oromhegyesi sikerrel zárult a III. Cérna Miklós Nemzetközi Népmesemondó Verseny
Betűméret:             

Az Oromhegyesi Faluház Alap és a helyi közösség öt éve döntött a népmesemondó verseny megrendezése mellett, de a pályázati támogatásoktól függő rendezvényt – éppen a támogatások rendszertelensége miatt - csak most tudta harmadízben megtartani. Az első kettőn még maga Cérna Miklós bácsi is ott volt, az ideit azonban már csak égi mesemondóként tudta követni. Tavaly február 2-án, 93 éves korában, végleg elköszönt a falubeliektől a mesefa, aki 2005-ben kiérdemelte a Népművészet Mestere címet. Mivel Miklós bácsi legkedvesebb történetei közé éppen a háborúk, a katonaévek, a hadifogság és effélék tartoztak, a szervezők az idei verseny témájául a katonákhoz kötődő népmeséket választották, aminek a gyerekek maradéktalanul eleget is tettek.

Sajnos az idén is csak alig két héttel a verseny előtt derült ki, hogy a Tartományi Művelődési és Közszolgálati Tájékoztatási Titkárság mellett a Szekeres László Alapítvány közvetítésével a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is támogatja a rendezvényt, ezért az oromhegyesiek meghívásának már csak azok tudtak eleget tenni, akiknek az elmúlt hét végén nem volt egyéb elfoglaltságuk. Így történhetett meg, hogy a Faluház nagytermének közönsége mindössze hat versenyprodukciót hallhatott, kettőz-kettőt Oromhegyesről és a két testvértelepülésről, Lepséynről és Kisszállásról. Zalaszentgyörgy és Mártély most távol maradt, ahogyan a kapcsolatok elején tartó Kúnhegyes és az erdélyi Killyén település is. További ketten, nevezetesen a zentai Thurzó Lajos Általános iskola diákjai versenyen kívül mutatkoztak be.

Az alsósok és felsősök is három-három népmesét mondtak el. Az oromhegyesi-oromi Kis Ferenc Általános Iskola oromhegyesi diákjai, Sarnyai Tamás negyedikes és Koncz Szabolcs ötödikes mellett színpadra lépett a negyedikes Szöllősi Petra és az ötödikes Bánfalvi Lilla a lepsényi Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamint a másodikos Pap Korina és ötödikes Márta Renáta a kisszállási Sallai István Általános Iskola és Diákotthon tanulói.

– Úgy döntöttünk, a népmesemondó verseny dátumát ezután Cérna Miklós bácsi születésnapjához kötjük majd, tehát rendezvényünket a jövőben a május 23-hoz legközelebb eső szombatot tartjuk meg minden évben – mondta Balla Lajos faluelnök, a szervező Oromhegyesi Faluház Alap elnöke.

A magyar nyelv és irodalom szakos pedagógusokból álló zsűrinek így sem volt könnyű dolga. hiszen több fontos szempontot is figyelembe kellett venniük az elbírálás során. Rózsa Margitnak, Pék Domonkos Ibolyának és Radóczki Dukai Virágnak, a zsűri elnökének, elsősorban a szép tiszta kiejtést, a meséhez és az előadáshoz való hozzáállást, a mese értését és a közönséggel való kommunikációt kellett értékelniük. Ezek figyelembe vételével a zsűri úgy döntött, hogy a felsősök mezőnyében a helybeli Koncz Szabolcs teljesítménye emelkedett ki a mezőnyből, aki Az öreg katona című népmesét mondta el. Az alsósok közül a másodikos kisszállási Pap Korina előadása lett a legjobb, aki nagyon hangulatosan mondta el Az okos lány meg az obsitos történetét.

Noha a népmesemondó versenyen mindkét kategóriában győztest hirdettek, a zsűri elnöke szerint minden résztvevő győztesnek tekinthető, hiszen valamennyien nagyszerű meséket választottak, amelyeket egyáltalán nem volt könnyű megtanulni és közönség előtt megfelelő színvonalon előadni. Igyekezetükért - felkészítő tanítóikkal, tanáraikkal egyetemben - mindenképpen elismerést érdemelnek, és a szervező gondoskodott is róla, hogy senki se menjen haza üres kézzel.

Oromhegyes arról sem feledkezett meg, hogy vendégeinek megfelelő kísérőprogramokat biztosítson. A verseny napján a résztvevők megkoszorúzták Cérna Miklós bácsi sírját, vasárnap pedig ellátogattak a Bergel-dombra, az I. Zentai csata emlékhelyére, megtekintették Magyarkanizsát, ahol a városközpontban fagyiztak egy nagyot, majd közös ebéden vettek részt a Martonos szomszédságában lévő Tandari tanyán.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Kiosztották a legrangosabb magyar könnyűzenei elismeréseket, a Fonogram-díjakat. Rúzsa Magdi karrierje során immáron a harmadik díját kapta. Idén 21. alkalommal osztotta ki az év Fonogram-díjait a MAHASZ. A 25 tagú szakmai zsűri tizenkét plusz egy hazai, továbbá hat külföldi kategóriában szavazott. Az év hazai modern...
2024. ÁPRILIS 28.
[ 11:04 ]
Képregényekről hallhattak az érdeklődők előadásokat a kishegyesi könyvtárban, emellett egész napos képregény-börzét is tartottak. Kishegyesen szervezték meg a sorrendben harmadik Vajdasági Képregény Találkozó a könyvtárban. 2022-ben néhány képregényt kedvelő kishegyesi fiatalember úgy döntött, Vajdaságban is...
2024. ÁPRILIS 27.
[ 16:06 ]
Madách monumentális darabja ihlette a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház új előadását, amely Az Ede tragédiája címet viseli, s amely április 30-án este kerül színpadra. A produkció előre megírt szövegkönyv nélkül, improvizációk alapján készült. Az előadás születéséről az alkotók beszéltek...
2024. ÁPRILIS 26.
[ 10:56 ]
Beolvasás folyamatban