Magazin
Magyarkanizsa: Népszerű túrák 2014-ben is
Tisztújító évi közgyűlést tartott a Természetjáró Egyesület - Berec Sándor maradt az egyesület elnöke
Betűméret:             

Az Ifjúsági Otthon szépen felújított nagytermében viszonylag kevesen, csak mintegy harmincan gyűltek össze az évi közgyűlésre, amely egyúttal választási értekezlet is volt, hiszen lejárt az elnökség és az elnök valamint a felügyelő bizottság négyéves mandátuma.

- A vártnál kevesebben vagyunk itt, a lényeg azonban, hogy a gyalogtúrákon és a kerékpártúrákon ennél sokkal népesebb társaság jön össze – viccelődött Berec Sándor elnök a közgyűlés megkezdése előtt. A minden tekintetben helyénvaló megjegyzést azok az adatok is alátámasztották, amelyeket az elnök a tavalyi év programjának megvalósulásáról szóló jelentésében tárt a tagság elé.

- Minden tervezett programot ugyan nem sikerült életre keltenünk, de a legattraktívabb és legnépszerűbb túrákat szép részvétel mellett mind sikerrel lebonyolítottuk. Az évet – ahogyan az idén immár negyedszer - tavaly is a január másodikai évnyitó martonosi gyalogtúrával indítottuk, majd következett a bánsági gyalogtúra, a zentai kerékpártúra, gyalogtúra az oromhegyesi Csákó-halomra, az I. Zentai csata helyszínére. Kipróbáltuk magunkat a Fruška Gora-i gyalogtúrán, megszerveztük a tavaszi martonosi gyalogtúrát majd a kerékpártúrát is a szerb-magyar-román hármashatárra. A Kanizsa Feszt keretében egy jól sikerült programot szerveztünk Kincsvadászat elnevezéssel, ami nagy tetszést aratott a fiatalok körében. Elkarikáztunk Szegedre, sőt néhányan testvérvárosunkba, Budaörsre is. Megtartottuk hagyományos nemzetközi gyalogtúránkat a Horgos-Kanizsa útvonalon, kerékpártúrát szerveztünk az Autómentes-napon, szeptember 22-én, a túrák sorát pedig a Palicsi tó körüli gyalogtúrával zártuk. Programjainkat Magyarkanizsa helyi közössége és az önkormányzat támogatta, de több-kevesebb sikerrel próbálkoztunk pályázatokkal is, így – ha szerényen is, de - szinte minden alkalommal valamivel jutalmazni tudtuk a túráinkon való részvételt a megjelenteknek – hallottuk Berec Sándortól.

Az elnöki beszámoló után az ellenőrző bizottság jelentését hallgatták meg a résztvevők, majd az elnök ismertette a 2014-es eseménynaptár legfontosabb túráit, amelyeket a közgyűlésen véglegesítettek az egyesület tagjai. Sajnos több, más településeken sorra kerülő eseménynek nem lehetett meghatározni a pontos dátumát, mert a szervezők mindmáig nem küldték meg végleges programjaikat, emiatt valószínűleg év közben is módosítani kell a tervezett programokon.

A tavalyi sikeres túrák az idén sem maradnak el, áprilisban azonban egy újdonsággal is előrukkol majd a Természetjáró Egyesület. A Föld napja alkalmából a magyarkanizsai középiskola udvarában megtartja az egyedi kialakítású járművek szemléjét, amely iránt máris nagy érdeklődés mutatkozik. Újdonság az is, hogy az idén nem kerékpárral, hanem gyalog mennek a túrázók Zentára, az augusztusi nemzetközi gyalogtúrát pedig most először nem nappal, hanem éjszaka, este 7 órai indulással bonyolítják le a Horgos és Magyarkanizsa közötti kijelölt túraútvonalon, emellett újra tervbe vették egy aracsi kerékpártúra megszervezését, ami a korábbi években igen népszerű volt. A februárban esedékes, első soron következő túra kapcsán elhangzott egy javaslat, hogy a Magyarkanizsa-Törökkanizsa útvonal folytatásaként ezúttal ne a Martonossal átellenben lévő Sárgaházig gyalogoljanak a túrázók, hanem Filityháza (Filić) felé, amerre még nem jártak a korábbi túrák során. Felvetődött egy fantasztikusnak ígérkező kerékpártúra szervezésének ötlete is Međugorjéra, a tagság azonban úgy vélekedett, hogy elhamarkodott lenne már az idén belevágni egy ekkora, több száz kilométeres túrába, ezért az a döntés született, hogy az idén terepszemlét tartanak, elvégzik az előkészületeket és a túrára majd csak 2015-ben kerítenek sort. Az egyesület programjairól a Természetjáró Egyesület Facebook-oldalán (www.facebook.com/termeszetjaro.egyesulet) tudhatnak meg bővebbet az érdeklődők, ahol a kijelölt túravezető neve mellett szerepel annak elérhetősége is.

Miután a közgyűlés résztvevői elfogadták a jelentéseket és véglegesítették a 2014-es program kerettervét, sor került a választásra is. A helyszínen megnevezett tíz jelölt közül 5 tagot választottak meg az elnökségbe és hármat az ellenőrző bizottságba. A szavazatok megszámlálását követően kiderült, hogy az új elnökségbe Berec Sándor, Danyi Zsuzsanna, Huszta Erzsébet, Körmöci Zoltán és Bata Rózsa került. Az ellenőrző bizottságot az elkövetkező négy évben Bödő Sándor, Kovács Bicskei Gábor és Ostojin Olivér alkotják. A közgyűlés után az új elnökség azonnal összeült és megválasztotta az egyesület elnökét, aki ismételten a megbízatást eddig is sikeresen betöltő Berec Sándor középiskolai tanár lett.

Bödő Sándor

    Az Ön hozzászólása

    1000 leütés maradt még
    Eddigi hozzászólások

    Nincs hozzászólás. Legyen az első!

    A közösségi közlekedésben az elmúlt évtizedek legjelentősebb tarifareformját hajtja végre az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM), valamint a MÁV-VOLÁN-csoport. Március elsejétől teljesen új rendszer váltja fel a napjainkra már talán nehezen áttekinthető, idejétmúlt kedvezményrendszert. Az új tarifarendszer...
    2024. MÁRCIUS 25.
    [ 23:00 ]
    Szerbiában is nemrég lépett életbe az új jogszabály, miszerint súlyos, megismételt közlekedési szabálysértés esetén a vezetőtől elkobozhatják a járművet. Hát nem ez történt egy 36 éves szerb férfival Ausztriában! Történetesen ott is nemrég vezették be a büntetésnek ezt a fajtáját. A Kronen Zeitung híre alapján...
    2024. MÁRCIUS 25.
    [ 22:17 ]
    Ron DeSantis floridai kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényt, mely szerint a 14 év alattiak egyáltalán nem használhatják a közösségi médiát, a 14 és 15 éveseknek pedig szülői hozzájáruláshoz kötik a használatát – írja a Reuters tudósítására hivatkozva a porfolio.hu. A törvény értelmében a 14 év alattiak...
    2024. MÁRCIUS 25.
    [ 22:04 ]
    Beolvasás folyamatban