Magyarország
Budapestre költözhet az európai rendőrakadémia
Betűméret:             

Elfogadta szerdán este az Európai Parlament (EP) azt a javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy az Egyesült Királyságból Magyarországra költözzön az Európai Rendőrakadémia (CEPOL) - közölte Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője, a téma felelőse az Európai Parlamentben.

Az EP jóváhagyása után a CEPOL már szeptemberben megkezdheti működését Budapesten. Gál Kinga szerint a döntés a Fidesz-KDNP EP-képviselőinek közös sikere, és kiemelkedő elismerés Magyarország számára.

"Hiszem, hogy nem csak Budapest lesz gazdagabb egy uniós ügynökséggel a jövőben, hanem a rendőrakadémia is nyer a fővárosunk kínálta adottságokkal, lehetőségekkel" - húzta alá közleményében Gál Kinga, aki ebben a ciklusban végzett munkája megkoronázásának tekinti a döntést.

A plénum által elfogadott dokumentum kiáll amellett, hogy az uniós rendőrakadémiának az Európai Rendőrségi Hivataltól (Europol) külön kell működnie. Az Európai Bizottság részéről korábban ugyanis az a javaslat is felvetődött, hogy a költözni kényszerülő CEPOL-t össze lehetne vonni a Hágában működő Europollal, így a rendőrakadémia értelemszerűen nem került volna Budapestre.

A CEPOL az Európai Unió egyik ügynöksége. Feladata, hogy a vezető beosztású rendőrtisztek képzését végző tagországi oktatási intézmények között együttműködési hálózatot teremtsen, továbbá ösztönözze a határon átnyúló bűnüldözési együttműködést.

Létrehozásáról 2000 decemberében döntöttek a tagországok. Az ügynökség jelenleg a brit rendőrképzés központjának is otthont adó Bramshillben működik, de London jelezte, hogy a továbbiakban nem tud helyet biztosítani az intézménynek, ezért azt el kell költöztetni. 2010 óta a CEPOL igazgatója is magyar, Bánfi Ferenc személyében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Le lehet leplezni "a magyar szuverenitás ellen támadást intéző magyar politikai erőket, és az erkölcsi, politikai értelemben hazaáruló magyar politikai manővereket" - jelentette ki a Fidesz európai parlamenti (EP) képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Deutsch Tamás annak kapcsán fogalmazott így,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 18:19 ]
Március második felében már 6 százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát a főpolgármester-jelöltek rangsorában Vitézy Dávid, aki bő egy hete jelentette be az indulását. Az LMP és több civil szervezet jelöltje jelenleg 22 százalékon áll, míg a kormányszóvivőre a budapestiek 16 százaléka szavazna,...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:55 ]
Polt Péter legfőbb ügyész és a kormány lemondását, valamint a Schadl-ügy valóban független kivizsgálását követelte Magyar Péter kedden a Budapest belvárosába meghirdetett gyűlésén. Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen kedden folytatott meghallgatása után hívta követőit demonstrációra a Legfőbb...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 8:20 ]
Beolvasás folyamatban