Szerbia
Azonosították az egyik szerb tömegmészárlás 162 bosnyák áldozatát
Betűméret:             
Bűnügyi orvosszakértők azonosították annak a 162 embernek a tetemét, akiket a boszniai háborúban a szerb fegyveresek legyilkoltak, és tetemeiket a Perućac-tóba vetették.
A hírt Lejla Čengić, az eltűnt bosznia-hercegovinai személyek felkutatásával foglalkozó intézet szóvivője jelentette be pénteken Szarajevóban.
"Az áldozatok között van 40 nő és tízegynéhány gyerek, akik közül a legfiatalabb mindössze 3 és fél éves volt. Két áldozat kivételével valamennyien bosnyák nemzetiségűek" - közölte Čengić.
Az áldozatokra 2010-ben bukkantak rá a Perućac-tóban, ahol a bosnyákok ezreit mészárolták le a háború kezdetén. Azért bukkantak rájuk csak hosszú évekkel a boszniai háború befejezése után, mert a Bajna Basta vízerőmű javítási munkálatai miatt jelentősen csökkent a Drina folyó víztározójaként szolgáló Perućac-tó vízszintje, és a helyi hatóságok csak ekkor kezdhették meg a tó részletes átkutatását.
Ez volt az egyik legnagyobb ilyen vállalkozás az eltűntek felkutatására, és szerb szakértők is részt vettek benne, ami a kapcsolatok javulását jelzi a korábbi ellenfelek között. A munkát kétezer önkéntes segítette.
A bűnügyi orvosszakértők csak hosszadalmas munkával tudták azonosítani az áldozatokat.
Az 1990-es években lezajlott balkáni háborúk során eltűnt személyek közül még mindig nem tudnak 14 ezer emberről. Közülük tízezernek Boszniában veszett nyoma.
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban