Szerbia
Vučić megállapodott a koszovói szerbekkel
Betűméret:             

Úgy tűnik, immáron az észak-koszovói szerbek is hajlanak a brüsszeli egyezményben foglaltak elfogadására, legalábbis ez szűrhető le abból, hogy Aleksandar Vučić, a szerb kormány első alelnöke ma megállapodott az észak-koszovói szerbekkel a közös fellépésről és a jövőbeni akciók koordinálásáról. Vučić szerint a felek továbbra sem vallanak ugyan azonos nézeteket, de a közös cél érdekében csakis összehangoltan fognak cselekedni.

Vučić a tárgyalásokat követő közös ebéd előtt elmondta, tárgyalt az észak-koszovói szerb községek elnökeivel, s noha továbbra sem képviselnek azonos álláspontokat, megállapodtak abban, hogy a jövőben közösen és összehangoltan lépnek fel.

„Koszovóban élő népünk hisz az államban, mi pedig nem akarjuk, de nem is tudjuk megváltoztatni a népünket” – mondta Vučić, s hozzátette, a kormány azon fog munkálkodni, hogy a legjobbat hozza ki nemcsak Szerbia középső része, de a Koszovóban élő szerbek számára is.

„Ott, ahol álláspontjaink különböznek, mindig megkíséreljük megtalálni a közös nyelvet” – üzente Vučić.

A Vučićtyal folytatott megbeszélést követően Dragiša Milović, Zvečan község elnöke megerősítette, hogy megszületett a megállapodás az együttes fellépésről, s hozzátette: „Nincs tartalék hazánk, és össze kell tartanunk” – tudósít a Tanjug.

Vučić ma reggel utazott Észak-Koszovó szerbek lakta részébe. Indulása előtt a Politikának adott interjújában kijelentette, a brüsszeli megállapodás minden apró részletét meg fogja vitatni az ott élő szerbekkel. „A brüsszeli megállapodás korántsem tökéletes, de nem kell vele ijesztgetni az embereket” – jelentette ki Vučić Leposavićban, s azt üzente, az állam mindig a koszovói szerbek mellett lesz.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A választói névjegyzéket ma éjfélkor véglegesítik – tájékoztatta Szerbia minden választópolgárát az államigazgatási minisztérium. Ez az időpont egyben az a határidő is, ameddig a választói névjegyzékben a változásokat végre lehet hajtani a nemrégiben elfogadott választói névjegyzékről szóló törvény...
2024. MÁJUS 17.
[ 18:04 ]
2011 és 2023 között 406 nőt, illetve kislányt gyilkoltak meg Szerbiában az Autonóm Nőközpont által pénteken bemutatott platform szerint. Az alapötlet az volt, hogy egy helyen emlékezzünk meg arról a 391 nőről és 15 kislányról, akik családon belüli erőszak vagy szexuális erőszak áldozatai lettek – nyilatkozta Vanja...
2024. MÁJUS 17.
[ 15:54 ]
Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Aleksandar Vučić szerb államfő tervezi meglátogatni a merényletben súlyosan megsérült közös barátjukat, Robert Fico szlovák kormányfőt Pozsonyban, amikor Fico egészségi állapota már a beteglátogatást megengedi. Ezt a bejelentést a szerb elnök tette a belgrádi közszolgálati...
2024. MÁJUS 16.
[ 21:44 ]
Beolvasás folyamatban