Szerbia
Janjić: Nem jó a közhangulat a nemzeti tanácsi választások előtt
Betűméret:             

Nem jó a közhangulat a közelgő kisebbségi nemzeti tanácsi választások előtt, kiváltképp, amikor a Szerbiából élő bosnyák, albán és vlach közösségről van szó, fogalmazott Dušan Janjić.

Az Etnikai Viszonyok Fóruma végrehajtó bizottságának elnöke úgy véli, rövid már az idő, hogy ezen javítani lehessen, lévén, hogy a nemzeti tanácsi választásokat október 26-ára írták ki.

“Azt hiszem, ez az utolsó pillanat, hogy alaposan felülvizsgálják az ezzel kapcsolatos törvényes keretet, beleértve a választásokat, a pénzelést és a nemzeti tanácsok illetékességét is. Ezt követelte az Alkotmánybíróság is, s azt hiszem, erre lenne igény a kormányban és a társadalomban is”, nyilatkozta Janjić a Tanjugnak, hozzátéve, a többi kisebbségi közösségnek legfeljebb kisebb problémái vannak.

Janjić megjegyezte, a kedvezőtlen légkör kialakulásához nagyban hozzájárult a Szerbia és Albánia közötti mérkőzésen történt incidens, amely kiváltotta azt az erőszakhullámot is, ami a napokban az albánok tulajdonában lévő pékségeket, üzleteket éri, s amely közvetetten, az “iszlán tényezőn” keresztül a bosnyák közösségre is kihat.

A vlachokról szólva Janjić azt mondta, már most kilátásba helyezték a párhuzamos testületek megalakítását, amit – mint kifejtette – nagyon rossz opciónak tart.

A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsai nem a kormány-, de nem is kvázi-állami intézmények, hanem köztársasági intézmények, amelyekben a kisebbségek szerveződnek, s amelyeken keresztül kommunikálhatnak a köztársasági hatalmi rendszerrel, mutatott rá. “Szerbia számára rendkívül fontos, hogy a nemzeti kisebbségek tanácsai megfelelő módon szerveződjenek, hogy egy kisebbségnek egy nemzeti tanácsa legyen, amelyen keresztül kommunikálhatnak az államukkal”, mondta Janjić, kiemelve, hogy amennyiben ez nem így lesz, akkor ezek a kisebbségek egy másik állammal fognak kommunikálni.

Az adott helyzetben, véli Janjić, a médiumok sem álltak a helyzet magaslatát, a helyi önkormányzatokban pedig elég kevés szó esett a választásokról, éppen ezért szinte mindent azoknak engedtek át, akik a legjobban szervezettek, ezek pedig a politikai pártok. Ezért nem kell csodálkozni azon, hogy éppen ezek a politikai szubjektumok fogják a legtöbb helyet megszerezni a leendő nemzeti tanácsokban, hiszen – mint mondta – a körülmények egyszerűen ilyenek.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miután a rendőrség megállapította, hogy az eltűnt kislány, Danka Ilić nem tartózkodik azon a 10 négyzetkilométeren, amelyet tegnap és ma kutattak át a Bor melletti Banjsko Polje településen, a lány keresését operatív módon folytatják. Mint a Tanjug riportere a helyszínről közölte, a rendőrök megállapították, hogy a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 19:27 ]
Német László belgrádi érsek ma húsvéti üzenetében közölte, hogy a húsvét megváltoztatta a teremtett világ jövőjét, és benne az embert is, a hit pedig erőt ad az embereknek, hogy kitartsanak az életük útján. Üzenetében Német gratulált minden katolikusnak, aki március 31-én, a Gergely-naptár szerint ünnepli a...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 16:40 ]
Dejan Luković rendőrtábornok, a speciális egységek rendőrigazgatóságának helyettese ma – a kétéves Danka Ilić eltűnése kapcsán – azt mondta, hogy az ügyben a bori rendőrkapitányság az illetékes, de abban a pillanatban, amikor látták, hogy egyedül nem fogják rövid idő alatt megtalálni a lányt, Bratislav Gašić...
2024. MÁRCIUS 27.
[ 13:45 ]
Beolvasás folyamatban