Szerbia
Vučić: Senkinek nem ajánlottam semmit, a VMSZ biztos partner
Betűméret:             

A Vajdasági Magyar Szövetséggel egyetértünk minden Szerbia számára fontos kérdésben, a Muamer Zukorlić vezette Szandzsáki Bosnyák Demokratikus Közösséggel (BDZS) komoly és jó tárgyalást folytattunk, Sulejman Ugljaninnak több megjegyzése volt az állami szervek működésére, e tekintetben gyanúmnak adtam hangot, a Zöldektől pedig ma sokat tanultam – így foglalta össze a Aleksandar Vučić a kormányalakítással kapcsolatos mai egyeztetéseket, amelyek során a nemzeti kisebbségek pártjait várta tárgyalóasztalhoz.

A kormányalakítási tárgyalások már tegnap megkezdődtek, az első fordulót is jónak és nyíltnak értékelte, ma pedig közölte: egyedül az biztos, hogy a hatalom minden szintjén együttműködnek majd a Vajdasági Magyar Szövetséggel, mert a Szerbia számára fontos kérdésekben teljes mértékben megegyezik a véleményük.

A Szerbiai Szocialista Párt (SPS) kapcsán feltett kérdésekre válaszolva Vučić azt mondta, talán mindenki tudja, hogy vele nem lehet úgy tárgyalni, mint a piacon, és semminemű nyomásgyakorlásról nem lehet szó.

„Hallani akartam, milyen programokat kínálnak, milyen elképzelései vannak más politikusoknak, és hallani akartam a kifogásaikat is. A magyarok mindenképpen velünk vannak minden téren és minden szinten, s káderkérdésekről nem volt szó, senkinek semmit nem ajánlottam fel” – fogalmazott Vučić.

A kormányalakító a dél-szerbiai albánokkal is egyeztetett, s megállapodtak abban, hogy az albánok helyet kapnak a kormány illetékes koordinációs testületében. Riza Halimi, a Demokratikus Cselekvés Párt (PDD) vezetője azt mondta, az albánok egyetlen képviselője minden bizonnyal része lesz a parlamenti többségnek. Ugyanakkor Goran Čabradi a Zöld Párt nevében szólva szintén arról beszélt, hogy készek részt vállalni a hatalomban, amennyiben sikerül megállapodásra jutni.

Sulejman Ugljanin azt mondta, hogy a Szandzsáki Demokratikus Akciópárt (SDA) nem lesz sem a hatalom, sem pedig az ellenzék része, hanem a bosnyákok legitim képviselőjeként támogatni fog mindent, ami a közösség számára jó. Muamer Zukorlić szerint nagyok az esélyei annak, hogy a parlamenti többség részeivé váljanak, de ennek módozatairól majd az elkövetkező napokban tárgyalnak még.

Mint arról korábban hírt adtunk: az utóbbi két évhez hasonlóan a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) nem miniszteri, hanem államtitkári szinten szeretne részt venni a kormányban. Ezt Pásztor István, a VMSZ elnöke jelentette ki a sajtónak adott nyilatkozatában, miután a párt két képviselőjével, Kovács Elvirával és Pásztor Bálinttal együtt tárgyalt a kormányalakítóval.

Pásztor István szavai szerint elsősorban az infrastrukturális, az egészségügyi, az oktatásügyi és a mezőgazdasági tárcák munkájában érdekeltek. Közölte: Vučić bemutatta a kormányprogram alapjait, s azok elfogadhatóak a VMSZ számára, illetve átadták a koalíciós szerződés tervezetét is.

A tárgyaláson szó volt a tartományi kormányról is, de ennek kapcsán Pásztor nem tudott konkrétumokról beszámolni, mert – mint elmondta – még nem született döntés arról, hogy ki képezi majd a hatalmi többséget Vajdaságban.

Elmondása szerint az egyeztetésen szó volt arról is, hogy a szerbek és a szerbiai magyarok kapcsolata terén pozitív előrelépés történt. „Közöltem vele, hogy a magyarok úgy érzik, még soha nem volt ilyen pozitív az elfogadásuk, az elmúlt két-három évtizedben biztosan nem. Ez jó a magyaroknak, de magának a szerb társadalomnak is” – fogalmazott a Tanjug tudósítása szerint a VMSZ elnöke, aki szerint mindez a két párt kétéves együttműködésének is köszönhető.

A nemzeti kisebbségi listák képviselőivel folytatott megbeszéléseket követően Aleksandar Vučić közölte, a jövő héten folytatódnak majd a kormányalakítási tárgyalások, de ezt megelőzően az SNS-en belül és a koalíciós partnerekkel is egyeztetnek. Leszögezte: mindent megtesz annak érdekében, hogy mielőbb megalakuljon az új szerbiai kormány.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ivica Dačić miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter ma közölte, hogy letartóztatták a zombori Dragan Mijatovićot Aleksandar Vučić szerb elnök biztonságának fenyegetése miatt. „A köztársasági elnök biztonságának veszélyeztetése miatt letartóztatták a zombori Dragan Mijatovićot, és elrendelték a 48 órás őrizetbe...
2024. MÁJUS 16.
[ 9:20 ]
Aleksandar Vučić szerb államfő ma este azt mondta, hogy az a nép, amely nem harcol és nem ismeri a múltját, nem tudja megérteni a jelenét, és hozzátette, hogy a szerb nép soha nem fog hallgatni a holokauszt következményeinek tagadásáról vagy minimalizálásáról, tekintettel arra, hogy a szerb, a zsidó és roma nép közösen...
2024. MÁJUS 15.
[ 21:56 ]
Aleksandar Vučić szerb elnök ma kijelentette: sokkolta a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet. „Sokkolt a Robert Fico elleni merénylet, aki Szerbia és az én személyes barátom. Kedves barátom, imádkozom érted és az egészségedért”, írta Vučić az X közösségi oldalon.
2024. MÁJUS 15.
[ 18:52 ]
Beolvasás folyamatban