Tudomány
Szombat éjjel érdemes lesz felnézni az égre
Betűméret:             

Szombaton napkelte előtt éri el csúcsát a leglátványosabb decemberi meteoráramlat, ekkor érkezik meg a Geminidák raj java - írta az idokep.hu meteorológiai szolgálat.

A legtöbben augusztust tartják csillaghullások hónapjának, de valójában ezt az elnevezést inkább a december érdemelné meg, ekkor figyelhető meg ugyanis az év legaktívabb meteor áramlata, a Geminidák - közölte az idokep.hu.

Az áramlat a nevét az Ikrek, azaz a Gemini csillagképről kapta, itt található a raj radiáns pontja, amelyből az ég minden irányába hullanak a meteorok. Várhatóan szombat reggel lesz a raj maximuma - tették hozzá. A raj megfigyelhetősége december 7-e és 17-e közé esik.

Az első napokban óránként csak 1-2 meteorra számíthatunk, de ez a szám folyamatosan emelkedik. Csütörtök után rohamos gyorsasággal nőni kezd az aktivitás, és ez két nap alatt felkúszik 100-120 meteorra óránként. Ez idén az előrejelzések szerint 14-én, szombaton napkelte előtt a kora reggeli órákban fog bekövetkezni.

Az idei évben nehezíteni fogja a megfigyelést az éjszaka nagyobbik részében világító Hold, de ennek ellenére derült idő esetén érdemes kimenni az ég alá, mert ez a raj az átlagnál gazdagabb tűzgömbökben is - írta a portál. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az év egyik legszebb csillaghullásának lehetünk szemtanúi vasárnap, az Éta Aquaridák meteorraj ugyanis hajnalban keresztezi majd az égboltot. A gyorsaságáról ismert rajt kelet felé kell majd keresnünk, a legjobban pedig fényszennyezettségtől mentes, vidéki észlelőhelyeken lesznek láthatók. Különleges jelenséget...
2024. MÁJUS 3.
[ 15:44 ]
A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) 2025-ben ünnepli alapításának 200. évfordulóját, és ebből az alkalmából egy új, ünnepi honlapon mutatja be az intézmény múltját, jelenét és jövőjét. Az mta200.hu címen már elérhető honlapon szöveges, képes és filmes tartalmakat találhatnak az érdeklődők, de lehet...
2024. ÁPRILIS 30.
[ 16:18 ]
A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói. A brit UK Biobank adatait felhasználva több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió...
2024. ÁPRILIS 29.
[ 16:34 ]
Beolvasás folyamatban