Tűlevél
Princip és a marslakók
Betűméret:             

Ismét szegényebbek lettünk egy illúzióval: repülő csészealjak márpedig nincsenek!

Olvasom, hogy kínai, új-zélandi és izraeli tudósok alapos kutatások után arra az egybehangzó következtetésre jutottak, hogy a földönkívüliek égi járműinek vélt ismeretlen objektumok, az úgynevezett UFO-k valójában gömbvillámok vagy más légköri képződmények, és semmi közük sincs az idegen civilizációk képviselőihez. A józan asztrofizikusok már eddig is csak legyintettek az innen-onnan érkező hírekre, meg az állítólagos idegenek látogatásaira, de mi, laikusok azért titkon reménykedtünk, hogy hátha egyszer mégis megjelennek... Nos, törödjünk bele, hogy erre semmi remény, és ha gyanús égi jelenséget látunk, akkor csak a szemünk káprázik, ha pedig kis zöld emberke bukkan elő a csalitból, az illető nem marslakó, hanem mint a viccben: egy alacsony termetű erdész.

Minél alaposabbak az ismereteink a kozmoszról, annál inkább rá kell ébrednünk, hogy egyedül vagyunk nemcsak a Naprendszerben, hanem valószínűleg az egész galaxisunkban is. Nincs esély arra, hogy idegen értelmes lények látogassanak meg bennünket, állítják a tudós csillagászok. A távoli égitestek pedig hidegen és közömbösen keringenek a végtelen világűrben, és annyira sem érdekli őket a mi erőlködésünk, hogy úrrá legyünk a természet felett, mint elefántot a köhögő bolha. Mint ahogy a nemzetek közötti örök rivalizálás is teljesen hidegen hagyja őket, az például, hogy melyik a domináns a balkáni nációk közül.

Ha már a Balkánnál és a kozmikus nézőpontnál tartunk: ilyen távlatból nyilvánvalóan az is teljesen mellékes, hogy valóban Gavrilo Princip robbantotta ki a közel tízmillió áldozatot követelő első világháborút azzal, hogy száz évvel ezelőtt Szarajevóban lepuffantotta Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörököst és nejét – ahogyan a történészek legtöbbike véli - vagy a monarchia hadurai különben is le akartak számolni a „szabadságszerető Szerbiával”, ahogyan errefelé állítják. És Princip csupán az ürügyet szolgáltatta az újabban hazafiasnak mondott merénylettel. A mi kicsinyes balkáni víziónkból viszont roppant fontos, hogy a közelgő százéves évforduló előtt tisztára mossuk Principet és a mögött álló Fekete Kéz nevű terrorszervezetet, lévén hogy azt a szerb hadsereg felderítő tisztjei irányították.

Még szerencse, hogy Szerbiának olyan kíváló művészei vannak, mint Emir Kusturica világhírű filmrendező, aki ezekben a napokban látványos performanszra készül, mintegy bevezetőként a megemlékezések idei sorozatához. Azaz, bocsánat: nem Emir, hanem Nemanja Kusturica, merthogy e tehetséges filmes az igaztalan sors kiszámíthatatlansága folytán sajnálatos módon bosnyákként látta meg a napvilágot éppen abban a városban, ahol Princip pisztolya eldördült, de még idejében megvilágosodott, és ráébredt szerbségére. Ám ez magánügy, ne firtassuk, mindenki annak vallja magát, aminek érzi. Mindegy, a lényeg az, hogy „Kusto” nagyon ki akar tenni magáért: előzetes beszámolók szerint az általa emelt Kamengradban (a boszniai Szerb Köztársaság területén) rendhagyó kosztümös dokumentumjáték keretében feleleveníti a merényletet, amelyhez még a trónörökös egykori gépkocsiját is beszerezte. Afféle balkáni karnevállal emlékeznek az eseményre Gavrilo Princip főszereplésével és a meghívott külföldi hírességek és kevésbé híres hazai vendégek legnagyobb örömére.

Bár a rendező bevallott szándéka megakadályozni a történelem revízióját - vagyis azt, hogy a tájékozatlan nemzetközi közvélemény Szerbiát tekintse a világháború kirobbantójának -, az előkészületekről készült tévériportból ítélve a produkció inkább izléstelen bohózatra hasonlít. Nem hiszem, hogy mondjuk egy intelligens földönkívülit meg tudna vele győzni, hogy Princip csak jót tett az emberiségnek, hogy likvidálta a hercegi házaspárt.

Ám nemcsak Kusturica igyekszik felidézni a száz évvel ezelőtti eseményeket: a vallással összefüggő néhány népszokás felelevenítésével az ember már szinte maga is azokban az időkben érzi magát. A január 19-ei vízkereszt (Bogojavljenje) ünnepe kapcsán rendezett jeges fürdőzés újabban egyre inkább össznépi méreteket ölt errefelé. Már nem csak a fővárosban vetik magukat vízbe az elszánt hívők sűrű keresztvetések közepette, hogy kihalásszák a keresztet, hanem mind több vidéki városban is. Az idén például a fegyveres erők tagjai számára is megrendezték a jeges mártózást, természetesen esetükben is pópai áldással. Az esemény nagyobb figyelmet kap a médiában, mint az új gazdasági törvény, ami miatt pedig igencsak egymásnak feszültek az indulatok. De ki törődik a gazdasággal vízkereszt ünnepén, amikor fiataljaink oly lelkesen lubickolnak a nulla fokos vízben az anyaszentegyház áldásával.

Ha egyszer Szerbiában tartják a téli olimpiát, lefogadom, hogy a vízkereszti kraulozás külön versenyszám lesz.

Ám hiába vitatják a tudósok az UFO-k létezését és próbálnak tudományos magyarázatot adni a meteorológiai és egyéb légköri jelenségekre, az emberiség konokul ragaszkodik hiedelmeihez. Mondjuk ahhoz a tévhithez, hogy e jelenségek kihatnak sorsunkra. A brit Független Párt (UKIP) vezetője, David Sylvester például szoros összefüggést vél felfedezni a Nagy-Britanniát mostanában sújtó ítéletidő és a parlament döntése között, amellyel jóváhagyta az egyneműek házasságát. Az egymást követő orkánokat és az árvizet az égiek megtorlásának tartja.

Szinte sajnálom, hogy nincsenek intelligens földönkívüli látogatóink, ránk férne egy kis felvilágosítás.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban