Tűlevél
Egetverő kánikulai szenzációk
Betűméret:             

ÉLET A MARSON. Lehet, hogy az elhúzódó kánikula okozza, hogy furcsábbnál furcsább dolgokról értesülünk a médiából. Kezdem a legújabbal: a NASA szenzációs fotóhírt közölt a hétvégén egy különös földön kívüli lényről, akit vagy amit a Mars egyik kies sziklás völgyében kaptak lencsevégre a vörös bolygó körül keringő valamelyik szondáról. Aki még nem látta, érdemes megkeresnie az interneten.

Egy földi szemmel is kimondottan csinosnak mondható, formás nőalakról van szó, kissé elmosódott vonásokkal, hosszú fekete hajjal és kitakart mellekkel. Szóval se nem apró, se nem zöld, se nem három lábú, ahogyan a közhiedelem képzeli a marslakókat, hanem egészen hozzánk, vagyis egy földlakóhoz, méghozzá a szebbik nemhez hasonló. Úgy áll ott, mintha várna valakire a marsi pusztaságban, vagy éppenséggel pózolna a szondák kameráinak. A hírből nem derül ki, hogy élő alak az illető vagy csupán szobor: az is lehet, hogy egy hajdani marsi civilizáció egy tagjáról mintázták meg. Kissé távolabb egy házszerű képződmény is látható, azt hihetnénk, hogy a most felfedezett lény otthona.

Nem tudom, hogy a nemrég ott járt Mars-járó merre kószált és mennyire hasznos adatokkal szolgált, de nyilván fél munkát végzett azért a rengeteg pénzért, amennyibe a fellövés került, ha nem találkozott e szemrevaló teremtéssel. Most küldhet a NASA újabb robotot már csak azért is, mert a felvétel újra világszerte felcsigázta az érdeklődést a testvérbolygó iránt. Képzelem, mekkora izgalmat keltett azoknak a romantikus lelkeknek a körében, akik mindig is hittek a marslakókban és akik most új bizonyítékot kaptak kézhez!

Annak ellenére is konokul kitartanak feltevésük mellett, hogy a tudósok szerint a ritka és széndioxidos légkörben, mínusz száz fokos hőmérséklet mellett aligha képzelhető el élet a Marson. Elvégre, mondhatnák, egy svéd számára a mi anyagi körülményeink közepette is nehezen képzelhető el emberi élet, mi mégis éldegélünk valahogy.

ÉLET SZERBIÁBAN. Ha nem is akkora egetverő szenzáció, mint a női marslakó, de azért az a hír is elég nagy izgalmat keltett, hogy Tomislav Nikolić pártalapításra készül. Az értesülést egy belgrádi tabloid tette közzé a kormányon belüli informátorára hivatkozva. Eszerint az elnök szeptemberben jelenti be elhatározását, amely mögött az a szándék áll, hogy visszaszerezze jócskán megcsappant befolyását az ország irányításában. A Szerb Haladó Párt hozzá közel álló és Aleksandar Vučić politikájával elégedetlen kádereit szeretné maga köré gyűjteni, szakadást idézve elő a kormánypártban.

A feltevés, hogy a radikálisból haladóvá lett két bajtárs egymás ellen fordul és ezzel aláássa a SNS hatalmát - méghozzá a közelgő tartományi és helyhatósági választások előtt! -, első pillantásra talán ugyanolyan képtelenségnek tűnik, mint a marslakó hölgy felbukkanása, ám ha jobban megvizsgáljuk az ügyet, láthatjuk, hogy a két vezető politikája tényleg sok tekintetben eltér egymástól. És hogy kapcsolatuk, enyhén szólva, közel sem felhőtlen. Sőt, a beavatottak szerint határozottan ki nem állják egymást, és újabban egyáltalán nem kommunikálnak.

Nem téveszthetjük szem elől kettejük gyökeresen eltérő külpolitikai nézeteit sem. Vučić gyökeresen szakított radikális múltjával, amikor elkötelezte magát az uniós csatlakozás mellett, ami Nikolićról egyáltalán nem mondható el: ő megmaradt oroszbarátnak és minden okot megragadna, hogy ne sikerüljön a csatlakozás.

Az elnök legtöbb találgatást kiváltó gesztusa azonban az volt, amikor a múlt héten váratlanul nem írta alá és visszaküldte a szkupstinába az állami tulajdonban levő ingatlanok értékesítéséről szóló, a kormány által beterjesztett törvényjavaslatot, ami eddig még nem fordult elő. Ezzel érzékeny csapást mért a Vučić-kormányra, azt a gyanút keltve, hogy magánkézre akarja játszani az állami ingatlanokat. Ő maga viszont ezzel szemben védelmezi az állam érdekeit.

A legújabb összeesküvés elmélet szerint Nikolić arra készül, hogy maga köré gyűjtse azokat a haladópárti kádereket, akiknek nem sikerült a mézes bödön közelébe jutni, vagyis nem húztak hasznot a párt hatalomra kerüléséből. Az elnök állítólag nem helyesli az úgynevezett tájkunok elleni offenzívát sem, például azt az újabb kormánybejelentést, hogy többé nem tolerálják a nagyvállalkozók áram-, és gáztartozását.

A belgrádi politikai színtér ismerői szerint egy ilyen fejlemény alapjaiban rengetné meg a szerb belpolitikát. Vučić népszerűsége továbbra is csúcsponton van, s ezt csak Nikolić kezdheti ki. Erre azért van esélye, mert a haladópárt tagsága tipikus érdekszövetség, oda állnak, ahol nagyobb hasznot remélnek. Ekkor derülne ki az is, hogy ténylegesen ötven százalékos a kormányfő támogatottsága, vagy ez is csak egy felfújt lufi, ami bármikor kipukkadhat…

ÉLET VAJDASÁGBAN. Egy szerényebb, Vajdaságra vonatkozó szenzációról is hírt kaptunk: Nenad Čanak és Pásztor István Bojan Pajtić tartományi kormányfő megbuktatását tervezi! Erre a Blic napilap következtet azokból az üzenetekből, amelyeket belgrádi pártvezetőségek küldtek tartományi aktivistáiknak. A Szerb Haladó Párt állítólag azt jelezte itteni tagságának, hogy pártjuk szövetséget kötött a VMSZ-szel és a ligásokkal (LSV) a tartományi és a helyhatósági választások egy időben, méghozzá idén december 20-án történő megtartásáról. Ezzel a két koalíciós partner – a VMSZ és az LSV – végleg hátat fordítana Pajtić demokratáinak (DS), és felzárkózna a haladók táborához. A haladóknak pedig azért felelne meg az év végi voksolás, mert akkor az emberek állítólag „optimistábbak a közelgő ünnepek miatt”.

Most már tényleg jöhetne egy kis lehűlés, kiadósabb záporral, hogy tisztázódjon a helyzet, és kiderüljön, hogy tényleg csak a kánikula gerjeszti ezeket a furcsábbnál furcsább híreszteléseket.

J. Garai Béla

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Tűlevél tizenhárom éve - illusztráció
2018. OKTÓBER 27.
[ 8:53 ]
Ariadné fonala - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 30.
[ 18:41 ]
Ivica jóslata - illusztráció
2018. SZEPTEMBER 18.
[ 20:58 ]
A rovat frissítése szünetel - illusztráció
2018. JÚLIUS 23.
[ 19:18 ]
A jövő századi kutatók számára, akik jobb híján térségünk diplomáciai boszorkánykonyháinak titkaival bíbelődnek majd, valószínűleg felfoghatatlan talányt fog képezni, hogy miként kaphatott itt ekkora szerepet az egyház az aktuális politika formálásában, amikor az állam fennhangon szekularizmusával dicsekszik. Például...
2018. JÚLIUS 7.
[ 16:04 ]
Amíg valamilyen csoda folytán nem születik megállapodás Belgrád és Pristina között, addig arra vagyunk kárhoztatva, hogy a politikusok és a média szünet nélkül Koszovó témájával „bombázzanak” bennünket. Akár szívügyünk a déli tartomány, akár nem.Mai helyzetünkben elképzelni is nehéz azokat a jövendő...
2018. JÚNIUS 11.
[ 10:09 ]
Ki ne szeretne mostanában szerbiai állampolgár lenni? Hiszen csak úgy záporoznak a jólétünkre, sőt, az aranykor beköszöntére tett politikusi ígéretek! Nem illik hálátlannak lenni, de néha már úgy érzem, hogy a könyökömön jönnek ki az ígéreteikkel. A legfrissebb prófécia, amit a napokban hallottam magától az...
2018. JÚNIUS 4.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban