GazdaságKultúraMagazinTudományKözleményekSportFoci Eb 2016Olvasók rovataImpresszumMarketing
2011. február 7. [12:33]

Tanártovábbképzés a holokauszt-oktatás módszertanáról

Rendhagyó történelemóra Szabadkán

Tanártovábbképzés a holokauszt-oktatás módszertanáról

Szombaton a szabadkai székhelyű TUUM Egyesület továbbképzést szervezett történelem-, magyartantanároknak, valamint osztályfőnököknek a szabadkai Zsidó Hitközség nagytermében. A továbbképzés témája a Holokauszt módszertani oktatásának és a TUUM Egyesület rendhagyó történelemórájának bemutatása volt.
A program délelőtti részében a résztvevők megismerhették a TUUM Egyesület rendhagyó történelemóráját. A középiskolásoknak szánt, kétszer negyvenötperces óra a szabadkaiű zsinagógát és a zsidóság történetét mutatja be, figyelmet szentelve a Holokauszt tragédiájára és az abból fakadó hiányra.
A képzés délutáni szakaszában a Zachor Alapítvány képviseletében Szőnyi Andrea tartott előadást (a képen) a holokauszt oktatásának módszertani kérdéseiről, illetve a Soá Intézet a Vizuális Történelemért és Oktatásért tanácsadójaként bemutatta az Intézet oktatási programját.
A Soá Intézetnek ez volt az első szerbiai bemutatkozása. A térségében (Magyarország, Szlovákia, Horvátország, Románia, stb.) rendszeresen szervez tanári továbbképzéseket és tantárgyfejlesztést is.
Steven Spielberg 1994-ben, a Schindler listája című film készítése után alapította a Soá Túlélői Vizuális Történelmi Alapítványt (Survivors of the Shoah Visual History Foundation), melynek elsődleges célja az volt, hogy a holokauszt túlélőinek és szemtanúinak tanúvallomásait videó-interjúk formájában rögzítse. Az Alapítvány munkatársai túlélőkkel, felszabadítókkal és a felszabadulást megélő szemtanúkkal, politikai foglyokkal, embermentőkkel és segítségnyújtókkal, valamint a háborús bűnök tárgyalásainak résztvevőivel készítettek interjúkat. 1994 és 2000 között 56 országban, 32 nyelven csaknem 52000 életinterjú készült; ma ez a gyűjtemény egyike a világ legnagyobb digitális video-archívumainak.
(Fotó: Zsinagóga.com)
TUUM Info


2016. június 24. [19:24]

Marko Lazićot választották Kishegyes község polgármesterévé. Polgármester-helyettesnek Kerekes Zoltánt, a képviselő-testület elnökhelyettesévé pedig Zlatko Popovićot... >>

2016. június 24. [18:50]

A bánáti főút kiépítése az új tartományi kormány egyik prioritását képezi, jelentette ki Vladimir Galić tartományi városfejlesztési és környezetvédelmi titkár.„Egy... >>

2016. június 24. [16:49]

A topolyai egészségház szülészeti osztálya egy új, korszerű hallásvizsgáló készülékkel gazdagodott. A mintegy 450 ezer dináros készülékkel gyorsan, egyszerűen és... >>Álláshirdetések gomb
Prosperitati Alapítvány
2016 a külhoni fiatal magyar vállalkozók éve
1 euró 123.78 dinár
1 dollár 112.93 dinár
100 forint 38.67 dinár
100 dinár 258.56 forint
Heti kérdés
Az ötös skálán (5 a legjobb) hányassal értékelné a magyar labdarúgó-válogatott eddigi szereplését a 2016-os labdarúgó-Európa-bajnokságon?
5
4
3
2
1

A korábbi szavazásokat itt tekintheti meg!

Igazságtalanság

A harmadik általánosban az utolsó padban két gyerek beszélget óra alatt. Amikor a tanító észreveszi őket, felszólítja őket, hogy büntetésképpen százszor írják le a nevüket.
- Tanító úr kérem, ez nem igazságos - mondja sírva az egyik gyerek.
- Miért?
- Azért mert őt Kis Pálnak hívják, engem meg Tótkomlósfalussy Aladárnak.

Vajdaság Ma forditói szolgáltatása