Vajdaság
Heves reagálások az Elektrovojvodina felszámolása miatt
Betűméret:             

A tartományi kormány élesen reagált arra a döntésre, miszerint Szerbia területén felszámolnak négy, elektromos energia előállítására szolgáló vállalatot, köztük az Elektrovojvodinát, amelyet a belgrádi áramelosztóhoz kapcsolnak, s arra figyelmeztettek, hogy az Elektrovojvodina megszüntetése sérti a vajdasági polgárok érdekeit.

A tartományi kormány szorgalmazta a tartományi képviselőház 2012. december 14-én meghozott záradékának megvalósítását, amely szerint – egyebek mellett – azt követelik, hogy az Elektrovojvodina maradjon gazdasági társaság, s a tartományi hatalom képviselői és az Elektrovojvodina szakszervezete kapcsolódjon be a szakértői csoportok munkájába, közölte csütörtökön a tartományi kormány, amely az áramellátás decentralizálódásáért száll síkra.

A kormány megítélése szerint az Elektrovojvodina stratégia jelentőségű vállalat Vajdaságban és elengedhetetlen, hogy megtartsa gazdasági társasági státusát munkája zavartalan végzéséhez, valamint a vajdasági polgárok és gazdasági szubjektumok vagyonának megőrzése végett, hiszen az infrastruktúra az ő pénzeikből épült ki.

A tartományi kormány megbízta a tartományi energetikai titkárságot, készítsen részletes elemzést a Szerbia Villanygazdaság szerkezeti átalakításáról, amelyet azután a tartományi parlament elé terjesztenének.

A Szerbiai Villanygazdaság (EPS) tegnap tette közzé, hogy ebben a közvállalatban többé nem lesznek igazgatóságok a szerbiai kormány tavaly novemberében elfogadott átszervezési programjának megfelelően.

A változások előirányozzák, hogy a szénkitermeléssel és elektromos energia előállításával foglalkozó gazdasági társaságok beolvadjanak az EPS közvállalatba, az elektromos energia forgalmazásával foglalkozó négy vállalat – az Elektrovojvodina, az Elektrosrbija, a Jugoistok és a Centar – a belgrádi áramelosztó részévé váljon, s július 1-jétől EPS Szolgáltatás (EPS Distribucija) néven működjön tovább.

Az ilyen döntés ellen tegnap hevesen tiltakozott közleményében a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, bejelentve, hogy nem fogja “námán és békésen” szemlélni, hogyan “rabolják el” a vajdaságiak vagyonát.

Az EPS lépését elítélte a Demokrata Párt (DS) is, akiket az érdekel, miért hallgatják el egy ilyen döntés részleteit, s ki áll e döntések mögött. Tiltakozott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is, ahonnan azt üzenték, számukra nem világos, miért született ilyen döntés, amikor eddig az EPS és az Elektrovojvodina is szorosan együttműködtek.

Emlékeztetőül: 2012. december 14-én a tartományi képviselőház szinte egyangúlag küldte el azt a követelést a köztársasági kormányhoz, amelyben az EPS átszervezését kérik, bekapcsolva a munkába a tartományi szerveket és az Elektrovojvodina szakszervezetét is, ugyanakkor tiltakozott amiatt is, hogy az Elektrovojvodina székhelyez Újvidéken kívül legyen.

Két hónappal később, 2013. februárjában a tartományi kormány megállapodott az EPS átszervezéséről, amely az Elektrovojvodinát korábbi státusában őrizte volna meg. Ez a megállapodás azon az ülésen született, amelyet Bojan Pajtić tartományi kormányfő hívott össze, s amelyen jelen voltak az Elektrovojvodina képviselői, Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, valamint a tartományi parlament frakcióvezetői, akik megegyezte abban, hogy ez a kezdeményezés létfontosságú a vajdasági infrastruktúra megőrzése, és a vajdasági munkahelyteremtés szempontjából. (021, RTV, Tanjug)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Orbán fogadta a VMSZ elnökét - illusztráció
2024. ÁPRILIS 26.
[ 16:57 ]
A vajdasági parlament képviselői a mai ülésen Juhász Bálintot, a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselőjét választották meg a képviselőház elnökének. A 120 jelenlévő képviselő közül 81-en támogatták Juhász megválasztását, 28 képviselő nemmel szavazott, hatan pedig nem voksoltak. Ezt követően Juhász...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 11:54 ]
A felső ügyészség vádat emelt Z. P. (35) és B. I. (25) ellen egy temerini pénzváltó fegyveres kirablása miatt, amit tavaly szeptember 22-én követtek el. A két férfi a letartóztatás óta őrizetben van, a Dnevnik szerint legutóbb május 16-ig hosszabbították meg a fogvatartásukat. Azzal vádolják őket, hogy több mint...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 11:42 ]
A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt elnökével egyeztetett Szabadkán. A VMSZ elnöke, dr. Pásztor Bálint azt írta közösségi oldalán, hogy a magyar pártok továbbra is együtt! A bejegyzésben úgy fogalmazott, minden erőnket a lehető legerősebb helyi képviselet...
2024. ÁPRILIS 25.
[ 9:36 ]
Beolvasás folyamatban