Vajdaság
Topolya: A holokauszt áldozataira emlékeztek
Betűméret:             

Pilinszky János versével köszöntötte Gazsó Hargita, a Film Múzeum civil szervezet elnöke az egybegyűlteket ma délelőtt a topolyai zsidó temetőben a Memento 2015 elnevezésű rendezvényen, ahol a topolyai zsidók elhurcolására és a holokauszt 71 éves évfordulójára emlékeztek. A megemlékezésen jelen volt Andrékó Gábor, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa konzulja is.

Az önkormányat nevében Predrag Petrović községi elnökhelyettes szólt a megjelentekhez, kihangsúlyozva, hogy a holokauszt minden áldozatára emlékezve őrizzük jövőnket és gyermekeink jövőjét, vigyázva arra, hogy ez a szörnyűség soha többé ne történhessen meg.

Cservenák Pál helytörténész, a Film Múzeum civil szervezet tagja történelmi visszatekintésében elmondta hogy a második világháborúnak minden Topolyán élő nemzetből és nemzetiségből voltak áldozatai, a legnagyobb és legmegsemmisítőbb veszteség azonban a zsidó lakosságot érte. “Az 1941-ben a 426, magát zsidónak valló ember közül 274 soha sem tért vissza ebbe a városba… … A népek közötti békétlenséget, feszültségkeltést nem az egyszerű emberek gerjesztették, sőt gerjesztik ma is, de mindig ők az áldozatok. Az 1941 és 1945 közötti események, az áldozatok száma kellene hogy megtanítsák az utókort arra, hogy ne vállalják a gyűlöletet, ne vállaljanak egy újabb világégést, hogy az ordas eszméknek ne legyenek követői, hogy tudatosodjon az is, hogy sem a pénz, a gazdagság, semmiféle eszme nem mérhető az életre való joggal, és tudatosodjon az, hogy a békének nincs alternatívája.”

Fazekas Ferenc Tisza-menti főesperes egy zsoltár felolvasásával imádkozott az elhunytakért, majd Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke mondott beszédet.

- Voltak és vannak igaz emberek. Az igaz emberek azokban a borzalmas időkben segítettek, nyújtották jobbjukat, életet mentettek - hangsúlyozta többek között, majd megköszönte a topolyai polgároknak a munkáját, akik a temető rendezésével visszaadták annak méltóságát.

Weiss Ferenc elmondta a Kaddist, majd a jelenlevők – a szabadkai és újvidéki zsidó hitközségek, a hozzátartozók, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács, a topolyai községi önkormányzat és a Film Múzeum civil szervezet képviselői megkoszorúzták az emlékművet.

Komáromi Gizella

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević szerb kormányfő ma azt mondta, hogy Újvidék az épülőfélben lévő két új híddal többé nem lesz ugyanaz a város, és egy új, jobb dimenzióba lép. „Az újvidékiek generációkon át álmodoztak erről, mi pedig remélem, abban a helyzetben vagyunk, hogy ezt megvalósítsuk”, mondta Vučević, aki Goran...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:40 ]
Magyarkanizsa önkormányzata folytatja a támogatások odaítélését a 2023-as energiahatékonysági pályázatra vonatkozóan a Bányászati és Energetikai Minisztérium utólag megítélt újabb támogatásának köszönhetően lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonyságának növelésére. Az önkormányzati...
2024. MÁJUS 16.
[ 12:39 ]
Összesen 38-an vehették át diplomájukat szerda kora este a magyarkanizsai városháza nagytermében, miután sikeresen befejezték az Ingyenes informatikai képzés nőknek elnevezésű képzést. A tanfolyam érdekessége az volt, hogy habár elsősorban különböző életkorú nőknek szánták, férfiaknak is lehetőségük volt...
2024. MÁJUS 16.
[ 8:24 ]
Beolvasás folyamatban