Vajdaság
Csökkenhetnek a mezőgazdasági termelők adóterhei
Befejeződött a szerb parlament mezőgazdasági bizottságának kihelyezett ülése
Betűméret:             

Befejeződött a szerb parlament Mezőgazdasági Bizottságának két napig tartó ülése. A Topolya melletti Brindza tanyán megtartott összejövetel napirendjén szerepelt a készülő kistermelői rendelet, valamint a mezőgazdasági termelők járulékfizetési kötelességére vonatkozó rendelet javaslatának megtárgyalása is.

Pénteken a jelenlévők először meghallgatták a Mezőgazdasági Minisztérium jelentését a 2014-es év III. negyedévének munkájáról. Ezt követően az egyszerűsített jogszabályi keretrendszerről tanácskoztak, amit csak kistermelői rendeletként emlegetnek, és ami a kistermelők régiókon belüli értékesítését segítené elő.

Fremond Árpád, a Mezőgazdasági Bizottság alelnöke elmondta, hogy a rendelet még nem készült el teljes egészében, de október elején már várhatóan nyilvános lesz a javaslat. Amennyiben elfogadják, az sokban megkönnyíti majd a kistermelők helyzetét, hiszen legálisan értékesíthetik majd különféle mezőgazdasági termékeiket.

Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára tagja annak a munkacsoportnak, mely a mezőgazdasági termelők nyugdíjbiztosítási-járulék fizetési kötelességére vonatkozó rendelet kidolgozásával lett megbízva. Az államtitkár a napirendi pont tárgyalásakor szakmai alapossággal ismertette a terepi szituációt, valamint a lehetséges megoldásokat és javaslatokat is szakmailag megindokolta. Elmondta, hogy a témában a pénzügyminisztérium, valamint a munkaügyi és szociális minisztériumnak is vannak illetékességei, ezért egy hosszan tartó egyeztetési folyamatra volt szükség.

Megállapítható azonban, hogy végül egy méltányos javaslat van kialakulóban, melynek lényege, hogy a termelő az általa művelt földterület nagysága, illetve, hogy egy-egy földműves háztartás a gazdasági ereje alapján meghatározott járulék fizetésére lesz majd kötelezhető. A két hektárnál kisebb területek birtokosait pedig valószínűleg felmentik majd a járulék fizetésének kötelezettsége alól.

Az államtitkár áttörésnek nevezte a mezőgazdasági termelők kötelező nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékával kapcsolatos fejleményeket. A jelenlegi szabályozás szerint a mezőgazdasági termelőknek éves szinten mintegy 100 ezer dinárt kell befizetni nyugdíj- és egészségügyi járulék gyanánt, valamint a kisgazdaságok kötelező biztosítására. Mindezt most még attól függetlenül, hogy mekkora területen gazdálkodnak. Juhász szerint az érintett minisztériumok lényegében már egyetértésre jutottak a tervezetcsomaggal kapcsolatban.

Fremond Árpád a témával kapcsolatban azt is elmondta, hogy a záradékok közé bekerült az is, hogy a bizottság elvárja, hogy mielőbb változzon a nyugdíjbiztosításról és a járulékokról szóló törtvény, az adóhivataltól azt kérik, hogy az érintett termelők esetében szüntesse meg a kény szermegfizettetéseket, illetve a betáblázásokat.

Marijan Rističević, a bizottság elnöke az ülést követő nyilatkozatában elégedettségét fejezte ki az ott elhangzottakkal kapcsolatban. A civil szervezetek képviselői is számos konstruktív javaslattal álltak elő, Rističević szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyenkor a helyszín is hozzájárul ahhoz, hogy a termelők meghívott képviselői bátrabban kifejtik véleményüket.

Major Ferenc, a Szerbiai Sertéstenyésztő Egyesületek Szövetségének elnöke, Mikuska Csaba a Topolyai Sertéstenyésztők Egyesületének elnöke, valamint Szabó Szabados Szilvia, a Községi Fejlesztési Társulás szakmunkatársa egyaránt úgy vélte, hogy hasznos volt részt venni az összejövetelen, emellett pedig külön értékelni kell a gesztust, hogy a bizottság vidéki helyszíneken is ülésezik, ahol a termelők közvetlenül tájékozódhatnak a felmerülő problémákról.

Fremond Árpád azt is elmondta, hogy a tervek szerint a bizottság október elején esedékes ülésére meghívják majd Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert. Felmerült az is, hogy a szerb és a magyar parlament mezőgazdasági bizottságai egy közös ülést tartanának, a magyar fél ugyanis kifejezte abbéli szándékát, hogy az EU csatlakozási folyamat során a magyar tapasztalatok átadásával segítene Szerbiának.

Tóth Péter

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Miloš Vučević szerb kormányfő ma azt mondta, hogy Újvidék az épülőfélben lévő két új híddal többé nem lesz ugyanaz a város, és egy új, jobb dimenzióba lép. „Az újvidékiek generációkon át álmodoztak erről, mi pedig remélem, abban a helyzetben vagyunk, hogy ezt megvalósítsuk”, mondta Vučević, aki Goran...
2024. MÁJUS 16.
[ 16:40 ]
Magyarkanizsa önkormányzata folytatja a támogatások odaítélését a 2023-as energiahatékonysági pályázatra vonatkozóan a Bányászati és Energetikai Minisztérium utólag megítélt újabb támogatásának köszönhetően lakóépületek, családi házak és lakások energiahatékonyságának növelésére. Az önkormányzati...
2024. MÁJUS 16.
[ 12:39 ]
Összesen 38-an vehették át diplomájukat szerda kora este a magyarkanizsai városháza nagytermében, miután sikeresen befejezték az Ingyenes informatikai képzés nőknek elnevezésű képzést. A tanfolyam érdekessége az volt, hogy habár elsősorban különböző életkorú nőknek szánták, férfiaknak is lehetőségük volt...
2024. MÁJUS 16.
[ 8:24 ]
Beolvasás folyamatban