Vajdaság
Kasza József temetésén több százan vettek részt
Ma kísérték utolsó útjára a nyugat-balkáni politikai élet egyik legkarizmatikusabb egyéniségét
Betűméret:             

Kasza József vajdasági magyar politikus temetése egy napra esett születésének 71. évfordulójával. A néhai politikus Szabadkán született 1945. február 6-án. 1989 és 2001 között a város polgármestere, később köztársasági parlamenti képviselő, majd miniszterelnök-helyettes, 1995 és 2007 között a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke volt.

Kasza József a várostörténet általunk áttekinthető részének legnagyobb polgármestere volt - mondta Maglai Jenő, Szabadka jelenlegi polgármestere a Városháza dísztermében megtartott emlékülésen. Kiemelte: nevét és emlékét ez a közvélekedés öleli körül, és emeli a múlt kiemelkedő közszereplőinek sorába. Ebben egyetért a polgár, az utca embere, a közalkalmazott, az intézményvezető, a politikus - az egykori harcostárs is, az egykori rivális is. Bízott benne a polgár, bízott benne az, aki elesett volt és védtelen. Tőle várt megoldást az, akinek a hozzátartozóját egy nemlétező háborúban a mégis csak a maga teljes és véres valóságában létező frontra vitték. Nemzeti hovatartozástól függetlenül tőle várt reményt Szabadka minden olyan polgára, akinek számára a nemzetiségi türelmetlenség erősödő hullámai ijesztő, elborzasztó élményt jelentettek.

Szabadkán a legsúlyosabb időkben sem történt vérontás. Kinek köszönhető ez? Ha többeknek is, de közöttük Kasza Józsefnek biztosan köszönhető ‒ méltatta beszédében egykori elődjét a polgármester. Hozzátette még: A politikai karrier vitathatatlan csúcsa következett be akkor, amikor Kasza József a rendszerváltó Đinđić-kormány egyik alelnöke lett. Ebben sok minden nyilvánult meg egyszerre: A vajdasági magyarság, legerősebb politikai pártja révén, felsorakozott a jó ügy, az ország felvirágoztatása mellett.

Dr. Žarko Korać, a Đinđić-kormány másik alelnöke visszaemlékezésében felidézte Szerbia második világháborút követő modern kori történelmének legnehezebb időszakait, a délszláv háborúk legsötétebb napjait, hónapjait. Amint fogalmazott, Kasza József soha nem volt gyáva ember, mindig bátor volt, aki vállalta a társadalmi felelősséget, figyelembe véve az általa képviselt vajdasági magyarság érdekeit. Žarko Korać a néhai politikus egyik leginkább elismerésre méltó tettének tartja, hogy részt vett a szabad és demokratikus Szerbiáért vívott harcban, hogy ezáltal élhetőbb és jobb társadalmi légkör teremtődjön az ország minden lakosa számára, így a magyar kisebbség számára is.

A megemlékezésen felszólalt Őszi István korábbi belgrádi magyar nagykövet, aki a '90-es évek elején képviselte az anyaországot Szerbiában. Kasza József tisztelője és barátja kiemelte, hogy Kaszának jelentős szerepe volt a magyar-magyar kapcsolatok tágításában, a szerb-magyar határ légiesítésében, amelyről utolsó találkozásuk alkalmával úgy fogalmazott: a vajdasági magyarság számára az anyaországgal való szoros kapcsolatépítés a járható út, amiért továbbiakban is dolgozni kell.

Markó Béla, az RMDSZ volt elnöke levélben búcsúzott Kasza Józseftől, amelyben leírja: "nagy erőre és pontos vízióra volt szükség ahhoz, hogy valaki a Vajdaságban magyar érdekvédelemre vállalkozzék. Kasza Józsefnek volt hozzá ereje, sokszor tanúja voltam ennek. Ahhoz a generációhoz tartozott, amelyet a rendszerváltás szólított az élre. Botcsinálta politikus volt ő is, azt hiszem, de a legjobbak közül való, nomen est omen: mint a 'kasza', amely nem fegyvernek készült, de ha kell, arra is kiválóan alkalmas. Legfőképpen pedig volt programja, volt elképzelése a jövőről, hogy miképpen kellene ennek a sokfelé szaggatott nemzetnek a sorsát rendezni, vagy legalábbis ezen belül milyen irányba kellene vinni a határon túli - újabban: külhoni - magyar közösségeket. Már-már azt mondanám, régimódi politikus volt, de nem szeretném, ha idejétmúltnak tekintenénk azt a morális, elvi politizálást, amely ezt a szó szoros értelmében egy tömbből faragott embert, ezt a kasza-élességű, szókimondó politikust jellemezte. Nem, éppen ellenkezőleg. Az ilyen politikusi habitust kellene követni ma is. Ezt a leköszönő, és sajnos, sorra az élettől is búcsúzó nemzedéket ugyanis nem a politikai érvényesülés, hanem a jó értelemben vett közösségszolgálat vezérelte, abban a hitben, hogy a történelem végre esélyt kínált nemzeti ügyeink és a szomszédos népekkel 'közös dolgaink' rendezésére. Kasza József olyan politikai vezető volt, aki tudta, egymásra vagyunk utalva, és Magyarország meg a nemzetközi közvélemény támogatása nélkül valószínűleg semmire sem megyünk, de ugyanakkor önállóságra vagyunk ítélve, mi ismerjük a legjobban, hogy milyen helyzetben vagyunk, és nekünk kell a megfelelő megoldásokat megkeresnünk", írja a politikusról Markó Béla.

Kasza Józseftől családja, ismerősei és tisztelői szombaton délután vettek végső búcsút a szabadkai Bajai úti temetőben. Az elhunyt kérésére a gyászülésen az Örömóda dallamaival emlékeztek minden szabadkai polgármesterére, Kasza Józsefre.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az egészségház napját ünnepelték Topolyán. Dr. Hadzsy János a topolyai egészségház névadója 173 évvel ezelőtt, 1851 áprilisában született. 2005 óta ezen a napon ünneplik az egészségügyi intézmény napját. Dr. Illés Csilla, az intézmény igazgatónője az egészségház udvarában található Hadzsy-szobornál...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 12:27 ]
Topoly község önkormányzata ebben az évben támogatást irányzott elő a költségvetésben a civil szervezeteknek és sportegyesületeknek. Összesen 119 benyújtott projektet támogatnak, a teljes keret 34,4 millió dinárt tesz ki. A kultúra területén 55 projekt, összesen 15,5 millió dináros támogatásban részesül, a...
2024. ÁPRILIS 18.
[ 11:49 ]
A 2024/2025-ös tanévben újabb 20 jogászhallgató nyerheti el a Magyar Nemzeti Tanács által meghirdetett jogászösztöndíjat, írja a pannonrtv.com. A feltételek nem változtak: azok a gólyák igényelhetik, akik még nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel és első alkalommal iratkoznak be valamelyik Szerbiában működő...
2024. ÁPRILIS 17.
[ 19:10 ]
Beolvasás folyamatban