Gazdaság
Fiskális Tanács: Szerbiának a jelenlegi mértékű nyugdíjakhoz sincs ereje
Betűméret:             

A szerbiai államháztartás fenntarthatóságához szükséges megtakarításokat csak úgy lehetne elérni, ha az állami bérek összege 2017-ben, a nyugdíjaké pedig 2018-ban is változatlan maradna, jelentette ki Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) épületében megtartott sajtótájékoztatóján közölte: a nyugdíjak és az állami bérek jelenlegi mértéke is meghaladja Szerbia gazdasági erejét.

Emlékeztetett: a cél az, hogy a nyugdíjak a GDP 11 százalékát tegyék ki, az állami bérek pedig nyolc százalékát, de mindkét érték ennél magasabb. „Ez a 11 százalék a fenntarthatóság legfelső határát jelenti” – fűzte hozzá Petrović.

„A szükséges megtakarítások fele az adóhatóság reformjával megvalósítható lenne, valamint az állami vállalatok szerkezetátalakításával és privatizálásával, a másik részt költségvetési megszorításokkal kell megvalósítani, itt pedig leginkább a bérekről és nyugdíjakról van szó” – fogalmazott. Szavai szerint csak az állami dolgozók számának racionalizálásával ez nem érthető el, s a munkaerő-felesleg a tervezett 75 ezer helyett 20-30 ezer fő körül alakul, írja a Tanjug.

„Reális az, hogy az eddigi 15 ezren felül további 10-15 ezerrel csökkenjen az állami dolgozók száma, a továbbiaknak a különböző szektorok, így az egészségügy meg az oktatásügy reformjára kell alapulnia” – állapította meg a megszorítások lehetőségeiről szólva a Fiskális Tanács elnöke.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az üzemanyag már szokásossá vált péntekenkénti árkorrekcióját követően mától három dinárral olcsóbb az üzemanyag Szerbiában. A dízel ára az eddigi 200 helyett 197 dinár, míg a benzin az eddigi 178 helyett a következő kiigazításig 175 dinár lesz. Mint ismeretes, az energiaválság negatív hatásainak leküzdése...
2023. DECEMBER 8.
[ 13:23 ]
Közel másfélezerrel nőtt az Oroszországban működő külföldi vállalatok száma 2022 március elejétől idén novemberig – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök csütörtökön a VTB bank Oroszország hív! elnevezésű moszkvai fórumán. „A nyugati politikai elit minden nyomása ellenére nem csökkent az Oroszországban...
2023. DECEMBER 7.
[ 18:36 ]
Magyar-szerb-szlovén együttműködésben közös regionális villamos energia tőzsde kezdi meg működését 2024-ben - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön. A tárca tájékoztatása szerint a magyar HUPX 2010-es indulása óta a régió vezető áramtőzsdéjévé vált, a közép-kelet-európai és...
2023. DECEMBER 7.
[ 16:03 ]
Beolvasás folyamatban