Gazdaság
Fiskális Tanács: Szerbiának a jelenlegi mértékű nyugdíjakhoz sincs ereje
Betűméret:             

A szerbiai államháztartás fenntarthatóságához szükséges megtakarításokat csak úgy lehetne elérni, ha az állami bérek összege 2017-ben, a nyugdíjaké pedig 2018-ban is változatlan maradna, jelentette ki Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) épületében megtartott sajtótájékoztatóján közölte: a nyugdíjak és az állami bérek jelenlegi mértéke is meghaladja Szerbia gazdasági erejét.

Emlékeztetett: a cél az, hogy a nyugdíjak a GDP 11 százalékát tegyék ki, az állami bérek pedig nyolc százalékát, de mindkét érték ennél magasabb. „Ez a 11 százalék a fenntarthatóság legfelső határát jelenti” – fűzte hozzá Petrović.

„A szükséges megtakarítások fele az adóhatóság reformjával megvalósítható lenne, valamint az állami vállalatok szerkezetátalakításával és privatizálásával, a másik részt költségvetési megszorításokkal kell megvalósítani, itt pedig leginkább a bérekről és nyugdíjakról van szó” – fogalmazott. Szavai szerint csak az állami dolgozók számának racionalizálásával ez nem érthető el, s a munkaerő-felesleg a tervezett 75 ezer helyett 20-30 ezer fő körül alakul, írja a Tanjug.

„Reális az, hogy az eddigi 15 ezren felül további 10-15 ezerrel csökkenjen az állami dolgozók száma, a továbbiaknak a különböző szektorok, így az egészségügy meg az oktatásügy reformjára kell alapulnia” – állapította meg a megszorítások lehetőségeiről szólva a Fiskális Tanács elnöke.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója, és Siniša Mali miniszterelnök-helyettes, pénzügyminiszter is részt vesz a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Kormányzótanácsának és a Világbank Csoportnak az éves közgyűlésén, amelyet október 26-ig Washingtonban tartanak – közölte a szerb jegybank. A közlemény...
2024. OKTÓBER 21.
[ 11:28 ]
Az elhúzódó aszály idén csökkentette a cukorrépatermést, összesen mintegy 47 ezer hektáron termett ez a növényt. A hozamok változóak, és ritkán érik el a 60 tonnát hektáronként. A Sunoko vállalat – amelyhez három cukorgyár tartozik Vajdaság területén – megerősítette, hogy a gyengébb termés ellenére is lesz...
2024. OKTÓBER 19.
[ 17:56 ]
A mezőgazdasági minisztérium pályázatot írt ki új gépek és felszerelések beszerzésére a gazdaságok számára, hogy ösztönözze a fizikai eszközekbe történő beruházásokat az állattenyésztési ágazat elsődleges termelésének fejlesztése érdekében. A pályázatra biztosított teljes összeg 200 millió dinár, ebből a...
2024. OKTÓBER 19.
[ 12:53 ]
Beolvasás folyamatban