Gazdaság
Fiskális Tanács: Szerbiának a jelenlegi mértékű nyugdíjakhoz sincs ereje
Betűméret:             

A szerbiai államháztartás fenntarthatóságához szükséges megtakarításokat csak úgy lehetne elérni, ha az állami bérek összege 2017-ben, a nyugdíjaké pedig 2018-ban is változatlan maradna, jelentette ki Pavle Petrović, a Fiskális Tanács elnöke.

A Szerbiai Nemzeti Bank (NBS) épületében megtartott sajtótájékoztatóján közölte: a nyugdíjak és az állami bérek jelenlegi mértéke is meghaladja Szerbia gazdasági erejét.

Emlékeztetett: a cél az, hogy a nyugdíjak a GDP 11 százalékát tegyék ki, az állami bérek pedig nyolc százalékát, de mindkét érték ennél magasabb. „Ez a 11 százalék a fenntarthatóság legfelső határát jelenti” – fűzte hozzá Petrović.

„A szükséges megtakarítások fele az adóhatóság reformjával megvalósítható lenne, valamint az állami vállalatok szerkezetátalakításával és privatizálásával, a másik részt költségvetési megszorításokkal kell megvalósítani, itt pedig leginkább a bérekről és nyugdíjakról van szó” – fogalmazott. Szavai szerint csak az állami dolgozók számának racionalizálásával ez nem érthető el, s a munkaerő-felesleg a tervezett 75 ezer helyett 20-30 ezer fő körül alakul, írja a Tanjug.

„Reális az, hogy az eddigi 15 ezren felül további 10-15 ezerrel csökkenjen az állami dolgozók száma, a továbbiaknak a különböző szektorok, így az egészségügy meg az oktatásügy reformjára kell alapulnia” – állapította meg a megszorítások lehetőségeiről szólva a Fiskális Tanács elnöke.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha lemondunk a lítiumbányászatról, az olyan lenne, mintha lemondanánk a kőolajról. Mint hozzátette, Európában nemzeti jelentőségűnek nyilvánítják a lítiumprojekteket. Mali szerint a lítium azért is fontos téma, mert nélküle nincsenek mobiltelefonok vagy elektromos...
2024. JÚLIUS 10.
[ 11:31 ]
Az év végére elkészül a Belgrád–Szabadka gyorsvasút, és megdrágulnak a vonatjegyek, így a Belgrád–Szabadka szakaszon mintegy 1.100 dinár lesz a jegy ára. Ezt Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelentette be. Elmondta azt is, hogy 2025 májusáig 80 új elektromos autó töltőállomást...
2024. JÚLIUS 9.
[ 13:49 ]
Holnaptól, július 10-étől drágulnak az úthasználati díjak Szerbiában, mert a szerb kormány zöld utat adott a Szerbia Utai (Putevi Srbije) útkezelő vállalat által beterjesztett új árlistának. Ezek szerint az eddigi 290 helyett 310 dinárba kerül az útdíj Újvidék és Belgrád között. Az Újvidék-Szabadka szakaszon 440...
2024. JÚLIUS 9.
[ 11:58 ]
Beolvasás folyamatban