Gazdaság
The Banker: Jorgovanka Tabaković a világ legjobb bankkormányzója

A The Banker brit magazin választása alapján Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója kapja idén a világ legjobb kormányzója elismerést.

A The Banker havi megjelenésű szaklap, amely a Financial Times csoport része, minden év januárjában odaítéli az év jegybankára díjat, amellyel a központi bankok azon vezetői előtt adózik, akik a legnagyobb sikerrel járultak hozzá országuk gazdaságának növekedéséhez és stabilizálásához.

„Nagy elégedettséggel tölt el egy ilyen tekintélyes és befolyásos folyóirat díjának elnyerése. De elsősorban azért vagyok elégedett, mert munkánk eredményeinek köszönhetően Szerbia polgárai jobban élnek, könnyeben tudják megtervezni életüket és munkájukat, a vállalkozók számára pedig előrelátható és ösztönző üzleti feltételeket nyújtunk” – jelentette ki Tabaković a díj kapcsán.

Az elismerést a magazin szerkesztőségének döntése, valamint a bankárok és közgazdászok körében végzett ankét alapján ítélik oda globális szinten, továbbá Európára, Észak- és Dél-Amerikára, az ázsiai és csendes-óceáni térségre, a Közel-Keletre és Afrikára vonatkozóan.

A The Banker indoklása szerint Jorgovanka Tabaković kormányzóságának kezdete, 2012 óta az ország bankrendszerének megerősítésén dolgozott, s olyan monetáris politikát folytatott, amely mérsékelte az inflációt és támogatta a banki hitelek hazai keresletét és növekedését.

„Szerbia bankrendszere ma nagyon likvid, jövedelmező és jól tőkésített, ami főleg az NBS politikájának és felügyeletének köszönhető” – írja többek között a blit lap. (Tanjug, mondo.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
EUmaiosz
2020. JANUÁR 7. [ 8:23 ]

A külföldön élő szerbek tavaly kb 2,7 milliárd EUR-t utaltak haza hivatalosan (meg a zokniban még legalább ennyit!).Viszonyításnak, a mezőgazdaság kivitele alig 2,2 md EUR. Csak „átlagos kaszirkának” becézett, anno még nem (eléggé) haladott „szakértői” ténykedését el nem felejtők szerint, így már most, könnyen osztogatni az észt(más pénzét)!


Szerbiában áprilistól az online élelmiszervásárlás 200 százalékkal, a ruházati cikkek vásárlása 100 százalékkal, a műszaki cikkek és számítógépalkatrészek vásárlása pedig 50 százalékkal növekedett meg, közölte a kereskedelmi minisztérium. Ugyanakkor 30 százalékkal emelkedett a fogyasztói ellenvetések száma is...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 13:39 ]
Javul az üzleti hangulat és a kereslet fellendülésének jelei mutatkoznak már a német autóiparban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének kedden az MTI-hez eljuttatott havi rendszeres felmérése alapján. Az ifo júliusi felmérésében az üzleti hangulat javulását mutatta ki már a második egymást követő...
2020. AUGUSZTUS 4.
[ 10:24 ]
A szerbiai bruttó hazai termék (GDP) második negyedévi csökkenése, ami Litvánia után a legalacsonyabb Európában, nem sokat jelent, mert „a szegény országokra jellemző”, mondta Goran Radosavljević, a belgrádi FEFA egyetem professzora. „A világban még legalább tíz fejletlen ország van, amely alacsonyabb csökkenést...
2020. AUGUSZTUS 3.
[ 19:02 ]
Beolvasás folyamatban