Gazdaság
The Banker: Jorgovanka Tabaković a világ legjobb bankkormányzója

A The Banker brit magazin választása alapján Jorgovanka Tabaković, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) kormányzója kapja idén a világ legjobb kormányzója elismerést.

A The Banker havi megjelenésű szaklap, amely a Financial Times csoport része, minden év januárjában odaítéli az év jegybankára díjat, amellyel a központi bankok azon vezetői előtt adózik, akik a legnagyobb sikerrel járultak hozzá országuk gazdaságának növekedéséhez és stabilizálásához.

„Nagy elégedettséggel tölt el egy ilyen tekintélyes és befolyásos folyóirat díjának elnyerése. De elsősorban azért vagyok elégedett, mert munkánk eredményeinek köszönhetően Szerbia polgárai jobban élnek, könnyeben tudják megtervezni életüket és munkájukat, a vállalkozók számára pedig előrelátható és ösztönző üzleti feltételeket nyújtunk” – jelentette ki Tabaković a díj kapcsán.

Az elismerést a magazin szerkesztőségének döntése, valamint a bankárok és közgazdászok körében végzett ankét alapján ítélik oda globális szinten, továbbá Európára, Észak- és Dél-Amerikára, az ázsiai és csendes-óceáni térségre, a Közel-Keletre és Afrikára vonatkozóan.

A The Banker indoklása szerint Jorgovanka Tabaković kormányzóságának kezdete, 2012 óta az ország bankrendszerének megerősítésén dolgozott, s olyan monetáris politikát folytatott, amely mérsékelte az inflációt és támogatta a banki hitelek hazai keresletét és növekedését.

„Szerbia bankrendszere ma nagyon likvid, jövedelmező és jól tőkésített, ami főleg az NBS politikájának és felügyeletének köszönhető” – írja többek között a blit lap. (Tanjug, mondo.rs)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
EUmaiosz
2020. JANUÁR 7. [ 8:23 ]

A külföldön élő szerbek tavaly kb 2,7 milliárd EUR-t utaltak haza hivatalosan (meg a zokniban még legalább ennyit!).Viszonyításnak, a mezőgazdaság kivitele alig 2,2 md EUR. Csak „átlagos kaszirkának” becézett, anno még nem (eléggé) haladott „szakértői” ténykedését el nem felejtők szerint, így már most, könnyen osztogatni az észt(más pénzét)!


Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója ma bejelentette, hogy csökkentik az illetéket a gázvezetékre történő rákapcsolás esetében, a polgárok pedig ezért az összegért kamat nélkül juthatnak hozzá a Srbijagas eszközeihez, amelyeket a gázszámlán keresztül téríthetnek meg 3-tól 5 évig terjedő időszakban. Bajatović a...
2020. JANUÁR 22.
[ 11:16 ]
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üdvözölte és fontos lépésnek nevezte a Eurowings és anyavállalata, a Lufthansa német légitársaságok azon bejelentését, hogy közvetlen légijáratokat indítanak Belgrád és Pristina között - közölte a NATO hétfőn. A tájékoztatás szerint a légitársaság hétfőn Berlinben írt...
2020. JANUÁR 20.
[ 14:14 ]
Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg "finomhangolási üzemmódban" működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk. A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport...
2020. JANUÁR 20.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban