Gazdaság
Szerbiában tavaly több mint 46 ezer vállalatot alapítottak

Szerbiában tavaly több mint 46 ezer vállalatot alapítottak, ami 3,82 százalékos növekedést jelent, míg 1,22 százalékkal csökkent a vállalkozások száma a 2018-as évhez viszonyítva, közölte a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökség (APR).

A legtöbb bejegyzett vállalat nem szakosodott nagykereskedelmi cég, de nagy számban voltak nem lakóházak kiépítésével foglalkozó vállalatok, számítógépes programozói cégek, konzultáns tevékenységgel foglalkozó cégek, éttermek, kávézók, teherszállítással és autókereskedéssel foglalkozó vállalatok, valamint fodrász- és kozmetikai szalonok.

Az idei év első napján Szerbiában összesen 119.557 vállalat és 271.210 vállalkozás volt bejegyezve.

Az APR adatai szerint a bejegyzett gazdasági szubjektumok közül tavaly 359 vállalatot és 2.031 vállalkozást jegyeztek be elektronikus regisztráció útján.

A számok pedig azt mutatják, hogy az elmúlt öt évben 11,94 százalékkal nőtt a vállalatok és 11,14 százalékkal a vállalkozások száma Szerbiában.

Továbbra is a legtöbb a korlátolt felelősségű társaság (8.734), de tavaly 303 szövetkezetet is alapítottak.

A gazdasági nyilvántartásból 2019-ben 27.163 vállalatot töröltek, amelyből a legtöbbet, mintegy 22.400-at a kötelező likvidálási eljárás lefolytatása után. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója ma bejelentette, hogy csökkentik az illetéket a gázvezetékre történő rákapcsolás esetében, a polgárok pedig ezért az összegért kamat nélkül juthatnak hozzá a Srbijagas eszközeihez, amelyeket a gázszámlán keresztül téríthetnek meg 3-tól 5 évig terjedő időszakban. Bajatović a...
2020. JANUÁR 22.
[ 11:16 ]
Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üdvözölte és fontos lépésnek nevezte a Eurowings és anyavállalata, a Lufthansa német légitársaságok azon bejelentését, hogy közvetlen légijáratokat indítanak Belgrád és Pristina között - közölte a NATO hétfőn. A tájékoztatás szerint a légitársaság hétfőn Berlinben írt...
2020. JANUÁR 20.
[ 14:14 ]
Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg "finomhangolási üzemmódban" működik a magyar monetáris és költségvetési politika, ami arra vall, hogy egyik területen sem várható jelentősebb módosítás, hacsak a magyar gazdaságot nem éri külső sokk. A Bank of America globális pénzügyi szolgáltató csoport...
2020. JANUÁR 20.
[ 13:54 ]
Beolvasás folyamatban