Gazdaság
Világbank: 60 millió embert taszíthat mélynyomorba a koronavírus-járvány

Világszerte legkevesebb 60 millió ember csúszhat mélyszegénységbe a koronavírus-járványt követő gazdasági válság következtében, a mostani mentőcsomagok pedig nem hatékonyak - erre figyelmeztetett a Világbank legújabb jelentésében.

Ez azt jelenti, hogy egyre többen élnek 1,9 dollárnál kevesebből naponta. A nemzetközi szervezet szerint a károk már így is hatalmasak: milliók veszítették el megélhetésüket és az egészségügyi rendszer tucatnyi országban túlterhelt.

Éppen ezért a Világbank megnyitott egy 160 milliárd dolláros alacsony kamatozású hitelalapot, amelyből a legszegényebb országok hívhatnak le forrásokat az elkövetkezendő 15 hónapban.

Ahhoz, hogy újra növekedés legyen, gyors és rugalmas válságkezelésre van szükség. Csak így győzhetjük le az egészségügyi krízist, biztosíthatunk tőkét a szegényeknek, menthetjük meg a magánszektort és növelhetjük a gazdaság ellenálló képességét.

A világgazdaság volumene év végéig 5%-al csökkenhet. 100 országhoz, vagyis a Föld lakosságának 70%-ához már jutottak el segélyek, de ez koránt sem elég.

A világ 20 vezető gazdasági hatalmát tömörítő G20 felfüggesztené a hiteltörlesztéseket a legszegényebb 73 állam esetében, a hitelezők viszont vonakodnak ettől a megoldástól. Ők arra számítanak, hogy a járvány rövidesen véget ér, és a moratórium nem ösztönzi majd a kormányokat a termelés talpra állítására.

Most viszont az a legnagyobb kérdés, hogy mikor állhat helyre a rend a világban, a nemzetközi kereskedelem és a turizmus újraindulása nélkül ugyanis ezek az országok nem lesznek képesek elkerülni a teljes eladósodást. (euronews.com)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Úgy tűnik az európai gyárak lassan kilábalnak a Covid-19 vírus okozta válságból, míg az ázsiai területeken a helyzet májusban tovább romlott, így a japán és dél-koreai exportőrök az elmúlt tíz év legnehezebb időszakát élik, mutatnak rá a felmérések. Noha Európában az elmúlt hónapban a gyárak aktivitása enyhe...
2020. JÚNIUS 2.
[ 9:19 ]
Közpénzből finanszírozott autóvásárlási kedvezmények bevezetését tervezi a német kormány a koronavírus-világjárványt megszenvedő autóipar támogatására, a Der Spiegel című hírmagazin szerint az év végéig 5 milliárd eurót fordíthatnak erre a célra. A szövetségi kormány formálódó gazdaságösztönző...
2020. JÚNIUS 2.
[ 8:22 ]
Szerbia államadóssága az idei év január-márciusi időszakában, vagyis a koronavírus-járvány kitörése előtti periódusban, 370 millió euróval nőtt 2019 végéhez viszonyítva, s jelenleg 24,7 milliárd eurót tesz ki, ami a bruttó hazai termék (GDP) 52,8 százaléka, derül ki a parlamenti költségvetési iroda...
2020. JÚNIUS 1.
[ 19:22 ]
Beolvasás folyamatban