Gazdaság
Sokáig fog tartani a pandémiából történő felépülés: Az európai gyárak lassan kilábalnak a koronából, Japán és Korea tovább süllyed

Úgy tűnik az európai gyárak lassan kilábalnak a Covid-19 vírus okozta válságból, míg az ázsiai területeken a helyzet májusban tovább romlott, így a japán és dél-koreai exportőrök az elmúlt tíz év legnehezebb időszakát élik, mutatnak rá a felmérések.

Noha Európában az elmúlt hónapban a gyárak aktivitása enyhe volt, a beszerzési menedzserek szerint túlléptek az áprilisban tapasztalt minimális szinten, mert az országok kontinens szerte enyhítettek a megszorító intézkedéseken, amelyet a halált okozó vírus terjedésének megakadályozása miatt vezettek be.

Az IHS Markit vállalat közölte, hogy a Beszerzési Menedzser Index (PMI) az euróövezet termelésében az elmúlt 22 év megfigyelése szerint áprilisban volt a legalacsonyabb, és májusban valamelyest helyre állt, mivel az előző havi 33,4 százalékpontról 39,4 százalékpontra nőtt. Igaz, ez továbbra is messze van az 50 százalékpontos határtól, amely elválasztja a csökkenést a növekedéstől.

Ugyanakkor Nagy-Britanniában májusban további éles csökkenés volt a termelésben, az alacsony mértékű növekedés csak az egészségügyi felszerelések és védelmi eszközök gyártása területén volt tapasztalható. Az elvárások szerint az amerikai adatok szintén a termelés csökkenésre mutatnak majd rá az elmúlt hónapban.

A világ másik felén, az ázsiai vállalatok körében végzett felmérések szerint a gyárak termelésének helyreállásáról még egy ideig nem lehet beszélni, noha a kínai gyárak aktivitása májusban váratlanul növekedni kezdett.

A kínai PMI index a termelési szektorban az elmúlt hónapban elérte az 50,7 pontot, ami január óta a legmagasabb szint, mivel a szabad mozgást korlátozó intézkedések feloldásával lehetővé vált, hogy a vállalatok megkezdjék a munkát és befejezzék a megkezdett rendeléseket.

Kínától eltérően Japánban a termelés 2009 óta most májusban a legmélyebb pontra süllyedt, de Dél-Koreában is hasonló a helyzet, ahol az elmúlt tíz év legnagyobb csökkenését jegyezték.

Indiában a gyárak aktivitása erőteljesen csökkent májusban, a tajvani gyárakban is folytatódott a csökkenő tendencia, míg Vietnámban, Malajziában és a Fülöp-szigeteken a PMI index helyreállt az áprilisi adatokhoz viszonyítva, de az értékek ezekben az országokban sem haladták meg az 50 pontot. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Ma fizetik ki Szerbiában 1.042.114 dolgozó harmadik minimálbérét, összesen 31 milliárd dinár értékben. Az állam a vállalatoknak azt ígérte, hogy három alkalommal fizeti ki a minimálbér összegét dolgozónként, amely összesen 94 milliárd dinárjába, átszámítva mintegy 800 millió eurójába került az országnak. A...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:46 ]
Az Európai Unió gazdasága a gyors és átfogó uniós és tagállami reagálás ellenére idén mély recesszióba süllyed a koronavírus okozta járvány miatt, és mivel a rendkívüli intézkedések feloldása a vártnál visszafogottabb, a válság a vártnál erőteljesebb hatást fog gyakorolni a gazdasági tevékenységre - közölte az...
2020. JÚLIUS 7.
[ 10:40 ]
Miután áprilisban 29 százalékos évközi csökkenést tapasztaltak az export terén, májusban is folytatódott a lesújtó tendencia, mivel a Köztársasági Statisztikai Intézet adatai szerint 25,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában. Az import is drámaian csökkent, áprilisban 27, májusban pedig 28...
2020. JÚLIUS 6.
[ 12:55 ]
Beolvasás folyamatban