Gazdaság
A Nyugat-Balkánról érkezők továbbra is vállalhatnak munkát Németországban

A Bundesrat jóváhagyta a Nyugat-Balkánra vonatkozó szabályok meghosszabbítását, amelynek értelmében a térség polgárai továbbra is vállalhatnak Németországban munkát, írja a Tanjug.

Ezt azt jelenti, hogy Albánia, Bosznia-Hercegovina, Montenegró, Koszovó, Észak-Macedónia és Szerbia polgárai, hivatalos képesítésüktől függően, 2023-ig mehetnek Németországba dolgozni.

A Deutsch Welle rádió tudósítása szerint az újdonság az évi 25 ezer fős kvóta bevezetése. A német kormány tájékoztatása szerint nagy a kereslet a nyugat-balkáni munkaerő iránt, főleg az építőiparban.

Ezzel a Szövetségi Munkaügyi Hivatalnak is egyet kell értenie. A hivatal ellenőrzi ugyanis, hogy az elérhető munkahelyre van-e német munkaerő, vagy egyéb uniós tagállamból érkező dolgozó, s hogy a munkakörülmények azonosak-e a német polgárokéival.

Tavaly 27 259 vízumot adtak ki a Nyugat-Balkánra vonatkozó szabályok program keretében, de a foglalkoztatási ügynökség több mint 62 ezer állást hagyott jóvá. Néha azonban túl sokat kellett várni a vízumra, teszik hozzá.

Továbbra is az építőiparban, a logisztikában, illetve a szállítmányozásban van a legnagyobb szükség a munkaerőre, de az ápolónők iránti kereslet sem apad, írja a Deutsche Welle.

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A világgazdaság új korszaka éles versennyel kezdődik, de ezzel együtt új lehetőségek nyílnak a magyar cégek előtt külföldön - mondta a külgazdasági és külügyminiszter abból az alkalomból, hogy szerdán 30 cég kapott okiratot a külpiaci terjeszkedést segítő állami támogatásról. Szijjártó Péter az esemény budapesti...
2020. OKTÓBER 28.
[ 13:48 ]
Az idén a januártól augusztusig terjedő időszakban a diaszpórából Szerbiába félmilliárd euróval kevesebb érkezett a tavalyi időarányoshoz viszonyítva, a Szerb Nemzeti Bank (NBS) adatai szerint. A személyes átutalások összege 1,912 milliárd euró, ami 446,8 millió euróval kevesebb, mint 2019-ben. A Szerb Nemzeti Bank a...
2020. OKTÓBER 27.
[ 13:31 ]
Idén, január és augusztus között közel félmilliárd euróval kevesebb pénzt küldtek Szerbiába a külföldön dolgozók, közölte a Szerbiai Nemzeti Bank. Az elmúlt nyolc hónapban 1,9 milliárd euró átutalás érkezett az országba. Ennek oka az, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági válságban leginkább érintett...
2020. OKTÓBER 26.
[ 19:11 ]
Beolvasás folyamatban