Gazdaság
Kevesebb orosz gázt és olajat vesznek, mégis sokkal többet fizetnek érte a németek

Márciusban több mint negyedével csökkent Németország energiahordozó-importja Oroszországból, de másfélszer annyit fizetett érte, mint egy évvel korábban - derül ki a német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön publikált jelentéséből.

Márciusban Németország oroszországi olaj- és gázimportjának az értéke az előző évhez képest 56,5 százalékkal 2,4 milliárd euróra nőtt, holott az importált olaj- és gázmennyiség 27,8 százalékkal csökkent.

Az ukrajnai háború és az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók miatt az idén márciusban visszaesett Németország oroszországi exportja. A Destatis jelentése szerint Oroszországba 1,0 milliárd euró értékben exportáltak árukat, 58,7 százalékkal kevesebbet, mint 2021 márciusában. Februárban az Oroszországba irányuló kivitel még 16,7 százalékkal meghaladta az előző évit.

Márciusában viszont már nagymértékű visszaesés volt tapasztalható a gépek exportjában, amely 73,6 százalékkal 165,8 millió euróra csökkent éves bázison, valamint a vegyi termékek exportjában, amely 40,9 százalékkal 158,7 millió euróra esett vissza.

Az import az exporttal ellentétesen alakult. A magasabb nyersanyagárak miatt az Orosz Föderációból Németországba irányuló behozatal az idén márciusban 77,7 százalékkal 4,4 milliárd euróra nőtt 2021 márciusához képest.

Az energiahordozók mellett fontos importcikk Németország számára az orosz fémáru. Az orosz fémtermékek importértéke 117,3 százalékkal ment fel az egy évvel korábbihoz képest, 800 millió euróra, miközben az importált mennyiség 19,2 százalékkal csökkent. Az Oroszországgal folytatott áruforgalomban Németországnak 3,4 milliárd eurós importtöbblete alakult ki márciusban a februári 1,4 milliárd eurós importtöbblet után. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Mától május 31-ig igényelhetik a fiatalok a száz eurós állami támogatást Szerbiában. A 16 és 29 év között fiatalok, akik eddig még nem jelentkeztek, megtehetik a kincstár (idp.trezor.gov.rs) honlapján. Az összeget június 1-jén, 2-án és 3-án utalják át. Azoknak, akik az előző alkalommal már regisztráltak, ezt...
2022. MÁJUS 16.
[ 10:08 ]
Alig két héttel azután, hogy a szerb kormány és a Stellantis multinacionális cég képviselői megállapodást írtak alá elektromos autók gyártásáról a kragujevaci Fiat gyárban, a dolgozók elkeseredetten tiltakoznak, mert az átállás idejére – ami legalább két évig eltart – az ott dolgozók eldönthetik, vagy a vállalat...
2022. MÁJUS 14.
[ 16:30 ]
Elfogadta az euró bevezetéséről szóló törvényt a horvát parlament pénteken, írja az MTI. Nem volt különösebb ellenkezés, a jogszabályt 117 igen, 13 nem szavazattal és egy tartózkodással szavazták meg. Hivatalosan 2023. januárt 1-jétől vezetik be az eurót, az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell...
2022. MÁJUS 14.
[ 7:42 ]
Beolvasás folyamatban