Gazdaság
Szerbiába jön a Mercedes?
Ha igazak a sajtóhírek, 2,5 milliárd eurós beruházás van napirenden
Betűméret:             

A Demostat - ami egyben egy kutatóközpont és egy médiavállalat Szerbiában - diplomáciai értesülésekre hivatkozva arról írt, hogy a német Mercedes-Benz csoport, a brit-ausztrál Rio Tinto bányavállalat, egy uniós bank és a szerb kormány tárgyalásokat folytatnak egy szerbiai elektromos-autógyár építéséről. A Demostat cikkét a vg.hu ismerteti.

A projekt súlyát jól mutatja, hogy az értéke 2,5 milliárd euró lehet.

Ugyanakkor ennek megkérik a politikai árát a szerb kabinettel tárgyaló felek: az egyik feltétele a gyár létesítésének Koszovó államiságának kvázi elismerése, a másik pedig, hogy Szerbia csatlakozzon az Oroszország elleni szankciókhoz. Ezt némiképp finomabban fogalmazza meg a Demostat. Szerintük arról van szó, hogy a beruházás attól is függ, hogy a szerb kormány milyen külpolitikai irányultságot képvisel az elkövetkező időszakban. Ez alatt pedig azt érti, hogy Szerbiának igazodni kell az Európai Unió kül- és biztonságpolitikájához - ami végső soron az Oroszország elleni szankciók bevezetése -, illetve hogy konstruktívnak kell lennie a Pristinával folytatott tárgyalásokon és el kell fogadnia a Koszovóról szóló európai tervet. Ez két nagyon súlyos kikötés, elsőre meglehetősen valószínűtlennek is tűnik, hogy a szerb kormány ebbe belemegy.

Mindenesetre az értesülés szerint a tárgyalások egyre közelebb kerülnek a végleges megállapodáshoz. A lehetséges szerbiai üzemben gyártott autókat lítium akkumulátorokkal szerelik, ez pedig azért kardinális, mert ehhez az alapanyagot a Rio Tinto bányászhatja majd Szerbiában. Amennyiben sikerül nyélbe ütni a szerb lítium mezők termelési engedélyét. Ez a történet régre nyúlik vissza, alapvetően a Jadar bánya ügyét takarja. A nevét a jadar ásványról kapta, ami a világon egyedül itt fellelhető. Ez egy javasolt bányászati terület, a felmérések szerint a világ legnagyobb lítium lelőhelye, de bórt is gazdagon tartalmaz. Mintegy 200 millió tonna lítiumot és bort rejtő érc fejthető ki a következő 50 évben, a mennyiség a világ lítiumkeresletének 10 százalékát fedezné. A Rio Tinto-val már 2017-ben egyezséget kötött a szerb kabinet a feladatra, csakhogy a cég és a termelés ellen heves civil ellenállás tört ki. A vállalat hiába fektetett be több mint 200 millió dollárt, 2022 januárjában a szerb kormány bejelentette a projekt törlését.

Csakhogy most a Demostat szerint mégis esély nyílik a Rio Tintónak. A cég maga sem tett le a Jadar bányáról, Aleksandar Vučić szerb elnök ráadásul minden alkalmat megragad annak hangsúlyozására, hogy elégedetlen azzal, ahogy Szerbiában felhagytak a lítiumbányászattal és a Rio Tinóval való együttműködéssel. A Rio Tinto egyébként az uniós bankoknál is jól fekszik, már 2015-ben együttműködött az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal a mongóliai rézbányák kapcsán. Szerbia ugyanakkor világossá tette: csak akkor megy bele a Jadar projektbe, ha létrejön egy szerb akkumulátorgyár és egy szerb elektromos autógyár. Itt jön képbe a Mercedes. "A német óriáscég döntése, hogy gyárat nyit Szerbiában, egyértelműen jelezné, hogy Szerbia milyen irányba halad, a nyugat felé. A Mercedes érkezése erős üzenetet küldene más nagy globális befektetőknek Szerbiáról, hogy az ország biztonságos befektetési célpont" - fogalmazott a lap.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
február
2023. FEBRUÁR 28. [ 15:19 ]

Februárban már a kanmacskák is azt nyervogják, merdzsó!


Dragonfly
2023. FEBRUÁR 27. [ 6:48 ]

Na nem azért jön mert jót akar Szerbiának, meg az országban élőknek.....ébresztő!


Béla
2023. FEBRUÁR 25. [ 16:58 ]

Hát nem a nagy barátunk nyit Moszkvics-gyárat?


Vagyis
2023. FEBRUÁR 25. [ 15:25 ]

Vagyis, Szerbia végérvényesen le van nyelve pénzügyi körök által, ami már sok éve sejthető. Ezért is tűrik ezt a vezető garnitúrát. Amely megvásárolható és kiszolgál. Hallott valaki külföldről aggódást pl. demokrácia vagy korrupció dolgában?


Sadafi
2023. FEBRUÁR 25. [ 10:13 ]

Mercédesszel fogunk járni, nem Júgóval.


Október 14-én indul a Vedd el a nyugtát és nyerj elnevezésű nyereményjáték második köre és öt héten keresztül tart majd, amelyben a résztvevők között további tíz belgrádi lakást sorsolnak ki - jelentette be Siniša Mali pénzügyminiszter, a kormány alelnöke. Eddig 217 millió nyugta érkezett a rendszerbe, és több...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 13:05 ]
5,4 milliárd forint többletforrást biztosít a magyar állam a MÁV-nak a Szeged–Szabadka-vasútvonal magyarországi szakaszának előteljesítéséhez – derült ki a csütörtök esti Közlönyből. A Telex azt írja, hogy az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a Budapest–Belgrád-vasútvonal építése alatt a...
2023. SZEPTEMBER 22.
[ 8:30 ]
Az Energetikai Ügynökség Tanácsa döntésének értelmében november elsejétől tíz százalékkal drágul a gáz Szerbiában. Az új díjszabás szerint a földgáz kilowattóránkénti ára adó és járulékok nélkül 4,54 dinárt tesz ki, azaz az adóval és járulékokkal együtt kilowattóránként 5,02 dinárt kell fizetni...
2023. SZEPTEMBER 21.
[ 21:21 ]
Beolvasás folyamatban