Gazdaság
Negatívról stabilra javította Olaszország besorolásának kilátását a Moody´s
Betűméret:             

Stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról Olaszország államadós-besorolásának kilátását a Moody´s Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy a következő évekre várható tartós gazdasági növekedés csökkenti a költségvetési helyzet gyors és érdemi romlásának kockázatát.

A nemzetközi hitelminősítő a kilátás péntek éjjel Londonban bejelentett javításával egy időben megerősítette Olaszország "Baa3" szintű hosszú távú szuverén osztályzatát.

A "Baa3" minősítés - amely más hitelminősítők módszertanában a "BBB mínusz" besorolásnak felel meg - a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Ha a Moody´s az eddig érvényben tartott negatív kilátást leminősítésre konvertálta volna - vagyis ha a jelenlegi minősítési szintről rontotta volna az olasz szuverén besorolást -, Olaszország ennél a hitelminősítőnél elvesztette volna befektetési ajánlású osztályzatát.

A kilátás stabilizálásához fűzött elemzésében a hitelminősítő kiemelte azt a várakozását, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért olasz államadósság-ráta az idén 140,3 százalékra csökken a tavaly mért 141,7 százalékról.

Az elemzés szerint ez még midig nagyon magas, és 6 százalékponttal több a koronavírus-járvány előtti szintnél, de a Moody´s azzal számol, hogy az államadósság-ráta a jelenlegi évtized késői szakaszáig jórészt stabilan a mostani érték körül marad.

A hitelminősítő helyzetértékelése szerint az olasz bankrendszer kockázati profilja javult az utóbbi években, elsősorban a kinnlevőségi portfolió minőségének javulása és a bankok tőketartalék-pozíciójának erősödése miatt.

A Moody´s kiemeli, hogy az olasz bankrendszer nem teljesítő követelésállománya jelentően csökkent, és az idei második negyedévben a teljes hitelportfolió 2,4 százalékának felelt meg.

A cég hangsúlyozza, hogy a rendszerszintű nem teljesítő követelésráta így már jórészt összhangban van más európai országokéval.

Az olasz bankszektor elsődleges tőkemegfelelési mutatója (Common Equity Tier 1, CET1) 15,9 százalék volt 2023 második negyedévében, és ez megfelel az Európai Unió átlagának - áll a Moody´s elemzésében. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Történelmi tranzakció, mostantól újra magyar tulajdonban van a Budapest Airport Zrt. A rendkívüli bejelentést ezekben a percekben tette meg a magyar kormány részéről a Nemzetgazdasági Minisztérium, írja a Világgazdaság a Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtöki közleményére hivatkozva.. A magyar állam a világ...
2024. JÚNIUS 6.
[ 17:57 ]
Szerbia további 1,5 milliárd dollár kölcsönt vett fel a nemzetközi pénzpiacon, tíz évre szóló fenntartható ESG-eurókötvények kibocsátásával. Mint ahogy a Nova ekonomija írja, az így összegyűlt pénzt szociális projektekre, oktatásra, metró- és vasútépítésre fordítják az ország északi részén, közölte a...
2024. JÚNIUS 6.
[ 17:06 ]
Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és...
2024. JÚNIUS 5.
[ 12:53 ]
Beolvasás folyamatban