Gazdaság
Húsz év után veszteséges évet zárt a Gazprom
Betűméret:             

A Gazprom orosz energiaipari nagyvállalat csütörtökön jelentette 1999 óta első éves veszteségét a nyugati szankciók hatására csökkenő gázexport miatt – írta meg az oroszhirek.hu

Az állami tulajdonú vállalat eredményjelentése szerint a Gazprom csoport 2023-ban 629 milliárd rubel (6,7 milliárd dollár) nettó veszteséget könyvelt el, amely 25 év óta az első éves veszteség. Az eredmény szemben áll a 2022-es 13,2 milliárd dolláros nettó nyereséggel.

A cég összbevétele 2023-ban 92 milliárd dollárra csökkent az előző évi 126 milliárd dollárról.

A jelentés szerint a gázértékesítésből származó bevétel 40 százalékkal, 47,4 milliárd dollárra csökkent, míg az olajüzletből származó bevétel négy százalékkal, 38 milliárd dollárra nőtt. Az áramszolgáltatási üzletág árbevétele közel kilenc százalékkal, 6,6 milliárd dollárra emelkedett.

A Gazprom részvényei több mint négy százalékot estek a csütörtöki eredményjelentést követően.

Az orosz gázexport az EU hagyományos piacaira az ukrajnai konfliktushoz kapcsolódó szankciók és az Északi Áramlat gázvezetékek szabotálása miatt csökkent, amely korábban Oroszország fő gázútvonala volt a régióba.

A Reuters számításai szerint a Gazprom Európába irányuló földgázszállításai 55,6 százalékkal, 28,3 milliárd köbméterre (bcm) zuhantak 2023-ra. A Nemzetközi Energiaügynökség becslései szerint az export az 1970-es évek eleje óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.

A Gazprom azonban átirányította energiakereskedelmét Ázsia felé, ahol Kína az egyik legnagyobb vásárlóvá vált. A Kínába irányuló orosz gázszállítások mennyisége elérheti az évi közel 100 milliárd köbmétert, amikor a Szibéria Ereje gázvezetékek teljes mértékben működőképesek lesznek. Amint ez megtörténik, Kína a Gazprom szerint teljes mértékben helyettesíteni fogja az EU-t az orosz gázvásárlások tekintetében.

Alekszej Miller, a vállalat vezérigazgatója korábban azt mondta, hogy a Gazprom az uniós piac kiváltására irányuló stratégia részeként a közép-ázsiai országokkal is erősíteni fogja együttműködését, írja a Magyar Hírlap.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Bizottság (EB) ma közölte az uniós országokra és a tagjelöltekre vonatkozó 2024-es tavaszi gazdasági előrejelzését, melyben a szerbiai GDP-növekedést 3,5 százalékra emelte a 2024-es évre, és 4,3 százalékra a 2025-ös évre. Abban az évben, amelyet minden fontos gazdasági összejövetelen úgy emlegetnek, mint a...
2024. MÁJUS 15.
[ 16:32 ]
A magas geopolitikai kockázatok ellenére az év elején tapasztalt, vártnál jobb növekedés és az infláció folyamatos csökkenése az Európai Unió gazdaságának fokozatos bővülését eredményezte - közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében. Paolo Gentiloni...
2024. MÁJUS 15.
[ 11:43 ]
A globális geopolitikai feszültségek ellenére gyorsuló gazdasági növekedés várható idén és jövőre az európai feltörekvő térségben az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) szerdán Londonban ismertetett friss regionális előrejelzése szerint. A bank Magyarországon az idén a közép-európai és...
2024. MÁJUS 15.
[ 10:08 ]
Beolvasás folyamatban