Gazdaság
Az EU vámokat vetett ki a Kínában gyártott elektromos járművekre
Betűméret:             

Az Európai Bizottság 37,6 százalékig terjedő ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó, kizárólag akkumulátorról üzemelő elektromos járművek (BEV) behozatalára - közölte csütörtökön a brüsszeli testület.

Az uniós intézmény tavaly október elején szubvencióellenes vizsgálatot indított BEV-ek behozatalával kapcsolatban, arra kereste a választ, hogy értékláncok részesülnek-e illegális támogatásban, és hogy ez a támogatás okozhat-e gazdasági kárt az uniós BEV-gyártóknak.

A vizsgálat alapján a bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a kínai BEV-értéklánc tisztességtelen támogatásban részesül, ami gazdasági kárral fenyegeti az uniós BEV-gyártókat.

Az Európai Bizottság által kivetett ideiglenes vámok célja, hogy megakadályozza az olcsó, kínai állami támogatással gyártott elektromos járművek EU-ba irányuló dömpingjét.

A bizottság által vizsgált három kínai gyártóra egyedi vámok vonatkoznak: a BYD esetében 17,4 százalékos, a Geely-re 19,9 százalékos, a SAIC-re 37,6 százalékos. Más elektromosjármű-gyártásban érdekelt kínai vállalatokra, amelyek együttműködtek az uniós vizsgálatban, átlagosan 20,8 százalékos vám vonatkozik. Az összes többi kínai gyártóra pedig, amelyek nem működtek együtt a vizsgálatban, 37,6 százalék vámot kell alkalmazni.

Ezek az ideiglenes vámok 2024. július 5-től lépnek hatályba, legfeljebb négy hónapig. Ezen időtartamon belül az uniós tagállamok szavazásával döntést kell hozni a végleges vámokról. A határozat elfogadása esetén a vámok ötéves időtartamra válnak véglegessé. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Siniša Mali pénzügyminiszter azt mondta, hogy ha lemondunk a lítiumbányászatról, az olyan lenne, mintha lemondanánk a kőolajról. Mint hozzátette, Európában nemzeti jelentőségűnek nyilvánítják a lítiumprojekteket. Mali szerint a lítium azért is fontos téma, mert nélküle nincsenek mobiltelefonok vagy elektromos...
2024. JÚLIUS 10.
[ 11:31 ]
Az év végére elkészül a Belgrád–Szabadka gyorsvasút, és megdrágulnak a vonatjegyek, így a Belgrád–Szabadka szakaszon mintegy 1.100 dinár lesz a jegy ára. Ezt Goran Vesić építési, közlekedési és infrastrukturális miniszter jelentette be. Elmondta azt is, hogy 2025 májusáig 80 új elektromos autó töltőállomást...
2024. JÚLIUS 9.
[ 13:49 ]
Holnaptól, július 10-étől drágulnak az úthasználati díjak Szerbiában, mert a szerb kormány zöld utat adott a Szerbia Utai (Putevi Srbije) útkezelő vállalat által beterjesztett új árlistának. Ezek szerint az eddigi 290 helyett 310 dinárba kerül az útdíj Újvidék és Belgrád között. Az Újvidék-Szabadka szakaszon 440...
2024. JÚLIUS 9.
[ 11:58 ]
Beolvasás folyamatban