Kárpát-medence
Háromezer magyar tanító petícióban tiltakozott a román nyelv oktatásának módosítása ellen

Háromezer romániai magyar tanító által aláírt petíciót adott át kedden a román oktatási miniszternek a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) tiltakozásként, hogy a kormány megtiltotta a nemzeti kisebbségekhez tartozó tanítóknak a román nyelv oktatását.

Valentin Popa oktatási miniszter kezdeményezésére fogadott el a bukaresti kormány augusztus végén egy rendeletet, amely tíz nappal a tanévkezdés előtt léptette életbe a radikális változást. A tanítók és a szülők kifogásolják, hogy a román szaktanárok - akinek többsége nem ismeri a diákok anyanyelvét - nem rendelkeznek a szükséges ismeretekkel arról, hogy egy nem román anyanyelvű kisiskolásnak hogyan kell oktatni az állam hivatalos nyelvét.

A petíciót Burus Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke és Szabó Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti képviselője iktatta a miniszter irodájában.

Az RMPSZ elnöke a romániai magyar médiának elmondta: a miniszter nem tartózkodott a hivatalban, ezért személyesen nem találkoztak vele. A petícióban a magyar tanítók kérik, hogy a kormány helyezze hatályon kívül a rendelet kisebbségi oktatásra vonatkozó vitatott cikkét. A magyar tanítók a tiltakozás semmiféle olyan módjától nem riadnak vissza, amelyre a törvény lehetőséget ad, így egy esetleges sztrájktól sem, amennyiben öt napon belül a kormány nem tesz eleget kérésüknek.

A héten a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem is állásfoglalást adott ki az ügyben. Megállapították, hogy jelenleg az egyetemi alapképzési szakok névjegyzékéből hiányzik a "román mint nem anyanyelv" szak, a román nyelv és irodalom szak elvégzése pedig nem biztosítja azt a szakmai és pszicho-pedagógiai felkészültséget, amelyre szükségük lenne a szaktanároknak ahhoz, hogy nem román anyanyelvű kisiskolásokat tanítsanak.

A Magyar Szülők Szövetsége is indított egy petíciót az interneten, amely szintén a rendelet vitatott cikkének hatályon kívül helyezését kéri az oktatási minisztertől. Ezt a petíciót eddig több mint 9700-an írták alá.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a múlt szerdán egyeztetett Liviu Dragneaval, a román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökével, aki Kelemen szerint megígérte, a kormány ezen a héten vagy legkésőbb a jövő héten hatályon kívül helyezi a rendelet vitatott cikkét.

A román nyelv oktatásának megváltoztatása a német és szerb iskolákban is tiltakozást váltott ki, tanévkezdéskor számos tanintézményben japán sztrájkot tartottak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat értékelése szerint 2020-ban a romániai közélet fősodrába került a magyarellenesség. Erről Benkő Erika, a szolgálat vezetője beszélt szerdai online sajtótájékoztatóján. Benkő Erika azzal támasztotta alá a magyarellenesség térnyeréséről szóló megállapítását, hogy míg a...
2021. JANUÁR 13.
[ 17:24 ]
Bálint Benczédi Ferenc unitárius püspök szerint a járvány elgondolkodásra is késztette az embereket, és lehetőséget adott arra, hogy a földi lét felszínességét levetkőzve a lényegre összpontosítsanak. A püspök írásban elküldött üzenetét a tordai unitárius templomban olvasták fel szerdán, a...
2021. JANUÁR 13.
[ 13:58 ]
Nyolc év telt el Krasznahorka várának szerencsétlen leégése óta. Eddig a gyűjtemény restaurálása, a tető befedése és a támfalak megerősítése valósult meg. Az egész felújítást, a váralja rendezését a megoldatlan tulajdonviszonyok akadályozták. Szó szerint az utolsó pillanatban sikerült aláírni a szerződést a...
2021. JANUÁR 13.
[ 11:19 ]
Beolvasás folyamatban