Kárpát-medence
Szlovákia: Február végén választás, megoszlanak a magyar voksok
Betűméret:             

A jövő év február 29-ére írta ki az önálló Szlovákia nyolcadik parlamenti választását Andrej Danko házelnök. Bejelentésekor már világos, hogy több politikai szubjektum is direkt megcélozza a magyar választókat.

Danko hétfői közlésében kitért arra, hogy a kampány hivatalosan kedden, november 4-én kezdődik, és a TASR hírügynökség jelentése szerint úgy fogalmazott, hogy „a programok küzdelme lesz a választás”. Küzdelem biztosan lesz a direkt a magyar nemzetiségű választókért, illetve az ő voksaikért is, ugyanis a múlt hét végén világossá vált, hogy a magyar előjelű pártok nem tudnak megegyezni az együttes indulásról. Az ötpárti tárgyalás a hivatalos magyarázatok szerint azért szakadt meg, mert a Magyar Közösség Pártja, a Magyar Fórum és a nemrégiben bejegyzett Összefogás elutasította, hogy együttműködjön a jelenlegi legerősebb kormánypárttal, a Smer-SD-vel (Irány). A Most-Híd, amely jelenleg is része a kormányzó többségnek, erre nem volt hajlandó, és ugyanakkor OĽaNO mozgalommal való együttműködést kívánta előre kizárni, erre pedig az előbbi három párt nem bólintott rá.

Jelenleg úgy tűnik, hogy a Híd a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséggel (MKDSZ) együtt indul a választáson, ugyanakkor mutatkoznak olyan jelek, hogy a többi tárgyalófél képes lesz összefogni, esetleg választási párt formájában, ám végleges döntések még nem születtek. A végleges listákat legkésőbb a választás előtt 90 nappal, tehát november végéig le kell adni, addig némileg képlékeny a helyzet, hiszen például az Összefogás ajánlatot tett arra, hogy a Híd bizonyos, mint fogalmaznak, „demokratikus érzelmű, becsületes tagjait és tisztségviselőit” is felveszik a szervezetük átnevezéséből létrejövő, Magyar Közösségi Összefogás nevű választási párt listájára.

A voksok megoszlásának legsúlyosabb következménye az lehet, hogy végül egyik magyar szervezet sem jut be a parlamentbe, és így képviselet nélkül marad ez a nemzeti közösség. A pártok esetében ugyanis 5, a választási pártok számára pedig 7 százalékos a parlamenti küszöb, a legutóbbi felmérések szerint azonban ezt egyik szubjektum sem éri el önmaga, különösen igaz ez a Magyar Fórum, az MKDSZ és az Összefogás esetében (Focus, október 27.: Híd 3,8 százalékkal, MKP 3,2 százalék).

A képet tovább árnyalja, hogy a választások egyik komoly esélyesének tartott, jelenleg ellenzéki Progresszív Szlovákia (PS) a nyáron magyar platformot hozott létre, és programjuk magyarul is elérhető, mi több: külön pontban foglalkozik a nemzetiségi kisebbségekkel. A PS/Spolu koalíció pedig már november 7-ére, csütörtökre Komáromba sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen bemutatja a Magyar Platform parlamenti jelöltjeit és a Fordulópont című programot.

A közelgő szlovákiai voksolás nem hivatalos kampányidőszakát egyébként a hagyományos ellenzéki pártok gyengülése és az újabb formációk (Köztük a PS/Spolu) erősödése jellemezte, ez utóbbiak pedig egymás közötti meg nem támadási szerződést terveznek, és kizárják a jelenlegi kormánypártokkal való együttműködést. Komoly hullámverést okozott ugyanakkor a parlamentben múlt héten elfogadott jogszabály-módosítás, amelynek értelmében az eddigi 14-ről 50 napra növelnék a közvélemény-kutatások moratóriumát, tehát a választások előtt ennyi idővel már nem lenne szabad közzétenni azok eredményeit. A heves reakciók egy része azt követeli, hogy az államfő ne írja alá a módosítást, így az ne emelkedjen jogerőre a voksolás előtt.

RA
Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

II. Rákóczi Ferenc életútja és az általa vezetett szabadságharc is azt mutatja, hogy keresni kell a szövetségkötés lehetőségeit a Kárpát-medencében élő nemzetekkel - jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a felvidéki Borsiban, ahol részt vett a II....
2024. MÁRCIUS 24.
[ 15:46 ]
A mai modern világban, ahol ezeket az értékeket rendre megkérdőjelezik, magyarságunk és kultúránk megtartása létkérdés – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára a felvidéki Nagymegyeren, ahol beszédet mondott a helyi folklórközpont átadásán szerdán. A nemzetpolitikai...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 17:56 ]
Választási megállapodást kötött a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a két kisebbik erdélyi magyar párttal, az Erdélyi Magyar Szövetséggel (EMSZ) és a Magyar Polgári Erővel (MPE) szerdán Kolozsváron, jelentette az MTI. A 2024-ben tartandó négy romániai választásra vonatkozóan az RMDSZ külön-külön...
2024. MÁRCIUS 20.
[ 14:31 ]
Beolvasás folyamatban