Kárpát-medence
Együttműködési memorandumot írt alá három szlovákiai magyar párt

Pozsonyi tudósítás

Választási együttműködésről írt alá memorandumot három szlovákiai magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Magyar Fórum (MF) és az Összefogás. A jelenleg parlamenten kívüli szervezetek közös listát állítanak a jövő februári köztársasági választásra Magyar Közösségi Összefogás néven.

A TARS hírügynökség jelentése szerint Bárdos Gyula listavezető, volt parlamenti képviselő, Csemadok-elnök az aláíráskor azt hangsúlyozta, hogy szövetségük az államszintű változásokat kívánja elősegíteni. A három közül legidősebb, legnagyobb súllyal rendelkező MKP székházában megtartott sajtótájékoztatón Menyhárt József MKP-elnök azt a korábban megfogalmazott szlogent hangsúlyozta, hogy egységben a jövő, és aláhúzta, hogy a listán a közösséget szolgálni akaró személyek kaptak helyet. Simon Zsolt, az MF vezetője arról beszélt, hogy céljuk a kormányváltás, és bár az egyezkedés során kötöttek kompromisszumokat, alapvető értékeiket nem adták fel. Mózes Szabolcs, a közelmúltban létrejött Összefogás elnöke arról beszélt, hogy javítani kell a szlovákiai magyarság helyzetén, és úgy fogalmazott, eddig azok a kormányok voltak sikeresek, amelyekben a magyarok képviselői is helyet kaptak, és pártjaik a jó oldalon álltak.

Az együttműködést, illetve a közös listaállítást a hétvégén hagyták jóvá az egyes pártok. Az első 20 jelöltből 12 az MKP, 4 az MF és 4 az Összefogás színeiben indul.

Nyár óta folytak ennek a lépésnek az előkészületei, előbb ötpárti egyeztetéseként, ám csak az MF, az MKP és az Összefogás jutott megállapodásra. A Híd végül MKDSZ-szel és más szervezetekkel közösen állít listát, amelynek az első helyén Érsek Árpád közlekedési miniszter áll. Mai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, nincs kétsége afelől, hogy elérik az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A február 29-ére kiírt választás hivatalos kampánya már megkezdődött, a jelöltlistákat december 1-ig lehet leadni. Az AKO ügynökség kedden közölt felmérési eredménye szerint a Híd 3,5% százalékon, az akkor még külön mért MKP 2,2% százalékon állt.

RA
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A koronavírus-járvány okozta helyzetből a magyarság megerősödve került ki - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára hétfőn Sátoraljaújhelyen. Potápi Árpád János a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Középiskolások Táborának megnyitóján hangsúlyozta: továbbra is szeretnének sikeres...
2020. JÚLIUS 6.
[ 19:39 ]
A járványügyi intézkedések miatt idén különös volt az Ezer Székely Leány Napja Csíksomlyón. Az utóbbi évek nagy népünnepélye helyett kevesebb résztvevővel tartották tegnap az Ezer Székely Leány Napját. A települések felvonulása és színpadi bemutatkozása elmaradt. A szervezők kérésének megfelelően csupán...
2020. JÚLIUS 6.
[ 10:51 ]
Szélesebb támogatotti kört megcélozva, 2,56 milliárd forintos keretösszeggel hirdette meg idén kárpátaljai szociális programcsomagját a magyar kormány szerdától. A határon túli magyarság egyik legkiszolgáltatottabb része a kárpátaljai, a kormány azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ottani magyarság...
2020. JÚLIUS 1.
[ 13:31 ]
Beolvasás folyamatban