Kárpát-medence
Együttműködési memorandumot írt alá három szlovákiai magyar párt

Pozsonyi tudósítás

Választási együttműködésről írt alá memorandumot három szlovákiai magyar párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Magyar Fórum (MF) és az Összefogás. A jelenleg parlamenten kívüli szervezetek közös listát állítanak a jövő februári köztársasági választásra Magyar Közösségi Összefogás néven.

A TARS hírügynökség jelentése szerint Bárdos Gyula listavezető, volt parlamenti képviselő, Csemadok-elnök az aláíráskor azt hangsúlyozta, hogy szövetségük az államszintű változásokat kívánja elősegíteni. A három közül legidősebb, legnagyobb súllyal rendelkező MKP székházában megtartott sajtótájékoztatón Menyhárt József MKP-elnök azt a korábban megfogalmazott szlogent hangsúlyozta, hogy egységben a jövő, és aláhúzta, hogy a listán a közösséget szolgálni akaró személyek kaptak helyet. Simon Zsolt, az MF vezetője arról beszélt, hogy céljuk a kormányváltás, és bár az egyezkedés során kötöttek kompromisszumokat, alapvető értékeiket nem adták fel. Mózes Szabolcs, a közelmúltban létrejött Összefogás elnöke arról beszélt, hogy javítani kell a szlovákiai magyarság helyzetén, és úgy fogalmazott, eddig azok a kormányok voltak sikeresek, amelyekben a magyarok képviselői is helyet kaptak, és pártjaik a jó oldalon álltak.

Az együttműködést, illetve a közös listaállítást a hétvégén hagyták jóvá az egyes pártok. Az első 20 jelöltből 12 az MKP, 4 az MF és 4 az Összefogás színeiben indul.

Nyár óta folytak ennek a lépésnek az előkészületei, előbb ötpárti egyeztetéseként, ám csak az MF, az MKP és az Összefogás jutott megállapodásra. A Híd végül MKDSZ-szel és más szervezetekkel közösen állít listát, amelynek az első helyén Érsek Árpád közlekedési miniszter áll. Mai sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, nincs kétsége afelől, hogy elérik az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A február 29-ére kiírt választás hivatalos kampánya már megkezdődött, a jelöltlistákat december 1-ig lehet leadni. Az AKO ügynökség kedden közölt felmérési eredménye szerint a Híd 3,5% százalékon, az akkor még külön mért MKP 2,2% százalékon állt.

RA
Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Legkevesebb öt ember meghalt, több mint negyvenen megsérültek, amikor egy robbanás után lángra kapott a 12 emeletes toronyház Eperjesen. A kilencedik emelet fölött történt a robbanás, a felső emeletek lángokban álltak még pénteken este is, a statikusok szerint bármikor összedőlhet az épület, amelyben csaknem százan...
2019. DECEMBER 7.
[ 8:33 ]
Másodfokon megnyerte a rágalmazás miatt indított pert Tőkés László azok ellen a volt titkosszolgálati vezetők ellen, akik egy televíziós műsorban magyar kémnek nevezték, és azt állították, hogy Tőkés László az 1989-es temesvári ellenállása során pénzt kapott a magyar titkosszolgálattól. A Bukaresti...
2019. DECEMBER 6.
[ 17:22 ]
A magyar kormány törekvése, hogy versenyképessé formálja a Kárpát-medence magyar közösségeit - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön a VIII. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon, Budapesten. Hangsúlyozta, a fejlesztések során szorgalmazzák szűkebb értelemben a kárpát-medencei szintű magyar-magyar,...
2019. DECEMBER 5.
[ 12:48 ]
Beolvasás folyamatban