Kárpát-medence
Potápi: A muravidéki magyarság a szülőföldjén akar boldogulni

A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, hanem épp ellenkezőleg, szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe - hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdai szlovéniai látogatásán.

Potápi Árpád János Magyar Jánossal, Lendva polgármesterével és Horváth Ferenc magyar kisebbségi parlamenti képviselővel, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnökével időkapszulát helyezett el Gyertyánosban (Gaberje), a helyi általános iskola és óvoda mellett épülő tornacsarnok alapkövénél.

Az államtitkár megjegyezte: utoljára egy éve járt a szlovéniai Muravidéken, és azóta a magyar közösség tovább erősödött.

Ahogy máshol is a világban vagy a Kárpát-medencében, a magyar támogatásokat itt is arra használták fel, hogy fejlesszenek és beruházások jöjjenek létre - hangsúlyozta az államtitkár.

"A magyar kormány 350 millió forinttal támogatja az épülő tornacsarnokot, amelyre nagy igény és szükség van" - fűzte hozzá.

A mozgásszegény életmód valódi veszélyt jelent gyermekeink egészségére - mondta, majd hozzátette: ezért szeretnék elérni, hogy minden magyar tannyelvű iskolában, csakúgy, mint Magyarországon, be lehessen vezetni a mindennapos testnevelést.

Potápi Árpád János kora délután babacsomagokat adott át Magyarország lendvai főkonzulátusán.

Ezzel kapcsolatban kiemelte: az elmúlt időszakban 5500 ilyen babacsomagot adtak át, és még adnak majd át Kárpát-medence szerte, valamint a diaszpórában.

"Ezekkel a csomagokkal igazából szimbolikus kapcsolatot hozunk létre a szülők, a gyerekek és a magyar nemzet, illetve Magyarország között" - fogalmazott.

"Lássák a szülők, hogy egy gyermek érkezésekor a magyar kormány odafigyel rájuk, és számon tart minden magyart, bárhon éljen a nagyvilágban. Mi minden magyarra számítunk, és ők is számíthatnak ránk" - mondta.

Jelezte: a bölcsödétől egészen az egyetemi diplomáig támogatják a gyerekeket, illetve a fiatalokat.

Ez annyit jelent - mondta -, hogy az egyetemistákra is kiterjesztik támogatásokat, amelyeket 2800 forintról 22 400 forintra emeltek.

Horváth Ferenc megköszönte a magyar kormány támogatását. Szavai szerint generációk álma valósul meg a tornacsarnok megépítésével, amelynek előkészítő munkálatait Lendva községgel közösen hamarosan el is kezdik. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A magyar állam támogatásával felépített óvodát adtak át pénteken Székelyhídon és Nagyváradon. Mindkét óvoda felépítésében a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) volt a magyar állam partnere. A székelyhídi új oktatási intézmény két óvodai és egy bölcsődei csoportnak, mintegy 70 gyermeknek...
2021. JÚNIUS 11.
[ 17:18 ]
Brenzovics László elnök a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nevében levélben kérte csütörtökön az ukrán államfőt, hogy az Ukrajnában élő magyarokat sorolják az őshonos népek közé. A levél szerzője rámutat, hogy az ENSZ dokumentumai szerint az őshonos népek "független országokban élő...
2021. JÚNIUS 10.
[ 20:48 ]
Trianon sebe után végre bátorítást, lehetőséget, támogatást kapott a határon túli magyarság erkölcsileg, érzelmileg, intézményesen és anyagilag - mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes csütörtökön Tihanyban a nemzeti összetartozás konferencián. Semjén Zsolt hangsúlyozta: a kormány felelősséget visel a...
2021. JÚNIUS 10.
[ 11:33 ]
Beolvasás folyamatban