Kárpát-medence
Romániában a magyar iskolások mintegy 88 százaléka tanul magyar nyelven

A romániai közoktatásban magyar nemzetiségűként nyilvántartott diákok mintegy 88 százaléka tanul magyar nyelven - közölte keddi elemzésében az Erdélystat.ro statisztikai portál.

Az elemzés szerint a fennmaradó 12 százalékot kitevő, mintegy 15 ezer magyar nemzetiségű iskolás más, többnyire román tannyelvű osztályban tanul. Az országosan nyilvántartott 116 ezer roma nemzetiségű tanuló több mint egytizedét magyar oktatási intézménybe íratták.

A portál az Országos Statisztikai Intézet (INS) 2018-2019-es tanévben végzett felmérésének, a beiskolázási számoknak és a magyar iskolákban végzett saját, 2019-es felmérésének az adatait összevetve vonta le következtetéseit.

A 2019-ben készült Tanügyi barométer című felmérésében a magyarul is oktató iskolák illetékes vezetői válaszai alapján megállapították: a magyar tannyelvű osztályokban a diákok 88,5 százaléka volt magyar etnikumú, 10,7 százalékuk roma, 0,7 százalékuk pedig román.

Az INS felmérései kitérnek a diákok etnikumára, viszont nem tartalmazzák az etnikum és a tannyelv összefüggéseit. A 2018/19-es tanévre vonatkozó INS-felmérés szerint a közoktatásban tanuló diákok 4,9 százaléka volt magyar nemzetiségű. Ez pontosan megegyezik a magyar tannyelven tanulók számával és arányával, viszont az egyes oktatási szintek között jelentősek az eltérések.

Az elemi (0-4 osztályos) oktatás szintjén hangsúlyosan, az általános iskolai (5-8 osztályos) képzésben pedig részben felülreprezentált a nem magyar etnikumú diákok aránya. A portál a statisztikai hivatal adatainak a beiskolázási számokkal történt összevetéséből megállapította, hogy a magyar tannyelven tanuló elemisták 9,4 százaléka (4826 diák), az általános iskolások 2,3 százaléka (884 diák) nem magyar etnikumú. Az elemzés szerint az eltérések még ennél is nagyobbak lehetnek, hiszen az összevetés nincs tekintettel arra, hogy a magyar etnikumú gyermekek egy része nem magyar tannyelvű osztályba jár.

A felső tagozaton (9-12. osztályban) azonban már számottevően több magyar gyermek van az oktatási rendszerben, mint ahányan magyarul tanulnak. A magyar nyelven tanulók a magyar etnikumúaknak csupán a 83 százalékát teszik ki. A szakiskolások között felülreprezentáltak a magyar etnikumúak, az ilyen iskolákba iratkozott fiatalok 7,3 százalékát teszik ki, viszont legalább tíz százalékuk román nyelven tanul.

A magyar osztályokban tanuló diákoknak 4,2 százaléka (mintegy ötezer gyermek) származik vegyes etnikai identitású családból. Megoszlásuk jelentős regionális eltérést mutat. Míg Székelyföldön két százalék alatti a magyarul tanuló, vegyes etnikumú családból származó gyermekek aránya, addig a Bánságban a magyar tannyelvű osztályok létszámának a negyedét (24,1 százalékát) az ilyen családi hátterű gyermekek teszi ki. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) a bukaresti kormányzati munka során sem szabad megfeledkeznie a közösségépítésről, és arról, hogy a nemzeti identitás a legfontosabb közösségszervező szervező elv - hangoztatta Kelemen Hunor szövetségi elnök pénteken Marosszentgyörgyön, az RMDSZ 15. kongresszusán. ...
2021. SZEPTEMBER 17.
[ 14:23 ]
Szívügyünk a család mottóval tartja pénteken a 15. kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ). A Marosvásárhellyel összeépült Marosszentgyörgyön tartandó kongresszus programjában nem szerepel tisztújítás. A szövetség legfőbb döntéshozó testülete meghallgatja és megvitatja Kelemen Hunor elnök...
2021. SZEPTEMBER 16.
[ 10:46 ]
Újraválasztották Bárdos Gyulát a legnagyobb felvidéki magyar kulturális-közéleti szervezet, a Csemadok országos elnökévé a szervezet 25. tisztújító közgyűlésén, Érsekújvárban szerdán. A közgyűlésen - amelyet a koronavírus miatti korlátozások következtében egyéves késéssel tartottak meg -...
2021. SZEPTEMBER 15.
[ 20:15 ]
Beolvasás folyamatban