Kárpát-medence
Potápi: A lósport támogatása is része a nemzetpolitika eszköztárának
Betűméret:             

A Nemzetpolitikai Államtitkárság idén két ütemben hirdet pályázatot az erdélyi lovasegyesületek számára, ugyanis a lósport támogatása is része a nemzetpolitika eszköztárának - közölte az MTI-vel Potápi Árpád János vasárnap, miután a székelyföldi Oltszemen köszöntötte a negyedik alkalommal megszervezett nemzetközi kettesfogathajtó verseny résztvevőit.

Az MTI-nek telefonon nyilatkozó államtitkár rámutatott: azon túl, hogy egészséges életmódra nevel, a sport összetartó erő, közösségbe szervezi a fiatalokat, ezért azon vannak, hogy egyre inkább bekerüljön a nemzetpolitika eszköztárába.

"Ennek nagyon nagy eredményei vannak például a labdarúgásban. Elég felidézni, hogy Magyarországon milyen sikereket értünk el, meg itt a Román Kupát megnyerte a Sepsi, a Felvidéken rendre az első-második helyen van a DAC, és hát egyre jobb, ugye, a Topolya is a Vajdaságban. De nemcsak erről van szó, meg az akadémiák létrehozásáról, hanem a lósport támogatásáról is" - részletezte Potápi Árpád János.

Úgy értékelte: a versenyeredményekhez a sport tömegesítésére van szükség. Azért támogatják az erdélyi lovasegyesületeket, hogy minél több gyerekkel, fiatallal tudjanak foglalkozni, akikre építkezve majd a későbbiekben a versenysportot is lehet erősíteni.

"Nemcsak a versenysport a cél, hanem nyilván az, hogy a gyerekek tudjanak lovagolni, tudjanak egyáltalán a lóhoz közeledni, ne féljenek tőle, és abból a régi lovaskultúrából valamit tanuljanak vissza, ami még 30-40 évvel ezelőtt teljesen általános, mindennapi dolog volt, és mi már elfelejtettük a nagy részét" - magyarázta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az oltszemi kettesfogathajtó verseny 2018-ban került be a Nemzetközi Lovasszövetség versenynaptárába: a háromcsillagos megmérettetés azóta a világbajnokságon való részvételre jogosító pontszerzési lehetőség. A nemzetközi igényeknek megfelelő pályát a Kovászna megyei tanács támogatásával alakította ki Bodok község önkormányzata.

"Büszkék vagyunk a székelyföldi fogathajtókra, akik nemcsak az országos mezőnyben járnak az élen, de számos világbajnokságon is eredményesen képviselik Romániát. Nem véletlen, hogy a romániai fogathajtásban főként magyar versenyzők vannak, hiszen múltunkba gyökerezően egy láthatatlan szál fűz a lovakhoz. Évek óta mi is hozzáteszünk ehhez a nagy egészhez, a székelyföldi lovassport hírnevének öregbítéséhez az oltszemi, világszínvonalú fogathajtó pályával, az itt megszervezett nemzetközi fogathajtó versenyekkel, valamint a világbajnok vérvonalú kisbéri félvér hazahozásával" - mutatott rá az önkormányzat honlapján közölt üzenetében Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke.

Az idei oltszemi versenyre 18 - két magyarországi, egy görög és 15 romániai - fogat nevezett be. Az esemény köré idén is háromnapos lovasünnepet szerveztek a háromszéki településen, ahol számos kulturális program, szórakoztató műsorok, koncertek, kézműves vásár várta a közönséget, a gyermekeknek pedig kalandszigetet rendeztek be és lovaglási lehetőséget biztosítottak. (MTI)

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
Mattheus
2022. JÚNIUS 29. [ 22:21 ]

Érett Ifjú. Én személy szerint természetesen nem kaptam. Miért is kaptam volna? Nekem az is fontos, ha mások kapnak. Annak is látom, hallom az eredményeit. Csak elképzelni tudom, mi lenne nélküle. Nincs szándékomban e témával kapcsolatban vitába bocsátkozni.


Pontosító
2022. JÚNIUS 29. [ 21:14 ]

Lehet egymásra mutogatni és vitatkozni, hogy kinek az igazsága nagyobb. Ám a tények igen kemények: Kőolaj nincs, a földgázból még van egy kevés, a földet pedig művelni kell(ene) - ha volna üzemanyag. Jusson mindenkinek eszébe őseink bölcsessége: Ha nincs ló, jó a szamár is.


Érett Ifjú
2022. JÚNIUS 28. [ 16:35 ]

Mattheus, aki látott egy morzsányit is a támogatásokból, annak kötelező ilyen kommentet írni, aki nem, hát Ő a Bela.


Mattheus
2022. JÚNIUS 27. [ 10:34 ]

Bela. Vannak olyanok is, akik az ilyen kommentekkel köszönik meg az anyaországi támogatásokat.


Bela
2022. JÚNIUS 26. [ 19:29 ]

Dől a lé,amit a politikusaink lenyulnak,a pornepnek még marad a ló bizonyos alkatrésze....


A Hargita megyei törvényszék jogerősen elutasította a Csíki Csipsz gyártását és forgalmazását ideiglenesen leállító hatósági határozat felfüggesztését - közölte pénteken az Agerpres hírügynökség. A Csíki Csipszet gyártó csíkszentsimoni Pityóka Gyár kft. 33 termékének a gyártását és forgalmazását - a...
2022. JÚLIUS 29.
[ 18:35 ]
Kelemen Hunor nem tartja rasszistának vagy putyinistának Orbán Viktornak a hétvégén Tusnádfürdőn elmondott beszédét. Az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: a magyar miniszterelnök kijelentéseit a kontextusában kell értelmezni, nem pedig kiragadni onnan. Kiemelte: jó ideje személyesen ismeri a magyar kormányfőt, ezért ki meri...
2022. JÚLIUS 28.
[ 20:08 ]
A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) nyilatkozatban bírálta az Ukrajna nemzeti közösségeiről szóló törvénytervezet visszásságait, kifogásolva azt is, hogy a tervezet megvitatásába nem vonták be a magyar érdekvédelmi szervezeteket. A KMKSZ honlapján kedden megjelent nyilatkozatban rámutatnak, hogy a...
2022. JÚLIUS 26.
[ 11:02 ]
Beolvasás folyamatban