Közlemények
VMDK: A hatóságok szerint a magyar nyelvű feliratok „közlekedésbiztonsági kockázatot” jelentenek
A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének közleménye a többnyelvű közlekedési táblák lecserélése kapcsán
Betűméret:             

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) júliusban beadvánnyal fordult a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkársághoz, amiben rámutatott a nyelvhasználati jogok megszegésére több község területén közlekedési táblák esetében. Ugyanis a regionális utak mentén Szabadka, Magyarkanizsa, Zenta, Ada, Óbecse vonalon lévő települések területén lecserélték a régi többnyelvű közlekedési táblákat és a helyükre, leginkább csak szerb nyelvű, cirill írásmóddal lévő táblákat helyeztek ki. Sok esetben ezek a regionális utak az adott település főutcáját képezik, a táblák a település szűk központjában találhatóak, és a közlekedési útirányokról tájékoztatják az ott közlekedőket.

A beadványunkat megküldtük még a Köztársasági Kisebbségügyi Minisztériumnak, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének is.

Beadványunkra válaszolva a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság arról értesített bennünket, hogy a Köztársasági Jogalkotási Titkárság véleményére támaszkodnak, miszerint csak az a gyakorlat támogatható, amely szerint a kisebbségi nyelveken csak a település kezdetét, végét és az utcák megnevezését kell kiírni.

A Köztársasági Jogalkotási Titkárság kihangsúlyozta, hogy ez ügyben figyelembe vették a közlekedésbiztonsági előírásokat, konzultáltak a Köztársasági Építészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztériummal, különösen annak Közlekedésügyi jelzésekről szóló szabályzatát, ami nem irányozza elő a szóban forgó táblák többnyelvűségét.

Magyarán a Köztársasági Törvényhozási Titkárság, Köztársasági Építészeti, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium és a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság álláspontja szerint a közlekedési táblákon lévő magyar felirat „közlekedésbiztonsági kockázatot” jelentene!

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nem tudja elfogadni a nyelvhasználati törvény rendelkezéseinek ilyen mértékű leszűkítését és félretolmácsolását, hiszen ez sérti a nemzetközi egyezményeket, a szerb alkotmány által is szavatolt anyanyelvhasználatra való jogot, a szerzett jogokat és magát a nyelvhasználati törvényt is. Végső soron, sértő a józan észre nézve is, mert a magyar felirat nem gátolná, hanem segítené a helyes közlekedést. Ezért további jogi lépéseket fogunk alkalmazni az anyanyelvhasználatra való jogunk megvédésére.

A VMDK számára botrányos és különösen lehangoló, hogy ezt az álláspontot olyan intézmények képviselik ahol hatalmi pozíciójukból eredően vezető beosztásban, elnöki, titkári vagy államtitkári szinten, jelen vannak egy másik magyar pártnak a tisztségviselői. Sajnálatosnak látjuk a Magyar Nemzeti Tanács viszonyulását is, hiszen részükről a mai napig még nem hallottunk nyilvános állásfoglalást ez ügyben.

Óbecse, 2021. 08.30.

VMDK Press

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások
@rg
2021. SZEPTEMBER 2. [ 8:48 ]

Van, aki nem érti. Meg az átutazó külföldiek közül se sok otthonos a cirill betűk világában és ezeknek a tábláknak pont az lenne a célja, hogy útbaigazítson...


rg
2021. SZEPTEMBER 1. [ 21:46 ]

Most van valaki, aki nem érti a szerb feliratot, hogy ez ekkora probléma? :)


Cinike
2021. SZEPTEMBER 1. [ 15:03 ]

Horgoson, Szabadka irányából a helységnévtábla nincs magyarul.


sistvan
2021. SZEPTEMBER 1. [ 6:04 ]

Én ebböl nem csinálnák problémát


Katona Zoltán
2021. AUGUSZTUS 31. [ 0:54 ]

Éljen a ,,példátlan jó magyar-szerb kapcsolat"a Délvidéken!!


Miklos
2021. AUGUSZTUS 30. [ 18:28 ]

A vasutallomasokra is raferne kis odafigyeles


A Mikó András Alapítvány (Brassó, Erdély, Románia) és a Féling Színház (Békéscsaba, Magyarország) megszervezi az V. Kárpát-medencei Szórvány Színjátszó, Filmes tábort (Székelyzsombor, Erdély, Románia, 2023. augusztus 05. - augusztus 16.) Előadók, szekció vezetők: > Formanek Csaba (Budapest –...
2023. MÁJUS 15.
[ 17:37 ]
Az Interreg VI-A IPA Magyarország-Szerbia program négy információs napot hirdet a 2021-2027-es időszak első pályázati felhívásához kapcsolódóan. A rendezvények célja, hogy részletesebb képet adjon a felhívás legfontosabb szabályairól. Az információs napok ingyenesek, de az előzetes regisztráció minden résztvevő...
2023. MÁJUS 12.
[ 15:44 ]
A VMDK közleményben ítélte el, hogy Szőreg bejáratánál valaki vagy valakik lefestették a település magyar megnevezését. “A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége a legerélyesebben elítéli Szőreg magyar megnevezésének ismételt lefestését. Követeljük a hivatalos szervektől, hogy azonnal reagáljanak,...
2023. MÁJUS 8.
[ 10:11 ]
Beolvasás folyamatban