Világ
Az elővigyázatosság jegyében ünnepelnek a muszlim hívők a Nyugat-Balkánon

Koszovóban betiltották a pénteki áldozati ünnepi (kurban bajram) közösségi imákat, és rendőrök őrizték a mecseteket, Bosznia-Hercegovinában viszont csak a kötelező távolságtartás betartására kérték a muszlim hívőket a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

A pristinai kormány, valamint az ország iszlám közösségének vezetése betiltotta a pénteki közösségi imákat. Mindezek ellenére több ezren próbáltak meg bejutni pénteken a rendőrség által őrzött, zárva tartó mecsetekbe, ám kénytelenek voltak visszafordulni.

Koszovóban egy nap alatt 7846-ról 8104-re emelkedett az azonosított fertőzöttek száma. Tizenhattal 212-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Bosznia-Hercegovinában nem zárták be a mecseteket, de a hívőket a kötelező távolságtartás betartására kérték. Voltak olyan helyek, ahol a mecseteken kívül imádkoztak az iszlámhívők, így elkerülve az átfertőződés lehetőségét.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 11 109-ről 11 422-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma, és tizenketten haltak bele a Covid-19 betegségbe, a halálos áldozatok száma ezzel 317-re nőtt.
Észak-Macedóniában egy nap alatt 10 504-ről 10 623-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Csütörtökön négy halálos áldozata volt a Covid-19-betegségnek, így a halottak száma 480-ra emelkedett. Az egészségügyi miniszter bejelentése szerint még a koronavírus-járvány őszre várható második hulláma előtt szeretnék fejleszteni a kórházi infrastruktúrát, hogy az ország egészségügyi intézményei egy esetleges tömeges megfertőződést is kezelni tudjanak.

Montenegróban péntekre 3017-ről 3074-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az utóbbi 24 órában egy halálos áldozata volt a koronavírusnak, így a halottak száma 48. Az ország közegészségügyi intézete szerint már látszik, hogy elkerülhetetlen a koronavírus-járvány és az influenzajárvány találkozása az őszi hónapokban, ami jelentősen megnehezítheti az egészségügyi intézmények dolgát. Podgorica elővigyázatosságból a korábbiaknál több influenza elleni védőoltást rendelt, hiszen várhatóan megnövekszik iránta a kereslet, és a koronavírus elleni védőoltáshoz is szeretne minél hamarabb hozzájutni. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei pénteken abban állapodtak meg, hogy szankciókat készítenek elő a fehéroroszországi választásokat követő tiltakozáson részt vevők elleni erőszak elkövetői és a választási eredmények meghamisításáért felelősök ellen - közölte az EU kül- és biztonságpolitikai...
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 22:00 ]
Donald Trump amerikai elnök öccse súlyos beteg, az elnök New Yorkba utazik - jelentette be pénteken a washingtoni Fehér Ház. Az elnöki hivatal közleménye nem részletezte Robert Trump állapotát, csupán annyit közölt: súlyos beteg, kórházban ápolják. Pénteki sajtóértekezletén Donald Trump sem kívánt kitérni a...
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 21:54 ]
Joe Biden, a demokraták várható elnökjelöltje országosan is tartja előnyét az újraválasztására készülő elnökkel, Donald Trumppal szemben, bár Trump növelte támogatottságát - közölte legújabb felmérésére hivatkozva a republikánusokhoz közel álló Fox televízió pénteken. A Fox News felmérése szerint Biden...
2020. AUGUSZTUS 14.
[ 21:50 ]
Beolvasás folyamatban