Világ
Feszültség támadt Horvátország és a Bosznia-hercegovinai Föderáció között Milorad Dodik zágrábi látogatása miatt

Feszültség támadt Horvátország és Bosznia-Hercegovina bosnyákok és horvátok lakta országrésze, a Bosznia-hercegovinai Föderáció között Milorad Dodiknak, a boszniai háromtagú elnökség szerb tagjának zágrábi látogatása miatt - közölte a horvát sajtó szerdán.

Dodik a horvát államfő, Zoran Milanović meghívására érkezett a horvát fővárosba, Sefik Džaferović és Zeljko Komsic, a boszniai háromtagú elnökség bosnyák és horvát tagja azonban éles kritikát fogalmazott meg a látogatással kapcsolatban.

Úgy vélték: Dodik megkérdőjelezi Bosznia-Hercegovina integritását, és a szerb országrész, a boszniai Szerb Köztársaság Bosznia-Hercegovinából történő kiválásának szószólója. Mint mondták, a zágrábi találkozón megtárgyalt ügyek senkire nézve sem lehetnek kötelezőek Boszniában, de lehetnek negatív következményeik.

Dodik Andrej Plenković horvát kormányfővel is találkozott.

A miniszterelnök a sajtónak úgy nyilatkozott: az államfő értesítette őt arról, hogy Dodik Zágrábba érkezik, és kifejezte óhaját, hogy találkozna a kormányfővel is.

A Dodikkal lezajlott megbeszélést Plenković munkajellegűnek nevezte. "Nincs semmi titok (...) Megbeszéltük, amíg itt lesz, eljön el a kormányfői hivatalba, hogy megvitassuk a helyzetet (...) hidakról, utakról, számos kérdésről, amelyekkel foglalkoznunk kell. Ez minden" - mondta a kormányfő.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy Dodik a nézetei miatt lehet-e partnere Horvátországnak, Plenković azt válaszolta: Dodik pozíciója egyértelmű Bosznia-Hercegovinában. "Baráti, szomszédos országról van szó, amelynek támogatjuk belső reformfolyamatait, valamint útját az Európai Unióba és NATO-ba" - tette hozzá.

Az elnöki hivatal közleményt adott ki a találkozóról, amelyben azt írták: Horvátország érdeke egy stabil, működő Bosznia-Hercegovina, valamint a horvátok mint egyenrangú nemzetalkotó nép jogainak biztosítása Boszniában.

Hozzátették: Horvátország ezért nem maradhat passzív szemlélő, és nem támogatja a daytoni békeszerződés egyoldalú revízióját, amely veszélyeztetné a békét és stabilitást Bosznia-Hercegovinában és Délnyugat-Európában.

A stabil és működő Bosznia-Hercegovina megvalósításához szükség van a párbeszéd folytatására mindhárom népcsoport vezetője részéről, amelyhez Horvátország mint baráti és szomszédos ország megadja a támogatást - olvasható a közleményben.

A boszniai szerbek úgy tartják, hogy a boszniai Szerb Köztársaság 27 éve jött létre. A boszniai szerbek 1992. január 9-én próbáltak meg elszakadni Bosznia-Hercegovinától, ám törekvésük kudarcba fulladt. Ez volt a több mint százezer halálos áldozatot követelő 1992-1995-ös boszniai háború egyik közvetlen kiváltó oka. A háborút lezáró daytoni békeszerződés Bosznia-Hercegovinát két, nagy önállóságot élvező országrészre osztotta: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A két országrész között időről időre felizzanak az ellentétek. (MTI)

Az Ön hozzászólása

500 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint elkerülhetetlennek tűnik a nagy-britanniai koronavírus-járvány második hullámának kialakulása, de az ország újbóli teljes lezárása nélkül kell szembeszállni vele. Johnson, aki péntek este, egy vidéki látogatásán nyilatkozott az őt kísérő újságíróknak, kijelentette: a...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 22:04 ]
A koronavírus-járványtól Olaszországban az elsők között sújtott Lombardia tartomány két városának polgármestere pénteken bejelentette, Milánót és Bergamót jelölik a G20-ak csoportja jövőre esedékes nemzetközi egészségügyi találkozójának helyszíneként. Giuseppe Sala milánói és Giorgio Gori bergamói...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 15:37 ]
Már 30 071 314 ember fertőződött meg világszerte a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 944 887, a gyógyultaké pedig 20 432 852 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki összesítése szerint. Egy nappal korábban 29 763 811 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 939 456, a gyógyultaké...
2020. SZEPTEMBER 18.
[ 8:34 ]
Beolvasás folyamatban