Világ
Giorgia Meloni: Nem baj, ha a jobbközép erők különböző európai pártcsaládokhoz tartoznak
Betűméret:             

A jobbközép erőknek ugyanolyan szövetségre kell lépniük Európában, mint amilyenre sikerült lépniük az olasz kormányban, és nem jelent problémát, ha különböző pártcsaládok tagjai - hangoztatta csütörtökön Milánóban Giorgia Meloni olasz kormányfő.

Megmosolyogtatja, amikor egyesek problémának tartják, ha a jobbközép pártok nem ugyanannak az európai parlamenti frakciónak a tagjai lesznek a jövő nyári EP-választások eredményeképpen - mondta újságíróknak nyilatkozva. Ez nem számít újdonságnak. Amikor a balközép volt kormányon Olaszországban, annak a koalíciónak a pártjai sem ugyanannak az európai pártcsaládnak a tagjai voltak - tette hozzá.

"Sokkal összetettebb kérdésről van szó: különböző pártcsaládok tagjaiként is nagyon jól lehet kormányozni Olaszországban. A cél az, hogy teljesen más legyen az az Európa, amelyet a következő európai parlamenti választások után irányítani fogunk" - hangoztatta Giorgia Meloni. Megjegyezte: az olasz kormánypártok azon dolgoznak, hogy az ország szerepét erősítsék Európában, és egy olyan európai parlamenti többség kialakulását segítsék elő, amely eltér az eddigiektől.

Giorgia Meloni, aki a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke, a milánói vásártéren tett látogatása keretében beszélt az EP-választásokról. A kormányfő szerdán Rómában fogadta Roberta Metsolát, az EP jelenlegi elnökét. Azt megelőzően Meloni szövetségesével, Matteo Salvini miniszterelnök-helyettessel, a jobboldali Liga vezetőjével egyeztetett, majd Salvinivel csütörtökön is találkozott.

Matteo Salvini december 4-én Firenzében a Szabadítsuk meg Európát című találkozóval indította el a Liga európai választási kampányát, és erre meghívta az európai jobboldali erőket is. A találkozó címével arra utalt, hogy az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet szerinte meg kell szabadítani az ezeket "jogtalanul elfoglaló baloldaltól és Soros Györgytől".

Az olasz kormánypártok három eltérő pártcsalád tagjai Európában: az Olasz Testvérek az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) tagja, amelynek 2020 óta Giorgia Meloni az elnöke. A Liga az Identitás és Demokrácia (ID) tagja, miközben a szintén olasz kormánypárt Hajrá Olaszország (FI) az Európai Néppárthoz (EPP) tartozik.

Giorgia Meloni kijelentéseire reagálva Giorgio Mulé, a Hajrá Olaszország egyik politikusa csütörtökön azt hangoztatta, hogy pártja nem lehet az Alternatíva Németországért (AfD), a holland Szabadságpárt (PVV) és a francia Nemzeti Tömörülés (RN) szövetségese. Utóbbi pártoknak a Liga a szövetségese jelenleg.

Giorgia Meloni az egyik olasz kereskedelmi rádióban azt mondta, hogy az olasz kormányerők nem lehetnek megosztottak, ha győzni akarnak Európában. "Nagyon kemény választási kampányt várok, mivel politikai ellenfeleink is látják, hogy a jobbközépnek van esélye a változtatásra" - mondta Meloni.

Az Olasz Testvérek kampánya december 14-én kezdődik a párt Rómában esedékes háromnapos nagygyűlésén.

Az Ön hozzászólása

1000 leütés maradt még
Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!

Az Egyesült Államok elnöke magyar idő szerint csütörtök hajnalban, egy jótékonysági eseményen kemény szavakkal illette az orosz elnököt. A CNN beszámolója szerint Joe Biden a „son of a bitch” kifejezéssel illette az orosz elnököt felszólalásában, amelyben az emberiséget fenyegető veszélyekről beszélt – írja az...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 13:11 ]
Ketten meghaltak, három ember pedig eltűnt csütörtökön, miután egy uszály hídnak ütközött a kínai Gyöngy-folyó deltájában, Kuangcsou város közelében, melynek következtében a híd egy része leszakadt, és a járművek a vízbe zuhantak - jelentette csütörtökön a kínai állami média. A helyi hatóságok...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 9:35 ]
A ma reggeli, gyengébb földrengés után 7 óra 3 perckor újabb földrengést észleltek Horvátországban, Pelješacnál, amely a Richter-skála szerint 3,8 fokos volt, közölte a horvát szeizmológiai szolgálat. A rengés epicentrumában 5. fokozatúra becsülték az intenzitását az EMS-skálán. Ma reggel 5 óra 7 perckor...
2024. FEBRUÁR 22.
[ 9:20 ]
Beolvasás folyamatban